<strong>SKJØT OVER:</strong> Pål André Helland brukte kraft framfor presisjon da Martin Ødegaard spilt han gjennom med en herlig stikker. Foto: Bjørn Langsem
SKJØT OVER: Pål André Helland brukte kraft framfor presisjon da Martin Ødegaard spilt han gjennom med en herlig stikker. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Her kunne innbytter Helland blitt helten for Norge

0-0 mot Aserbajdsjan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Norge-Aserbajdsjan 0-0 (0-0):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Per-Mathias Høgmos Norge kunne med litt tur i kveld klatre opp til 2. plass i EM-kvalikgruppe H, noe som betyr EM-sluttspill neste sommer.

Isteden gikk det meste galt sett med norske øyne: Kroatia slo ikke Italia, slik at vi i teorien kunne gå forbi italienerne, Bulgaria banket Malta og ser fortsatt skumle ut - og viktigst av alt:

Norge klarte ikke å slå Aserbajdsjan.

- Først og fremst scorer vi ikke mål. Mot et slikt lag, når vi ikke får mål tidlig, blir det spill mot ett mål. Vi får store sjanser, men vi er ikke skarpe nok i avslutningene. Vi får ikke til det kollektive presset i første time, men Aserbajdsjan er vanskelige å bryte ned. Vi var ikke gode nok til å gjøre det, sier Høgmo til Max etter kampen.

- Vi har fortsatt alle muligheter, men en gylden mulighet gikk her i dag, sier Høgmo om framtiden i gruppespillet.

Kom mot slutten Norge var lenge fantasiløse og upresise, og ble presset til å slå langt, men etter at Pål André Helland kom inn etter en snau time, begynte hjemmelaget plutselig å se farlige ut.

Den siste halvtimen var det sjelden lenge mellom sjanser, halvsjanser og gode offensive, norske bidrag. Problemet var bare at det kom altfor seint - og at vi ikke klarte å sette de sjansene vi fikk.

To endringer Per-Mathias Høgmo hadde gjort to endringer i laget som startet på Sverige mandag: Rosenborgs formspiss Alexander Søderlund erstattet Håvard Nielsen på spissplassen, og Even Hovland erstattet Alexander Tettey, noe som betydde at Håvard Nordtveit ble flyttet fram i en sentral midtbaneposisjon.

Det hjalp dessverre lite i starten. Førsteomgangen, foran 21 228 tilskuere på Ullevaal, ble dessverre alt annet enn en fest. Norge var stort sett det førende laget, men slet med å skape et eget spill.

Det gikk stort sett altfor sakte da vi vant ballen. Isteden så Per-Mathias Høgmos gutter farligst ut de gangene vi slo opp langt fra vår egen banehalvdel. Ofte var det nemlig Stefan Johansen, Håvard Nordtveit og Vegard Forren som slo halvlangt framover i et forsøk på å komme inn bak Aserbajdsjans mur.

Defensivt bortelag Bortelagets formasjon, 4-3-3, så kanskje offensiv ut på papiret, men i realiteten var det et defensivt 4-5-1-lag Norge møtte i kveld.

Etter et drøyt kvarter vant Joshua King ballen høyt i banen, og dro til med venstrebeinet, men traff en motspiller rett i knollen. Ballen gikk rett i været foran aserbajdsjanmålet, men Per Ciljan Skjelbred var for sent frampå til å få noe ut av returen.

Rett etterpå var det plutselig Aserbajdsjan som så farlige ut, da Afran Ismajilov dro av Tom Høgli og skjøt fra kanten av boksen. Heldigvis vår Norges del fikk Høgli en tå på skuddet, slik at det bare ble corner til de helblå. Den ble det ingenting ut av.

Halvveis i første omgang skapte Norge - endelig - kampens første målsjanse. King gjorde et strålende forarbeid, tok seg helt ned til dødlinja på høyresiden, før han la tilbake i boksen. Bakfra kom Skjelbred i stor fart, men kapteinens skuddforsøk fra god posisjon var svært svakt, og gikk til side for mål.

Svak Ødegaard Kort tid etter skapte Norge nok en målsjanse, og det var Søderlund som gjorde alt selv. Spissen tok ned en høy ball i feltet, før han ble stoppet av to aserbajdsjanske forsvarsspillere. Han kriget imidlertid til seg kula igjen, og fikk presset fram et skudd fra seks-sju meters hold, men avslutningen gikk rett på keeper Kamran Agajev.

