Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscup langrenn:

Her mistet Northug en av VM-plassene

En herlig seier til Emil Iversen og et strålende løp av Sjur Røthe gir to nye norske medaljehåp i Lahti.

BAK I KØEN: Petter Northug (nummer 19) hang etter fra start, og mistet tetgruppa etter en halvtimes løpstid. Det skjedde i et renn der andre nordmenn gikk så fort at de vil holde ham ute fra VM-laget på 30km. FOTO: Ulf Palm / TT .
BAK I KØEN: Petter Northug (nummer 19) hang etter fra start, og mistet tetgruppa etter en halvtimes løpstid. Det skjedde i et renn der andre nordmenn gikk så fort at de vil holde ham ute fra VM-laget på 30km. FOTO: Ulf Palm / TT . Vis mer

MED over tre minutter bak teten på 30km i Falun, var det ikke så mye som minnet om VM-form ved Petter Northug i dag. Men det er ikke formen hans som er den største utfordringen. Gjennom et par uker mer trening kan den fort snu og i tillegg er siste halvdel av denne distansen i fristil i Lahti.

Det er to bra grunner for å være tålmodig med sportens største navn i uttaket av det norske laget til det første distanserennet i VM.

Problemet for Petter er bare at det finnes to enda bedre grunner til å ta ut akkurat det laget før han rekker å finne formen.

EGENTLIG var det ikke meningen at Northug skulle få denne sjansen i Falun. Landslagsledelsen hadde konkludert med at han ikke var aktuell nettopp til 30 km med skibytte i VM. Så ble Didrik Tønseth matforgiftet tidlig siste uke, og fikk beskjed om at han ikke trengte å stresse fram noe renn.

Det i seg selv var også en grei beskjed fra ledelsen:

  • Tønseth ble regnet som en trygg kandidat på denne distansen fordi løypa i Lahti krever utholdenhet til å tåle maks fart underveis.

Mange norske landslagsløpere har den utholdenheten. Det er de som nå holder Petter Northug ute av laget.

DER er Martin Johnsrud selvsagt. Så skal tre til velges.

I utgangspunktet var Finn-Hågen Krogh like sikker, men etter enda en smell på et distanserenn er han nødt til å være trygg på helsa. Finn-Hågen blir sentral for Norge som avslutter både på stafetten og sprintstafetten. Dessuten er han gullkandidat på individuell sprint. Spørsmålet blir da om han føler seg sterk nok til å gå et fullt distanseprogram.

Men selv om Krogh motvillig må velge vekk 30km, er det nok av kandidater. Og det utvalget ble større i Falun.

FOR der var smittende glade Emil Iversen tilbake etter smellen i Tour de Ski i den formen som gjorde at ble fjorårets store gjennombruddsmann i internasjonal langrenn. La gå at han for anledningen hadde mer enn god glid. Han preget rennet i alle typer terreng bortsett fra i Mördarbakken. Bakkene blir sikkert en utfordring i Lahti også, men ikke mer enn at det er fristende å ha med en så god spurter.

Så er det opp til Sjur Røthe og Niklas Dyrhaug å kjempe om den siste plassen; om da ikke begge to får gå på grunn av usikkerheten rundt Finn-Hågen Krogh.

De to passer perfekt til et norsk løpsopplegg med maksimal fart fra start. Det samme gjelder Hans Christer Hollund; en tredje aktuell fartsholder.

I dag var det Røthe som sprakk feltet, etter hvert dro pusten selv ut av formidable Sergej Ustjugov og til slutt åpnet for en spurtduell mellom Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby.

I FALUN var det ingen tvil om hvem som var sterkest der, men det kan fort endre seg med de røffe bakkene oppe på åsryggen ved hoppbakken i Lahti. Det er der Johnsrud Sundby kommer til å angripe de som har vært med på kjøret gjennom 28 kilometer.

I dag var det en gruppe på ti, tolv løpere, men sånt varierer med form, følelse og ski der og da. Poenget er uansett av det norske laget får brukt de første 15 kilometerne i klassisk til å angripe nettopp Ustjugov på kapasitet.

Det er en mer enn stor nok oppgave. Den unge russeren så riktig flott ut underveis i dag også, men glapp likevel med fartsøkningen på de to siste rundene.

PETTER NORTHUG glapp etter en drøy halvtimes løpstid, og var omtrent minuttet bak etter 15km. Men det er altså ikke poenget. Allerede i NM på 3-mil med skibytte om en uke, kan avstanden være adskillig mindre.

Nå mister han imidlertid denne VM-plassen fordi de helt der framme er norske, og at minst fire av dem sannsynligvis vil prestere bedre enn ham i Lahti.

Det er en grei sportslig avgjørelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling