- Her mister jeg gullet

Lasse Kjus kan ikke annet enn å smile oppgitt. Denne svingen skulle han så gjerne kjørt én gang til. Da hadde han vunnet gull.

ST. MORITZ (Dagbladet): Lasse mistet kontakten med underlaget midtveis i den første slalåmomgangen. Bare panisk akrobatikk reddet ham gjennom svingen, men manøvren kostet gullet.

- Ja, helt sikkert. Sikkert mer enn sju hundredeler også, sier Lasse til Dagbladet.

Så liten var differansen til gullvinner Bode Miller etter 200 sekunders kjøring i løpet av utforrennet og to slalåmomganger.

Lasse studerte bildene av seg sjøl før pressekonferansen, og kunne ikke annet enn å le. Hans ellevte internasjonale sølvmedalje smakte ikke bittert i det hele tatt. Lasse vant utfordelen med råsterk kjøring, og var lykkelig over å ha gjort comeback i verdenstoppen i en av tidenes jevneste og beste kombinasjonskonkurranser. I fjor skilte over fem sekunder de åtte beste i OL-kombien. I år skilte 1,69 sekunder mellom gullet og åttendeplassen.

- Jeg følte at jeg fløy som i gamle dager. Et lite under, sier Lasse.

Han har slitt med utstyret i hele sesongen, og har knapt vært inne blant de ti beste i et eneste renn.

Fryktes av Maier

Årets mirakelmann nummer én i alpinsirkuset, Hermann Maier, er ikke særlig overrasket over Kjus-returen til pallen.

- Nå blir Lasse farlig i utforrennet lørdag, men jeg er ikke overrrasket. Lasse vet å finne formen til riktig tid og er alltid til å stole på. Jeg hadde ventet ham tilbake allerede i Kitzbühel-utforen, men da var han uheldig som ikke fikk kjøre på grunn av været som stoppet treningsomgangen han trengte, sier Maier til Dagbladet.

Gårsdagens bronsevinner Kjetil Aamodt er enig med Maier.

- Lasse blir en av favorittene, sier Kjetil.

- He-he. Han prøver bare å få vekk presset på seg selv. Det ble jo en spesiell utfor, og jeg skal ikke hvile for mye på dette resultatet. Jeg hadde ikke problemer med vinden, og sikten var grei. Men jeg følte at jeg kjørte bra hele veien. Det fløt, sier Lasse.

Reddet av støvlene

Han er helt klar på at den siste tidas intense testing av støvler og ski har vært avgjørende for suksessen. Selv her i VM har han jobbet i timevis i bua sammen med servicefolkene på kvelden. I går kjørte han på de gamle utforstøvlene sine for andre gang siden i fjor. Slalåmstøvlene hadde han bare brukt på én trening før rennet.

- Støvlene er den største forskjellen fra tidligere i år. I tillegg har vi den siste tida jobbet utrolig bra med skia, og fått de til å gli bedre og bedre, sier han.

Det kunne endt helt annerledes da Lasse før nyttår kontaktet sin gamle utstyrsleverandør Atomic for å spørre om han kunne gå tilbake til deres støvler da det ble klart at han ikke klarte å kjøre på Lange-støvler. Men Lasse ville bare kjøre med støvlene - han ville ikke slutte å kjøre på Dynastar-skia. Men det ville Atomic.

- De ville at han skulle kjøre på skia deres også, sier Dynastars racingsjef Michel Vion til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer kom kravet helt fra toppen av Atomics finske eierskap. Overtalsmanøvrer helt til det siste måtte til før det ble klart at Lasse fikk det som han ville.

- Jeg vet ikke hvorfor de endret mening, men det var aldri noe problem for oss. Lasse hadde nemlig aldri underskrevet avtalen om å kjøre med Lange-støvler, sier Vion.

Han avkrefter at Kjus taper store bonuspenger etter sølvmedaljen fordi han byttet støvlemerker midt i sesongen.

- Ikke mye. Rundt 10000 kroner, sier Vion.

THRILLER MED MILLER: Her er Lasse Kjus i krisesvingen i 1. omgang. Bare panisk akrobatikk reddet ham gjennom svingen, men manøvren kostet gullet.
FORNØYD LIKEVEL: Lasse Kjus kjørte et utrolig godt utforrenn, men klarte likevel ikke å holde Bode Miller bak seg. En av grunnen var den grove feilen i 1. slalåmomgang som Kjus fikk studert i Dagbladets PC. Likevel var sølvvinneren kjempefornøyd.