GULLGUTT: Olav Lundanes kunne vaie med det norske flagget da han løp inn til gull på langdistansen torsdag. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
GULLGUTT: Olav Lundanes kunne vaie med det norske flagget da han løp inn til gull på langdistansen torsdag. Foto: Ned Alley / ScanpixVis mer

Her løper en ekte skogens konge

Olav Lundanes (22) tok til tårene etter overlegent VM-gull.

||| Først da Olav Lundanes (22) forsto at han ikke måtte løpe over evne for å bli skogens konge, ble den ferske verdensmesteren god nok for gull.

Full fart fra start førte til den ene «smellen» etter den andre for Lundanes. Før denne sesongen tok trener Kenneth Buch tak i den tredobbelte juniorverdensmesterens sinn og fikk ham tilbake på vinnersporet.

Torsdag utklasset han konkurrentene sammen med sølvvinner Anders Nordberg (32) og tok sin første VM-tittel som senior.

- Jeg har jobbet veldig mye mentalt. Før trodde jeg at jeg måtte springe over evne for å prestere i verdensklasse. Da åpnet jeg for fort, tullet, stresset, bommet og sprakk. Gang på gang. Etter mye hjelp fra Kenneth (Buch), vet jeg nå at jeg kan være best bare jeg gjør de riktige tingene, sa Olav Lundanes til NTB etter gulløpet på hjemmebane.

Historisk
Han er en av fem norske o-løpere som er blitt verdensmester i norske skoger etter Petter Thoresen og Hanne Staff (Grimstad 1997) samt Egil Johansen og Anne Berit Eid (Kongsberg 1978).

- Jeg har kjempet lenge og vel for dette. 2010 har vært et mål for meg i mange, mange år. Og 12. august har jeg tenkt på så lenge datoen har vært klar (i 2 år). Det er bare en drøm som går i oppfyllelse.

Med mor, far, onkler, tanter og mormor på plass, kjempet Olav Lundanes lenge helt likt om gullet mot Nordberg og franskmannen François Genon.

 Men i mellompartiet var den 22 år gamle nordmannen i en klasse for seg. Genon løp seg der ut av gullkampen. I mål skilte 40 sekunder til sølvvinner Nordberg og hele 3.40 minutter til treer Thierry Gueorgiou, som er tidenes mannlige VM-løper med sju individuelle gull.

Gulltårer
Lundanes tok til tårene få minutter etter målgang. Da kom tankene om tusenvis av timer med kjemping, familie og venners offer for at nettopp han skulle lykkes i VM på hjemmebane.

- Foreldrene mine har vært helt utrolige og alltid stilt opp. De har kjørt tusenvis av kilometer hit og dit og brukt all sin fritid på meg og mine brødre. Det er bare fantastisk, sa Lundanes med tårer i øynene.

Selv trener 22-åringen litt over 700 timer fysisk i året samt hundrevis av timer mentalt og teknisk. For «orientering er alt, det eneste som betyr noe» i hodet til Olav Lundanes.

- Det lærte jeg av Jørgen Rostrup, som var forbildet mitt rent o-teknisk. Han var den første som sa de ordene, og det har jeg prøvd å leve opp til så godt jeg kan.

Lundanes er den yngste langdistansemesteren siden Rostrup vant i Finland 2001. Han er også den første mannlige norske o-verdensmester siden Holger Hott (Danmark 2006) og den første norske langdistansemester siden Bjørnar Valstad (Sverige 2004).

- Og slik er det?

- Ja, slik er det

Lundanes løper ikke mellomdistanse lørdag, men han topper et sterkt norsk lag i stafetten søndag.

Dobbeltseieren på langdistanse i VM torsdag er den sjette norske sådan i disiplinen gjennom tidene:

2010: Olav Lundanes og Anders Nordberg

1999: Bjørnar Valstad og Carl-Henrik Bjørseth

1983: Morten Berglia og Øyvin Thon

1981: Øyvin Thon og Tore Sagvolden

1979: Øyvin Thon og Egil Johansen

1972: Åge Hadler og Stig Berge

(NTB)

EMOSJONELL: - Foreldrene mine har vært helt utrolige og alltid stilt opp. De har kjørt tusenvis av kilometer hit og dit og brukt all sin fritid på meg og mine brødre, sa en rørt gullvinner. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
EMOSJONELL: - Foreldrene mine har vært helt utrolige og alltid stilt opp. De har kjørt tusenvis av kilometer hit og dit og brukt all sin fritid på meg og mine brødre, sa en rørt gullvinner. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer