GULLJENTA:  Therese Johaug lå helt likt med Marit Bjørgen den første halvdelen, men knuste lagvenninnen mot slutten. Foto: Bjørn Langsem
GULLJENTA: Therese Johaug lå helt likt med Marit Bjørgen den første halvdelen, men knuste lagvenninnen mot slutten. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Her kopierer Johaug sitt eget Kollen-brøl

- Det kom noen tårer da jeg passerte målstreken.

Vi fulgte 10 kilometeren live

VAL DI FIEMME (Dagbladet:) Marit Bjørgen (32) var favoritt til å vinne sitt tredje av tre mulige VM-gull i Val di Fiemme.

Men med start nummer 68 måtte hun tåle at de som startet bak henne, hele veien kunne bli sekundert på veteranens passeringer.

En av dem som startet bak, var lagvenninna Therese Johaug.

Åpnet likt med Johaug
Marit Bjørgen tok kommandoen fra start, og passerte 1,8 kilometer 8,7 sekunder foran Charlotte Kalla.

Det ble imidlertid raskt klart at Therese Johaug skulle bli Marit Bjørgens nærmeste utfordrer også i dag. Bjørgen ledet med ett tidel på Johaug etter 1,8 kilometer.

Etter halvgått løp var Bjørgen fortsatt i tet - såvidt. Sju tideler var marginen på dette tidspunktet.

Men fra stadion og opp til 6,8 kilometer gikk Johaug raskest. Tremilsvinneren fra Kollen ledet der med 4,5 sekunder på lagvenninnen Bjørgen, som viste tegn til melkesyre herfra og ut.

Og dermed var det duket for Johaugs andre individuelle VM-gull i karrieren, nesten to år etter tremilsfesten i Holmenkollen.

- Det kom noen tårer da jeg passerte målstreken. Jeg visste ikke helt om jeg skulle stå eller gå, skrike eller flire, det var utrolig stort for min del. Det at jeg på en måte var en utfordrer i dag, og at Marit har vært dronninga på denne distansen gjorde at jeg er veldig overrasket over at jeg klarte å gjøre det i dag, sier Johaug til pressen etter løpet.

Aldri sikker Johaug vant med rundt ti sekunder ned til Marit Bjørgen, men var aldri sikker på gull.

- Jeg skjønte det på siste sekundering med Vidar når jeg hadde ni sekunders forsprang at det gikk mot gull. Jeg tenkte for meg selv at nå må du bare holde deg på føttene i den siste bakken, så kan dette gå,. Allikevel så er det jo litt tvil, jeg tør ikke tro på noen ting før jeg har passert målstreken. Jeg skjønte det på oppløpet når Kjell Erik sa «her kommer verdensmesteren», og jeg bare «wow!», sier Johaug.

I målområdet fulgte Marit Bjørgen Johaugs innspurt. Den endte i at jenta fra Dalsbygda ble klokket inn 10,2 sekunder foran Bjørgen - og feiret seieren med det samme skriket vi husker fra den siste VM-helga i 2011.

- Johaug var sterkest i dag. All ære til henne, det var virkelig artig, sa Marit Bjørgen til NRK umiddelbart etter lagvenninnas innkomst.

Johaug bestemte seg
Noen minutter seinere var det gullvinneren som ble intervjuet:

- Jeg vet ikke riktig om det har gått opp for meg. Jeg fikk sekundering, ett sekund bak, to sekund bak, ett sekund foran. Så hadde jeg bestemt meg, i dag skulle det bli dagen min, sier Johaug til NRK.

- Jeg trodde kanskje Bjørgen ikke hadde dagen sin i dag. Jeg klarte å skjerpe hodet og kropp, og det fungerte. På siste sekundering fikk jeg beskjed om at jeg ledet med ni sekunder, da tenkte jeg herregud, dette holder, sier Johaug, som forteller at hun fikk god hjelp av Kristin Størmer Steira da de kunne gå sammen mot slutten.

Kopierte Välbe
Trøsten for Marit Bjørgen får være at hun nå står med 24 medaljer totalt fra ti år med OL- og VM-deltakelser. Ingen kvinner har flere - bare 90-tallsdronningen Jelena Välbe har like mange.

Men fortsatt mangler Bjørgen mesterskapsgull på 10 kilometer fristil.

• Julia Tsjekaleva tok bronsen i dag. Heidi Weng ble nummer seks, Kristin Størmer Steira ni og Martine Ek Hagen 11.