Helsemyndighetene stopper fotballandslaget

Her lukter det en overdose tran

Når Helsedirektoratet plutselig setter ned foten for fotballandslagets reise til Romania og Østerrike er det bare en ting å si. Det kunne de tenkt på før.

SE NÅ: Fotballandslaget får reisenekt av Helsedirektoratet. Dette betyr det. Video: Morten Pedersen og Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NORGES FOTBALLFORBUND ER satt under offisiell administrasjon etter Helsedirektoratets avgjørelse om å nekte Norge menn A utreise til Nations League-kampene mot Romania og Østerrike.

Noen annen måte er det vanskelig å tolke lørdagens sjokkavgjørelse på.

SÅNN UMIDDELBART LUKTER det en overdose tran av denne beslutningen. Og et behov for å markere hvem som har oversikt over smittefaren, for ikke å si bestemmer.

Det som skjedde i dag kunne nemlig skjedd i går.

Helsedirektoratet trengte ikke å vente på fotballens avgjørelse før de tredde regelverket ned over hodet på Lars Lagerbäck og gutta.

FREDAG KVELD TOK Norges Fotballforbund avgjørelsen om å reise til Bucuresti i dag, og videre til Wien førstkommende mandag. For ikke å utfordre karantenereglene ved hjemkomst, valgte man å ta turen uten spillerne fra Eliteserien.

Uavhengig av Omar Elabdellaouis positive coronatest var det en god avgjørelse, vi kan ikke la viruset vinne alle kampene.

Testregimet fotballandslaget følger kunne ikke vært bedre.

Det faktum at landslagsbacken testet positivt underbygger påstanden om at UEFA-protokollen virker.

OM JEG TOLKER Espen Nakstad riktig er det heller ikke den positive testen som er problemet. Det er konsekvensene av den positive testen. Til Dagbladet sier den assisterende helsedirektøren at det er landslaget som sådan – hele gjengen – som bryter med intensjonen bak karanteneinstituttet om de reiser ut av landet.

Samtidig sier Nakstad at dette er noe hele verden følger.

Det siste, at hele verden følger Verdens helseorganisasjons anbefaling, er i beste fall en sannhet med modifikasjoner.

KROATIA GJØR DET nemlig ikke. Onsdag havnet de i samme situasjon som Norge da en av spillerne deres testet positivt. I kveld spiller de mot Sverige i Stockholm.

Og Sverige, som arrangerer kampen, fikk også en ny positiv test denne uka.

Carl Starfelt, akkurat som den positive kroaten Domagoj Vida, er i karantene.

Resten av UEFAS medlemsland – der stadig fler har et smittetilfelle eller tre – spiller fotball i ly av UEFA-protokollen.

SVERIGES LANDSLAGSLEGE SA fredag at Norge er i overkant beskyttende når det gjelder håndteringen av smittevernet. Han likte ikke det han hørte da NFF ennå var i tenkeboksen. Han mente det handlet om å ha ryggen fri.

At det Norge bedriver er det nærmeste du kommer en garanti for ikke å ta feil.

NÅ ER KANSKJE ikke det klokeste man gjør å bruke en svenske som sannhetsvitne for begrensingen av covid-19 i samfunnet. det holder å se på tallene. Men den svenske landslagslegen kan ha et poeng.

Det er ikke internasjonale regler eller coronasolidaritet på kryss av grensene som holder Norge tilbake fra Romania og Østerrike.

Dette er så norsk som det kan bli.

AV UEFAS 55 nasjoner ser de aller fleste av disse landenes myndigheter på coronaprotokollen som et meget godt virkemiddel mot smittespredning. De har tro på systemet. Derfor gis det dispensasjon rundt karantenebestemmelsene anbefalt av WHO.

Norge gjør ikke det, et syn helsedirektør Bjørn Guldvog ga uttrykk for fredag ettermiddag.

Hvorfor han ikke informerte fotballen om helsemyndighetenes ståsted, slik han gjorde det med tydelighet da han avlyste Israel-kampen, er nesten ufattelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer