PÅ VEI TIL KAMP:  T-banestasjonen utenfor Ullevaal stadion var ikke som andre t-banestasjoner lørdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
PÅ VEI TIL KAMP: T-banestasjonen utenfor Ullevaal stadion var ikke som andre t-banestasjoner lørdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Her marsjerer ultras til Ullevaal før Russland-kampen

Tok kvelden som en seier.

Norge - Russland 1-1

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norske fotballsupportere skapte igjen liv og rør i forbindelse med en landskamp på Ullevaal stadion lørdag kveld.

Norsk Supporterallianse og Norges Fotballforbund har bilagt en lengre konflikt. Før avspark mot Russland kom dette først til syne på t-banestasjonen utenfor Ullevaal (bildet).

T-banestasjonen ble forvandlet til et inferno av pyroeffekter, flagg og synging. Kall det italienske tilstander, om du vil. Utsendte politifolk strakte hals, men her var ingen grunn til bekymring.

Pyroeffektene kom også til syne i kontrollerte former inne på stadion fra supportergrupperingen som kaller seg ultras. Disse ønsker gjerne litt mer intens dramaturgi på fotballkamper, inspirert fra Sør-Europa.

- Dette var en veldig viktig symbolsk greie, sier Bjørnar Posse Sandboe, talsmann for Norsk Supporterallianse.

- Konflikten mellom oss og Norges Fotballforbund er på et historisk lavt nivå.

Kollektiv avstraffelse Konflikten handler kort fortalt om bruken av bluss og pyroeffekter på kamp.

Norsk Supporterallianse følte seg urettferdig utsatt for kollektiv avstraffelse i forbindelse med en landskamp mot Albania i fjor vinter.

Forbundet strammet inn reglene for pyrobruk, men ga lovnader om å se på reglene igjen hvis det ikke forekom blussing på de fem første rundene av Tippeligaen. Supporterne overholdt sin del av avtalen, men ingenting skjedde, og konflikten var fastlåst.

Resultatet var at det ble dørgende stille på landskampene på Ullevaal. At bortepublikum kom til arenaen og herjet, ble etter hvert ganske så uverdig.

- Alle samarbeidsvillige Nå er det igjen åpnet for pyroeffekter i forbindelse med privatlandskamper. Det samme gjelder i Tippeligaen og arrangementer Norges Fotballforbund - og ikke UEFA og FIFA - er ansvarlig for.

- Før denne landskampen søkte vi om lov på vanlig måte. Alle var samarbeidsvillige. Det eneste som stresset oss var om vi skulle få tak i nok pyroeffekter, sier talsmann Bjørnar Posse Sandboe.

Såkalte ultras fra hele Østlandet var til stede på Ullevaal lørdag kveld. Ultras framelsker røykfylte effekter, flagg og bannere - og må skilles fra casuals, som møtes for å slåss utenfor banen. De har ofte på seg merkeklær.

- Norge lå under i nesten hele kampen. Men det var ikke så farlig, sier Bjørnar Posse Sandboe.

I kveld ble det seier likevel, på tribunen, mener supporterne. De første skrittene til igjen å gjøre Ullevaal til en festning er kanskje påbegynt.

UAVGJORT:  Morten Gamst Pedersen gir Anders Konradsen en bamseklem etter at sistnevnte sørget for 1-1 mellom Norge og Russland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UAVGJORT: Morten Gamst Pedersen gir Anders Konradsen en bamseklem etter at sistnevnte sørget for 1-1 mellom Norge og Russland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer