Her knuser Petter Northug svensken på oppløpet etter stafettdrama

Jevnt hele veien.

(Dagbladet): VM på ski er spekket av godbiter, men når alt kommer til alt er det ingenting som kan måle seg med herrenes 4x10 kilometer stafett og duellen mellom Norge og Sverige.

Det er ofte slik at ting man ser veldig fram til har en tendens til å falle litt igjennom, men i dag ble det levert dramatikk på øverste hylle fra start til mål som kulminerte i at de to erkerivalene og Frankrike gikk sammen ut på den siste etappen.

Som om Henrik Ibsen selv skulle forfattet manus kom Calle Halfvarsson og Petter Northug sammen inn på oppløpet, og derfra og inn var det ingen tvil.

Northug pulveriserte hjemmefavoritten og suste inn til gull for Norge.

- Overrasket over at han slapp Niklas Dyrhaug var mannen som hadde fått æren av å åpne ballet for det norske laget, og de første fem kilometerne virket det å være en relativt behagelig oppgave.

Så var det slutt på søndagsturen. Russiske Maxim Vylegzjanin satte opp farten på den tredje sløyfa,og på den fjerde smalt Dyrhaug selv til.

Svenske Daniel Richardsson, som selv forsøkte å gire opp på tredjesløyfa måtte slippe, og inn til veksling hadde det blitt hele 20 sekunder ned til de blå-gule.

- Jeg var overrasket over at han slapp. Det er en enorm fordel å komme bakfra. Jeg hadde planer om å vente ganske lenge med å trykke til for det er en knallhard løype, var beskjeden fra Dyrhaug til NRK da han kom i mål.

Kanonetappe Men der Richardsson gikk på en liten smell, var Johan Olsson desto kvikkere på sin andreetappe.

Etter halvgått etappe hadde han utliknet forspranget, og gikk rett opp i tet av gruppa på fem nasjoner: Sverige, Norge, Russland, Frankrike og Finland.

Fem ble til fire i løpet av den tredje sløyfa, og på de siste 2,5 kilometerne viste 34-åringen fra Skultuna at gullmedaljen på 15-kilometeren ikke var et blaff.

Opp den siste bakken dunket han fra samtlige konkurrenter, og ved veksling var Didrik Tønseth og Norge hele 14 sekunder bak den argeste konkurrenten.

- Jeg synes det gikk forbausende sakte, så jeg forsøkte bare å gå ifra, sa Olsson til NRK.

Sterk Gløersen Marcus Hellner hadde med andre ord fått det forspranget svenskene hadde ønsket seg, men Anders Gløersen ville det annerledes.

I løpet av de første fem kilometerne hadde 28-åringen tatt inn forspranget, og Sverige, Norge og Frankrike var igjen samlet i skjønn forening i tet.

På den siste sløyfa forsøkte franske Robin Duvillard å rykke fra de to naborivalene, men Gløersen var ikke snauere enn at han svarte, og inne ved veksling fikk Petter Northug 3,8 sekunder til Frankrike og 6,4 sekunder til Sverige.

- Jeg tok et jafs på andrerunden der. Jeg var skikkelig nervøs i dag, sa Gløersen.

Lureri Petter Northug valgte forspranget til tross å vente på de to konkurrentene, og i det som må kunne beskrives som «bedagelig» tempo gikk de tre sammen på den første sløyfa før franske Adrien Backscheider øynet en mulighet.

Calle Halfvarsson, som gikk ankeretappen for Sverige, nektet å gjøre jobben med å hente franskmannen, og til slutt så Northug seg nødt til å gjøre det selv.

I et enkelt jafs var de to oppe i ryggen på Backscheider igjen, og derfra og inn var det aldri noen tvil om hvem det skulle stå mellom.

Halfvarsson ledet ned de siste bakkene, men derfra og inn var Northug i særklasse og spurtet inn til sitt femte VM-gull i stafett.