Martin Ødegaard fikk den klart største jubelen da lagene ble presentert i sola på Ullevaal i kveld, men supertalentet hadde ingen stor 1. omgang. Unggutten ble altfor ofte isolert ute på sin høyrekant, og de gangen han fikk ballen var han stort sett presset til å spille støttepasninger.

Like før pause holdt det på å gå galt for unggutten da han slo en tversoverpasning som ble snappet opp av en motspiller. Aserbajdsjan satte fart framover, men vant bare en corner som det ikke kom noe ut av.

Helland inn for å sette fart Norge hadde ingen stor førsteomgang mot Sverige mandag, men da var Høgmos gutter mer med etter pause på grunn av justeringer og gode bytter.

Slik var det ikke i kveld. Kampen fortsatte nemlig på nøyaktig samme måten etter sidebyttet. Norge slet med fantasien, presisjonen og tempoet.

I det 55. minutt hadde Høgmo innsett at noe måtte gjøres, og landslagssjefen satte inn Rosenborgs Pål André Helland. Mange ville kanskje tippet at det var Ødegaard som ville bli ofret, men isteden var det kaptein Skjelbred.

Helland la seg på høyrekanten, mens Ødegaard ble flyttet over på venstresiden av midtbanen.

Byttet fikk ingen umiddelbar effekt, men etter åtte minutter på banen holdt Helland på å gjøre det helt store. Arkitekt og tilrettelegger: Martin Ødegaard.

Ødegaard-klasse Etter en svak time på banen dro nemlig 16-åringen fram et ess av ermet. Han driblet av en aserbajdskansk spiller sentralt, før han dyttet en stikker igjennom langs bakken til Helland.

Rosenborgspilleren kastet seg fram og skjøt, men ballen gikk omtrent en meter over. Slik sjanser har Helland scoret på flere ganger tidligere denne sesongen.

Halvveis i 2. omgang valgte Høgmo å ta ut en sliten Søderlund til fordel for Malmö-spiller Magnus Wolff Eikrem. Midtbanemannen fikk umiddelbart ta et frispark i god posisjon, men skjøt rett i muren.

Så farligere ut Et par minutter seinere kom Eikrem til avslutning i boksen - etter nok et herlig forarbeid av Ødegaard - men skuddet med venstrebeinet fra spiss vinkel gikk godt over mål.

Norge så farligere ut med Helland og Eikrem, samt en mer involvert Martin Ødegaard, etter byttene. Og i det 78. minutt valgte Høgmo å forsøke siste utvei, da Stabæk-spissen kom inn for Joshua King, som hadde vært klart friskest før pause.

25-åringen hadde bare vært på banen i et minutt da han gjorde som Helland: Holdt på å score umiddelbart. Spissen brukte kreftene på å komme først fram til en høy ball framover, og nådde kula såvidt foran keeper Agajev.

Han fikk imidlertid ikke nok kraft på ballen til å styre den i nettet, men løp isteden inn i keeperen, som benyttet muligheten til å ligge ned et drøyt minutts tid.

Traff stanga Norge fortsatte å presse Aserbajdsjan bakover mot slutten, og fire minutter før slutt kom vi til en kjempesjanse:

Helland dro av to mann på venstresiden og la herlig inn foran. Der kom Even Hovland bakfra i stor fart og fikk gå opp nærmest upresset. Headingen gikk imidlertid klokkereint i stanga og ut over dødlinja.

GOD 1. OMGANG: Joshua King hadde en strålende 1. omgang i kveld, men scoringen manglet. Foto: Bjørn Langsem
GOD 1. OMGANG: Joshua King hadde en strålende 1. omgang i kveld, men scoringen manglet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg føler jeg treffer ballen, men den går stang ut istedenfor stang inn. Det er ikke godt nok. Jeg er skuffa, sier Hovland til Max.

Diomande kom til Norges siste mulighet langt inn i overtida, men headingen gikk rett på keeper Agajev.

Dermed endte det 0-0 mot Aserbajdsjan i kveld.

Det er svært skuffende mot en svak motstander. Pipekonserten da gutta gikk av banen sier det meste om det.

FAKTA

Norges gjenstående kamper:

• Bulgaria (b) 3. september.
• Kroatia (h) 6. september.
• Malta (h) 10. oktober.
• Italia (b) 13. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer