Her løser han Rubiks kube på 28 sekunder - i blinde

Marcell Endrey fra Ungarn brukte kun ni sekunder på å memorere hele kuben.

(Dagbladet): Det å løse Rubiks kube er vanskelig nok for de fleste av oss. Det å løse den legendariske kuben i blinde, vil være en umulig oppgave for enda flere.

Den første registrerte verdensrekorden for å løse Rubiks kube i blinde ble satt i 2001. Da var rekorden over fem minutter for å løse kuben, som ble lansert internasjonalt i 21 år tidligere.

Det siste tiåret har rekorden blitt senket en rekke ganger, sist i oktober i fjor da kinesiske Yuhui Xu løste kuben på 30,58 sekunder. Men under Rubiks kube-turneringen Zonhoven Open ble 30-sekundergrensa brutt.

Marcell Endrey fra Ungarn brukte kun 28,80 sekunder på først å memorere kuben og løse den i blinde. De ni første sekundene brukte Endrey til å memorere de seks sidene, før han brukte de resterende 19 sekundene på å løse kuben.

Det å løse kuben i blinde regnes for å være det ypperste i Rubiks kube-miljøet. På denne nettsiden diskuteres en del av teorien bak å løse kuben i blinde. Angela Hayden, som står bak nettsiden, hevder at det å memorere Rubiks kube tilsvarer å huske et tall med 40 desimaler.

Rubiks kube ble funnet opp av den ungarske arkitekturprofessoren Erno Rubik i 1974. Ifølge Wikipedia var det i 2009 solgt 350 millioner eksemplarer av leketøyet. Det er dermed både verdens mest solgte leketøy og puslespill.