Her leker Bolt seg til fantomrekord

Begynte å feire 20 meter før mål. - Han kunne løpt på 9,50, sier rival.

BEIJING/OSLO (Dagbladet.no): De to virkelig store og universelle idrettene i OL er friidrett og svømming. Og de har fått hvert sitt landemerke i Beijing, i Fugleredet og Vannkuben.

I kveld, olympisk tid, var det duket for mesterskapets Formel 1-øvelse - 100 meter-finalen for menn.

Og for et heat som stilte på startstreken på det ferske OL-dekket i den kinesiske hovedstaden, anført av jamaicanerne Usain Bolt og Asafa Powell.

Kom som en rakett

Den siste av de store kanonene, amerikanske Tyson Gay, røyk overraskende nok ut i semifinalen. Uten at det la noe demper på stemningen blant de 91 000 tilskuerne som hadde funnet veien til Fugleredet i kveld.

Publikum satt på kanten av setene i det flott stadionanlegget, og de ble vitne til en elektrisk finale. Allerede før sprinterne sto i startblokka ble det klappet taktfast rundt stadionet mens blitzene lyste opp.

Storfavoritten Usain Bolt fikk en middels start, men kom som den raketten han er etter 30 meter. Bolt ble klokket inn på ny verdens og olympisk rekord på 9.69.

- Du stoppet opp før målstreken, hvor bra kunne tida de egentlig vært?

KNUSTE KONKURRENTENE: Usain Bolt senket sin egen verdensrekorder med tre hundredeler. Og det selv om han startet feiringen og slakket av tempoet rundt 20 meter fra mål. Foto: REUTERS
KNUSTE KONKURRENTENE: Usain Bolt senket sin egen verdensrekorder med tre hundredeler. Og det selv om han startet feiringen og slakket av tempoet rundt 20 meter fra mål. Foto: REUTERS Vis mer

- Det vet jeg ikke. Jeg kom ikke hit for å sette ny verdensrekord. Jeg kom hit for å vinne gull og gjøre landet mitt stolt, sier gullvinneren.

Bolt var så langt foran de andre at han begynte å juble og slå seg på brystet tjue meter før mål. I kobbelet som fulgte bak stakk Richard Thompson av med sølvet foran Walter Dix på bronsen.

Konkurrentene ble latterliggjort, men Bolt bedyrer at han ikke forsøkte å briske seg.

- Jeg senket ikke farta for å skryte, men da jeg så at jeg ikke var truet, da ble jeg bare glad.

- Kan du løpe på 9,65?

- Alt er mulig. Menneskekroppen endrer seg, så du vet aldri. Jeg hadde bare som mål å vinne. Da jeg så reprisen av løpet ble jeg stolt. Jeg fikk en god start, og så ble løpet bare bedre og bedre. Helt fenomenalt. Jeg kom hit for å bevise at jeg er best i verden, og det gjorde jeg.

Asafa Powell mener at Usain Bolt er kapabel til å løpe så raskt som 9.65.

- Jeg aner ikke hva som vil skje i framtida. Kanskje jeg til og med kan løpe 9.60, sier Bolt.

Her leker Bolt seg til fantomrekord

Hylles av rivalene

- Usain er rett og slett spektakulær, fastslår landsmann Asafa Powell, som endte på en skuffende 5. plass.

- Er han den største sprinteren gjennom tidene?

- Han er definitivt den største nå. Jeg er utrolig glad på hans vegne, sier Powell.

Marc Burns, som ble nummer sju, trodde knapt det han så.

- Jeg har sett det i reprise nå, og det så ut som om han kunne løpe på 9,50. Han er i eksepsjonelt god form. Eller bedre enn eksepsjonelt, om jeg kan si det slik, sier han.

Bronsevinner Walter Dix registrerte at Bolt startet feiringen lenge før målgang. I mangel av ord velger han å oppsummere maktdemonstrasjonen på følgende måte:

- Han fikk en god start, og satte ny verdensrekord. Det er alt jeg kan si.

Tidenes raskeste finale 

Thompson fra Trinidad og Tobago satte personlig rekord med 9.89 i finalen, og amerikanske Dix satte også personlig rekord med 9.91.

- Det var bare et tidsspørsmål før han ville løpe på tider som dette. Jeg så at Usain sakket av på farten mot slutten, det er ingen i hele verden som kunne slått ham i dag. Han er en fantastisk idrettsutøver, sier sølvvinner Thompson.

Blant verdens raskeste menn holdt ikke Asafa Powells 9.95 til mer enn en femteplass.

- Jeg er skuffet over mitt eget løp, men jeg har hatt en tung sesong og slitt mye med skader, forklarer han.

Etter målgang bare fortsatte Bolt å løpe undt svingen. Favorittdistansen hans er 200 meter, og Bolt løp gladelig de ekstra hundre meterne i ekstasen over å ha vunnet friidrettens og kanskje OLs mest prestisjeunge øvelse.

- Jeg visste ikke at det var verdensrekord før jeg var ferdig med æresrunden. Jeg kom hit for å bli olympisk mester og var bare glad for at jeg klarte det, sier han.

Seks av de åtte i finalen løp på under ti blank. Bare Marc Burns (10.01) og Darvis Patton (10.03) klarte ikke å komme seg under i det som er tidenes raskeste finale på 100 meter.

<B>DRIVER EN EGEN IDRETT:</B> Usain Bolt parkerte rivalene med en maktdemonstrasjon verden knapt har sett maken til.
<B>FORTSATTE Å LØPE:</B> I ekstase over å ha vunnet den mest prestisjetunge friidrettsøvelsen løp Bolt 100 meter ekstra etter målgang.