BAK FÆRØYENE: Ifølge FIFA-rankingen er Island svakere enn nasjoner som Færøyene, Grenada, Liechtenstein og St. Kitts & Nevis. Drillo mener virkeligheten er en helt annen. Foto: SCANPIX
BAK FÆRØYENE: Ifølge FIFA-rankingen er Island svakere enn nasjoner som Færøyene, Grenada, Liechtenstein og St. Kitts & Nevis. Drillo mener virkeligheten er en helt annen. Foto: SCANPIXVis mer

Her mener Drillo at FIFA-rankingen lyver

- Det er ganske utrolig, sier han.

NADDERUD (Dagbladet): Drillo er godt over gjennomsnittlig opptatt av FIFA-rankingen, og han legger ikke skjul på at han er stolt over at Norge per dags dato er rangert som verdens 12. beste landslag.

Til sammenligning er fredagens motstander på Ullevaal, Island, helt nede på en 124. plass. De er 13 plasser bak Færøyene, som for mange nordmenn er selve symbolet på en kasteball i internasjonal fotball, og de er også bak lilleputtnasjoner som Grenada og St. Kitts & Nevis.

Likevel har Drillo og Norge tradisjonelt slitt fælt mot Island. Det ble en skikkelig sliteseier i Reykjavik for et år siden, da Brede Hangeland og Mohammed Abdellaoue snudde 0-1 til 2-1 i 2. omgang.

I den foregående kvaliken endte det 2-2 på hjemmebane og 1-1 på bortebane.

- Vi har hatt veldig mange problemer med Island, men det gjelder ikke bare oss. Jeg så Danmark i begge kampene mot Island, og i Parken fikk de vinnermålet på overtid. På Island var det en jevn 1. omgang, med 3-3 i sjanser, og så scoret Danmark på et langskudd som veldig mange keepere ville tatt. Det er mange som sliter med Island, men de har en tendens til å tape jevne kamper gang på gang. Det var faktisk ganske jevnt i Ungarn også, men da tapte de 0-4, sier Drillo.

- Stor forskjell på Island og Færøyene
Men om Island er såpass ekle å møte - hvordan kan de ligge bak Færøyene, Grenada og St. Kitts & Nevis?

- Island er et av lagene som i realiteten er god for en ganske mye høyere plassering enn de har nå. At de er nummer 124, og Færøyene 111, er ganske utrolig. Særlig når du ser hva Færøyene har av spillere rundt omkring, sier Drillo til Dagbladet.

- Så FIFA-rankingen gjenspeiler ikke sannheten?

- Den gjør det når vi snakker resultater. Når vi snakker bak resultater, og litt potensiale, vil jeg påstå at det er ganske stor forskjell på Island og Færøyene, i Islands favør. Vi hadde nok tatt lettere på en kamp mot Færøyene, ja.

Statistikk som taler mot Norge
I sin siste treningskamp imponerte Norge stort og slo Tsjekkia 3-0, mens Island røk hele 0-4 mot Ungarn. Da Drillo etter forrige ukes landslagsuttak fikk spørsmål om hva det betyr foran fredagens kvalikkamp på Ullevaal, svarte han slik:

- Det er egentlig et dårlig tegn. Hvis du ser på et lag som vinner mye, og hva de gjør i neste kamp, og gjør det samme med et lag som taper mye og hva de gjør i neste kamp, har vi statistikken så til de grader mot oss.

Riktignok la Drillo til at han har en hjemmestatistikk som «kan skremme vannet av de fleste», men uttalelsen var like fullt av det meget spesielle slaget.

Da Dagbladet på dagens pressetreff spurte om han sa det litt på fleip, ristet han på hodet.

- Nei, statistikken viser at det er sånn. Du kan argumentere ihjel om hvorfor det skal være sånn, for det slår i hjel mye av selvtillitstenkingen vi gjerne ser. Etter en seier blir man gjerne spurt om hva denne seieren betyr, og mange svarer «jo, den gir oss mye selvtillit». Tja, sier Drillo.

Og henviser til en teori utarbeidet av fotballanalytikeren Charles Reep, som var en stor inspirasjon for Drillo med sine tanker om effektiv fotball. Et av hans funn var at engelske lag som vant 5-0 eller mer i én kamp, aldri scoret mer enn ett mål i den neste.

United taper, Arsenal vinner?
- Vi kan jo sjekke om teorien til Reep holder i neste runde av Premier League. Ifølge Reep vinner Manchester United neppe neste kamp (møter Bolton borte), etter å ha slått Arsenal 8-2 sist, og de kommer aldri til å score mer enn ett mål. Arsenal kommer neppe til å tape neste kamp (møter Swansea hjemme), og helt sikkert ikke slippe inn mer enn ett mål. Det er tallenes klare tale gjennom flere tiår.

- Er slik statistikk noe du tar på alvor før kampen mot Island?

- Verken vi eller Island har vært borti 5-0-kamper, da, og den undersøkelsen ble bare gjort på 5-0 eller mer.

- Ettersom det er lang avstand mellom landskamper, betyr teorien kanskje mindre der?

- Antakelig har den ikke overføringsverdi. Denne statistikken ble laget på bakgrunn av resultater i England gjennom 25 år, sier Drillo.

Mens Norge helt sikkert kommer til å mangle Morten Gamst Pedersen i de neste to landskampene, må Island greie seg uten flere nøkkelspillere på Ullevaal.

Drillo ble overrasket da en journalist opplyste at Hermann Hreidarsson, Heidar Helguson, Gylfi Sigurdsson og Aron Gunnarsson er uaktuelle. 

- Jøss, det var nytt for meg. Da treffer jeg kanskje ikke min gamle venn Hermann, som spilte for meg i Wimbledon. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er en svekkelse for Island. I de siste landskampene de har spilt, har alle de spillerne vært sentrale, sier landslagssjefen.