Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFL-spillere protesterer mot Trump

Her løper NFL-laget inn på banen etter nasjonalsangen er spilt - stor protest mot Trump i NFL

Markerte samhold og rett til ytringsfrihet etter Trumps kommentarer.

BLE I GARDEROBEN: Først etter nasjonalsangen var ferdigspilt kom Pittsburgh Steelers løpende ut på Soldier Field i Chicago før kampen mot Chicago Bears. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast/NTB Scanpix
BLE I GARDEROBEN: Først etter nasjonalsangen var ferdigspilt kom Pittsburgh Steelers løpende ut på Soldier Field i Chicago før kampen mot Chicago Bears. Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtlige NFL-lag valgt å markere sin misnøye med president Donald Trumps kommentarer da nasjonalsangen ble spilt rundt om på de forskjellige stadionene før dagens NFL-runde.

Spillerne lenket seg sammen arm til arm for å vise samhold, mens flere spillere enn noen gang før valgt å knele mens nasjonalsangen spiltes.

Pittsburgh Steelers var laget som gikk lengst da de valgte å bli værende i garderoben mens nasjonalsangen ble spilt, og kom først løpende ut rett etter at sangen var ferdigspilt.

I Detroit valgte sangeren Rico Lavelle å gå ned på et kne på de siste strofene av nasjonalsangen.

Mangel på respekt

Det var under et folkemøte i Huntsville, Alabama, på fredag at Donald Trump fyrte løs mot NFL-spillere som har valgt å knele når den amerikanske nasjonalsangen spilles.

Markeringen under nasjonalsangen startet allerede under en oppkjøringskamp forrige sesong, da den daværende San Francisco 49ers-profilen Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen.

Bakgrunnen for knelingen var i utgangspunktet ulikhet i landet og særlig politiets behandling av minoriteter. Siden har flere spillere valgt å følge eksempelet. På folkemøtet gikk Trump hardt ut mot spillerne som valgte å knele.

MISFORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump er ikke spesielt fornøyd med at flere NFL-spillere, med Colin Kaepernick i spissen, kneler under nasjonalsangen for å markere dårlig behandling av minoriteter. Video: CNN Vis mer

- Fansen burde forlate kampene når det skjer. Det viser mangel på respekt. Ville dere ikke elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket de «horesønnene» som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt? spurte Trump, som garanterte at knelingen vil stoppe, spesielt om NFL-fansen reagerer.

Uttalelsen fikk hele NFL til å reagere. I forkant av søndagens NFL-runde meldte flere lag at de ville vise samhold og protestere mot Trumps utspill og for egen rett til ytringsfrihet.

Eier deltok i protest

Den første kampen etter Trumps utspill ble spilt på Wembley i London mellom Jacksonville Jaguars og Baltimore Ravens.

Spillerne stod oppreist for den britiske nasjonalsangen «God Save the Queen», men da «The Star-Spangled Banner» ble spilt, valgte dusinvis av spillere å knele og samtlige lenket armene sammen for å vise samhold, inkludert Jaguars eier, Shahid Khan.

Se video av knelingen under.

PROTEST: Spillere fra både Jacksonville Jaguars og Baltimore Ravens knelte under nasjonalsangen da de møttes på Wembley i London. Spillerne ville markere samhold og rett til ytringsfrihet etter Donald Trumps kommentarer. Video: AP Vis mer

Naturligvis lot ikke president Trump markeringene skje uten at han ga sin mening om situasjonen på Twitter. Presidenten støttet en del av markeringen, men gjorde det klart at knelingen ikke var bra.

«Flott solidaritet for vårt flagg og vårt land. Å stå med lenkede armer er bra, å knele er ikke akseptabelt. Dårlige seertall!» tvitret Trump en times tid etter at markeringene skjedde.

Ikke lenge etter fulgte han opp med nok en tweet.

«... NFLs publikumstall og seertall er MYE DÅRLIGERE enn før. Kjedelige kamper, ja, men mange holder seg vekk fordi de elsker vårt land. Ligaen burde støtte landet vårt.»

Kan lære av oss

Eieren av New England Patriots Robert Kraft, som omtalte Trump som en god venn da laget besøkte Det hvite hus tidligere i år, har reagert på Trumps kommentarer. I en pressemelding uttrykte Kraft sin skuffelse.

- Det er ingenting som knytter oss sammen mer enn idrett i vår nasjon, og uheldigvis, er det ingenting som splitter oss mer enn politikk, sa Kraft.

- Jeg tror våre politiske ledere kan lære mye om lagarbeid og viktigheten av å arbeide sammen mot et felles mål fra idretten.

NFL-sjef Roger Goodell ga også en skriftlig uttalelse hvor han ga uttrykk for at NFL er på sitt beste når de klarer å samle folket.

«Splittende kommentarer som dette demonstrerer en uheldig mangel på respekt for NFL, vår flotte sport og alle våre spillere, og evner ikke å forstå den voldsomt gode kraften våre klubber og spillere representerer i sine lokalsamfunn», heter det i uttalelsen fra Goodell.

- Burde sparkes

Det førte til flere Twitter-meldinger fra Trump, som tydeligvis ikke lot seg påvirke av Goodells formaning.

«Hvis en spiller vil ha privilegiet det er å tjene millioner av dollar i NFL, eller andre ligaer, så burde han eller hun ikke få lov til å vise respektløshet for vårt amerikanske flagg (eller land) og burde stå under nasjonalsangen. Hvis ikke, YOU'RE FIRED (du er sparket, journ.anm.)», skrev Trump, med klar referanse til TV-showet The Apprentice, som Trump ledet før han gikk inn i politikken.

Fire timer seinere gikk han rett i angrep på Goodell personlig.

«NFLs Roger Goodell kom med en uttalelse der han prøver å rettferdiggjøre den totale respektløsheten visse spillere viser vårt land. Fortell dem at de må reise seg opp!» nærmest kommanderer presidenten på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!