Her legger Ervik gullplanen

Et par kilometer unna sitt splitter nye hus har Eskil Ervik bodd den siste uka. På rom 709 har han lagt planen som skal ende med EM-gull.

HAMAR (Dagbladet): Når landslaget gjør de siste forberedelser før et mesterskap, skal alle løperne bo sammen. Uansett om det er i Erviks hjemby. Det synes han er helt greit.

-  Jeg må bruke alle mine krefter på meg selv nå. Bor jeg hjemme, og en av døtrene mine faller og slår seg, kan jeg ikke bare late som ingenting. Men sånt skal jeg ikke bruke tid på: Nå må jeg fraskrive meg ansvar for familien min, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

-  Sånn må det være, og det vet kona mi også.

Onsdag fikk Norges største EM-håp imidlertid sjansen til å stikke hjem en tur. Da fylte tobarnsfaren 31 år, og feiret sammen med familien i huset på Furnes.

-  De er vant til at jeg er borte. Hun eldste (fire år) har nok skjønt at jeg bor i byen, men de er jo også vant til at jeg er borte i lengre perioder, sier Ervik.

Massiv interesse

I går holdt det norske skøytelandslaget pressetreff på Scandic Hotell i Hamar. Ervik var den klart mest populære. Etter én time og tre kvarter hvor både norske, nederlandske og tyske journalister krevde sitt, ble Dagbladet med Ervik opp på hotellrommet for å ta dagens siste prat der.

Grunnen til populariteten vet Ervik selv: Han er blant de største favorittene før helgas allround-EM i Vikingskipet.

-  Ja, jeg er en av favorittene. Selv mener jeg det mest sannsynlig vil stå mellom meg, Sven Kramer, Enrico Fabris og Carl Verheijen, sier trønderen.

Står mellom fire

-  Hva er gullplanen?

-  Det blir å konsentrere meg mest mulig om meg selv. Jeg kan ikke tenke på hva de andre gjør, det får jeg ikke gjort noe med.

Vi utfordrer ham til å sette opp de tidene han må komme inn til for å ta kransen på søndag ettermiddag. Men det vil han ikke - rett og slett fordi han ikke vet hva isen er god for.

-  Men hvis det blir som jeg spår, at det står mellom oss fire, kan 500 bli avgjørende. Fordi ingen av oss har denne som favorittdistanse. Fabris er kanskje den som stiller sterkest til 500 og 1500, mens vi tre andre i utgangspunktet er jevne på alle fire.

Fikk på pelsen

Pelsdebatten som har fått stor medieplass de siste dagene har også pågått inne på det noe rotete hotellrommet. Etter at Ervik til VG svarte at han ikke fjernet pelskragen på OL-utøvernes jakke før alle fakta var på bordet, ble dyrevernere kraftig provosert.

En av dem sendte mail til Norges Skøyteforbund og ba dem ta tak i utøverne sine. E-posten ble sendt videre til Erviks bærbare pc.

-  Jeg svarte henne saklig, det følte jeg jeg måtte. Siden har jeg ikke hørt noe, sier Ervik, før han begynner å pakke ryggsekken for dagens andre treningsøkt i Vikingskipet.

Hjemmebanen han håper å vinne EM på - som første nordmann siden Johann Olav Koss i 1991.

709 står det på romdøra til Eskil Ervik. Det holder ikke i morgendagens andre øvelse: 7.09 er til og med dårligere enn Amund Sjøbrends 5000-pers fra 1981, på 7.08,88.

FAVORITT: Fra rom 709 forteller Eskil Ervik at han vil være med å kjempe om EM-tittelen. - Ja, jeg er en av favorittene. Selv mener jeg det mest sannsynlig vil stå mellom meg, Sven Kramer, Enrico Fabris og Carl Verheijen, sier trønderen.