Her kommer Åges nye løpegutter

Norge har en landslagstrener som gjerne snakker om systemet sitt, men som vet at fotballen i virkeligheten bare har ett språk: Resultater.

LJUBLJANA (Dagbladet): Åge Hareide er den type fotballtrener som bare trenger et par ivrige minutter på å forklare deg at den bordtennisballen som ligger der på bordet foran deg egentlig er en fotball, og at det er du som trenger briller når du ikke ser det.

I snart to år har han messet budskapet om hvordan fotballen skal brukes til å oppnå stolte øyeblikk med en intensitet som gjør deg overbevist om at denne mannen i sitt forrige liv var en svensk knivselger stappet med forsikringer om at hvis du betaler for en, får du to på kjøpet.

Men på Åges CV står det at han var revisor fra Møre.

Det er da du skjønner at hans spill dreier seg om tall.

Vinnertall.

SOM DEN perfekte selger erkjenner han denne dobbeltheten best selv, og flørter med den.

Da en pliktoppfyllende kollega forleden prøvde å henge med i logikken bak en strøm av landslagstrenerens læresetninger, kom Åge ham kjapt til unnsetning:

-  Fotball er et enkelt spill, som vi trenere gjør vanskelig. Vi skal leve av noe vi også.

 FIRERBANDEN: Litt rolig gange på midtbanekvartetten før beinflyginga mot Slovenia i kveld. Fra venstre, Morten Gamst Pedersen, Christian Grindheim, Jan Gunnar Solli og Kristofer Hæstad. Foto: ARNT E. FOLVIK
FIRERBANDEN: Litt rolig gange på midtbanekvartetten før beinflyginga mot Slovenia i kveld. Fra venstre, Morten Gamst Pedersen, Christian Grindheim, Jan Gunnar Solli og Kristofer Hæstad. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Og Åge Hareide vet at han lever av resultater.

DET ER derfor det er så vanskelig å se hvilken fotball som skal gjøre oss stolte.

Der Egil Drillo Olsen revolusjonerte norsk landslagsfotball med et vinnersystem, har Hareide mest vinnervilje.

Jo da, han har et bilde av hvordan effektiv angrepsfotball skal spilles og besitter utvilsomt kunnskap nok til å vri og vende på de fleste kamper. Men Åge har ingen hellig overbevisning som Drillo.

DA GÅR det an å kaste om hele den defensive midtbanestrukturen i kveld, fordi alt egentlig kan kastes om; bare det tjener resultater der og da.

Det gir kallenavnet «Nye Norge» et helt nytt innhold, og applausen er ikke lenger så hjertelig fra Åges løpegutter i Fotball-Norge som trodde at regimeskiftet skulle utvikle et nytt, ballbesittende landslag:

-  Jeg ser ingen fordel med ballholdning. Det er knapt et landslag som spiller slik lenger, sa Hareide da han forklarte hvorfor Norge i kveld kommer til å sprengløpe på midtbanen for å få overgangsmuligheter i gunstig posisjon.

NOEN GAMLE som har hørt den målsettingen før? «Breakdown» het det i Drillo-terminologien, men det er ikke noen grunn til å huske alle de engelske faguttrykkene som ble norsk folkeopplysning på 1990-tallet.

Sporten forandrer seg, og den endrer seg så fort at en slik forståelse vil gli inn som naturlig lærdom hos alle de hundretusener som nå utvikles i Norges dominerende grein. Fotball er blitt en overgangsidrett og likner mer og mer håndball.

DER DE norske håndballjentene med sitt kontringsspill sist vinter påvirket håndballgutta til å komme etter i A-VM, er sammenhengen tydelig over til fotballen:

 Tre av fire på den norske midtbanen i kveld, er plukket ut av Åge fordi de er ekstremt løpssterke.

Det er disse løpeguttene som skjønner hvilke fysiske kvaliteter som må ligge i bunn for å oppnå resultater i den nye fotballsporten.

-  De unge er toveisspillere, forklarer Hareide.

Det er et nytt faguttrykk som kommer til å forklare seg selv. På fotballbanen strammes kravene stadig til omstilling fram og tilbake mellom forsvar og angrep. Når du har spilt slik noen år, kommer det også naturlig.

DET GJØR ikke den avgjørende scoringen på bortebane mot Slovenia selv med de beste unge løpeguttene jagende etter ballen på midten.

I kveld har Åge Hareide i hvert fall gjort et klart taktisk valg ved å holde to mann ganske fri på topp. Steffen Iversen skal ta seg av hjemmelagets dype sentrale midtbanespiller, mens Morten Gamst Pedersen skal få lov til å være litt fri når Norge vinner ballen. På denne måten får John Carew hele tida en som kan fôre ham med baller i bakrommet.

Dermed understreker Åge at målsettingen er mer enn 0- 0 og ett viktig bortepoeng.

I hvert fall i utgangspunktet.

Men taktiske utgangspunkt kan du ofte glemme om du vil følge med Åge Hareide og Absolutt Nye Norge helt til VM.

TAKTIKK: Åge Hareide i taktikkprat med Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.