Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i fotball for kvinner 2019

Her løfter Hege Riise VM-trofeet

Men landslagslegenden tror ikke Norge klarer å gjøre det samme i sommer.

LEGENDE: Hege Riise, som har 188 landskamper for Norge, fikk løfte VM-trofeet på Ullevaal Stadion fredag. Det gjorde hun også da Norge, for første og foreløpig eneste gang, vant VM i 1995. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
LEGENDE: Hege Riise, som har 188 landskamper for Norge, fikk løfte VM-trofeet på Ullevaal Stadion fredag. Det gjorde hun også da Norge, for første og foreløpig eneste gang, vant VM i 1995. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): - Den var tung, sier Hege Riise til Dagbladet og ler.

Hun har akkurat, som den eneste i Norge, fått lov til å løfte VM-trofeet som skal deles ut i kvinnenes fotballmesterskap i Frankrike i juni og juli.

- Men det er jo mange år siden jeg løfta den, så det var gøy det, fortsetter hun.

For det var selvfølgelig ikke tilfeldig at det var nettopp Hege Riise som fikk løfte trofeet på Ullevaal stadion fredag. Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, er på reise til de 24 nasjonene som skal spille VM-sluttspillet for å vise fram sommerens største premie, og i dag var turen kommet til Norge.

Hege Riise, som ble kåret til verdens beste spiller da Norge vant VM i 1995, var et naturlig midtpunkt.

- Norge er en av fire nasjoner som har vunnet et VM-gull, så det er selvfølgelig noe å være stolt av. Man glemmer ikke det, selv om det er noen år siden, sier Riise til Dagbladet.

Fra nedtur til optimisme

Etter et nedslående EM for to år siden, er nå ny optimisme rundt kvinnelandslagets sjanser i sommerens VM.

Der EM endte med null mål, null poeng, og en opprivende konflikt med verdens beste fotballspiller Ada Hegerberg, er tonen en helt annen nå.

Så optimistisk er landslagstroppen at de ser for seg at de skal ta medalje i Frankrike.

- Det er et hårete mål, det er det ut fra hva vi presterte i forrige mesterskap. Men du må tørre å sette deg hårete mål, for hvis du skal sette deg målsettinger du vet du når, så har du ikke noe å strekke deg etter, sier veteran og landslagskeeper Ingrid Hjelmset til Dagbladet.

Tøff gruppe

En armlengdes avstand unna VM-trofeet, tviler Hege Riise på om det kommer tilbake til Ullevaal etter sommeren.

- Det å stå og motta den … Jeg ser ikke helt at det er Norge. Men det med en medalje er mer realistisk, sier Riise.

Men først og fremst handler det om å ta seg videre fra gruppespillet. For fire år siden forsvant Norge ut i åttedelsfinalen mot England, etter å ha avansert fra en langt enklere gruppe enn den de møter i sommer.

I sommer møter Norge hjemmefavoritten Frankrike i tillegg til mer ukjente Sør-Korea og Nigeria i gruppespillet.

Det er etter alle solemerker en meget tøff gruppe å gå videre fra.

- Vi har vel trukket de beste fra hvert nivå, mer eller mindre, men det gjør også at vi må være på topp i hver eneste kamp. Klarer man å komme seg videre fra en sånn gruppe, så vet vi hva vi møter. Alle kampene etter det blir tøffe, og da kan det kanskje være greit å ha spilt tre tøffe kamper i gruppa i stedet for bare en eller to, sier Hjelmset.

Trenger flaks

Og oppsettet etter et gruppespill er ikke av det aller verste for Norge. Dersom Norge skulle vinne gruppa, møter de en treer fra en av de andre gruppene. Med andreplass, ser det ut til å bli enten Brasil eller Australia som blir motstander i åttedelsfinalen, og om de skulle kare seg videre som en av de beste treerne i gruppespillet, kan det bli alt fra Tyskland til Brasil eller Australia her også.

- Med litt flaks og litt marginer på vår side er det fullt mulig å ta medalje i VM, sier LSK Kvinner-spissen, Guro Reiten, til Dagbladet.

Det er landslagsgruppa som helhet som har meislet ut målet om VM-medalje, og i motsetning til de fleste andre toppidrettsutøvere, mener fotballdamene at et hårete mål gir mest motivasjon inn i mesterskapet.

Selv om Ingrid Hjelmset vet at nedturen kan bli desto større om resultatene skulle minne mer om EM-nedturen enn VM-medalje.

- Alle var skuffa etter det mesterskapet, men samtidig var det ikke sånn at vi tapte med fem mål i alle kampene der. Vi tapte to kamper 1-0, og vi tapte mot de to som havnet i finalen til slutt. Det var en tøff gruppe, og det viser litt hvor jevnt og tøft det er i toppen av internasjonal fotball. Danmark, som var i EM-finalen for to år siden, er ikke kvalifisert til VM, sier Hjelmset.

Drømmer om gull

Halvannen meter unna står altså VM-trofeet og blinker i lyset fra taklampene på Ullevaal stadion.

Tanken på å løfte det, slik Hege Riise akkurat har gjort, melder seg naturlig nok.

- Kommer du til en semifinale, noe du må for å ta en medalje, så er alt mulig. Det trofeet er en drøm, og det er viktig med drømmer.

VM-sluttspillet starter 7. juni, og finalen spilles i Lyon 7. juli. Norges gruppespillskamper er 8. juni mot Nigeria, 12. juni mot Frankrike og 17. juni mot Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!