Her knuser Jiracek Polens EM-drøm

- Vi hadde en dårlig start, men har bare blitt bedre og bedre, sier den tsjekkiske matchvinneren.

KNUSTE VERTENES EM-DRØM: Petr Jiracek knuste Polens drøm om EM-kvartfinale på hjemmebane. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / NTB scanpix
KNUSTE VERTENES EM-DRØM: Petr Jiracek knuste Polens drøm om EM-kvartfinale på hjemmebane. Foto: AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Tsjekkia - Polen 1-0.

Utgangspunktet var såre enkelt for både Tsjekkia og Polen foran det avsluttende gruppespillsmøtet i gruppe A:

Med seier ville begge lag ta seg til kvartfinale, men det var bare plass til ett av dem blant de åtte siste i årets EM-sluttspill. Det ble til slutt Tsjekkia, takket være Petr Jiraceks kontringsmål 18 minutter før slutt.

Keeper Petr Cech, som stoppet alt som kom hans vei, innrømmer at han og lagkameratene var preget av stundens alvor.

TOK TELLING: Petr Jiracek tok en timeout, mens jublende lagkamerater stormet til for å gratulere etter seiersmålet.Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix
TOK TELLING: Petr Jiracek tok en timeout, mens jublende lagkamerater stormet til for å gratulere etter seiersmålet.Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix Vis mer

- Det var et enormt press på oss før kampen, og det ble bare større utover i kampen. Men vi ble bedre og bedre, klarte å score og var verdige vinnere til slutt, sier Cech.

Gresk mål endret alt Polen sto riktignok oppført som bortelag, men hadde likevel en klar hjemmebanefordel med stort sett alle kampgjengere i Wroclav i ryggen. Oppildnet av en entusiastisk tribunemajoritet, som pep høylytt hver gang motstanderen hadde ballen og jublet ditto hemningsløst hver gang polakkene gjenvant den, gikk vertsnasjonen uredd i strupen på tsjekkerne innledningsvis.

Men tross et akrobatisk brassesparksparkforsøk fra Dariusz Dudka og et skudd i nettveggen fra en Robert Lewandowski i ubalanse innledningsvis, fikk tsjekkerne etter hvert kampen mer og mer inn i sitt spor - vel vitende om at de så ut til å gå videre med uavgjort og ikke trengte ta unødig risiko.

En gresk scoring i Warzawa like før pause snudde imidlertid opp ned på bildet og avansementsdramaet begynte å tilspisse seg for alvor.

ÅPNET FRISKT: Dariusz Dudka og Polen åpnet friskt, men klarte ikke bygge videre på en lovende innledning.Foto: REUTERS/Bartosz Jankowski/NTB scanpix
ÅPNET FRISKT: Dariusz Dudka og Polen åpnet friskt, men klarte ikke bygge videre på en lovende innledning.Foto: REUTERS/Bartosz Jankowski/NTB scanpix Vis mer

Plutselig lå tre lag - Russland, Hellas og Tsjekkia - alle på fire poeng, men det var de to førstnevnte som lå an til avansement på grunn av innbyrdes resultater mellom lagene.

Michal Bileks gutter trengte med andre ord et mål, og kom veldig nær da Tomas Sivok fikk hodet på Jaroslav Plasils strålende frispark, men Przemyslaw Tyton, som var foretrukket foran Wojciech Szczesny mellom stengene, viste seg tilliten verdig med en god redning.

Vakker kontring Sju minutter seinere var det imidlertid lite Tyton kunne gjøre da tsjekkerne fikk en slags revansje for måten de røk ut på mot Tyrkia i forrige EM.

Plasil vant ballen tjue meter inne på egen halvdel og satte fart framover. Deretter overlot han ballføreransvaret til Milan Baros som tok seg fram til 20 meter, orienterte seg og oppdaget at Petr Jiracek kom på et sugende løp utvendig.

Jiracek fikk ballen i rett øyeblikk, ventet kaldt ut Marcin Wasilewski og plasserte ballen kontrollert under Tyton og tsjekkerne var i ledelsen.

Redning på strek Polakkene maktet ikke å mobilisere den helt store sluttspurten, men Wasilewski kom nær med en heading som strøk tverrliggeren i sluttminuttene.

Enda nærmere kom katpein Jakub Blaszczykowski på overtid av overtida da han løftet ballen i tilsynelatende perfekt bue over Petr Cech, men Michal Kadlec strakk nakkemusklene og fikk et befriende hodet på ballen som ville sendt Russland videre på Tsjekkias bekostning.

- Vi er veldig skuffet nå, alle sammen. Vi startet kampen bra, men klarte ikke å score. Det var en åpen kamp, men dessverre scoret Tsjekkia og vant, sier den polske kapteinen.

Få hadde levnet tsjekkerne særlig muligheter etter å ha blitt fullstendig ydmyket og latterliggjort av Russland i sin åpningskamp, men til slutt var det russerne som må reise slukørede hjem etter sjansesløseriet mot Hellas.

- Vi hadde en dårlig start på turneringen, men vi har bare blitt bedre og bedre siden da. Jeg er veldig stolt av hele laget, sier matchvinner Jiracek.

Stolt er også landslagssjef Bilek:

STOPPET PÅ STREKEN: Jakub Blaszczykowski (t.v.) fikk en gyllen utlikningsmulighet på tampen, men ble stoppet på streken av Michal Kadlec. Polen hadde uansett trengt to mål for å gå videre. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix
STOPPET PÅ STREKEN: Jakub Blaszczykowski (t.v.) fikk en gyllen utlikningsmulighet på tampen, men ble stoppet på streken av Michal Kadlec. Polen hadde uansett trengt to mål for å gå videre. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er utrolig stolt av laget mitt. Presset på dem var stort. Målet vårt var å nå kvartfinalen. Nå får vi se.

Polen-sjef sa opp på direkten Også Polen er ferdigspilt i dette EM. Landslagssjef Franciszek Smudas skuffelse var så stor at han sa opp jobben på pressekonferansen etter kampen.

- Dette var 100 prosent sikkert min siste kamp. Kontrakten min går ut etter mesterskapet. Takk, sa en tydelig skuffet Smuda til polsk TV etter tapet.