MØTTES FOR FØRSTE GANG: Langrennslegenden Oddvar Brå og tidligere Dagbladet-journalist Jon Haaland. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
MØTTES FOR FØRSTE GANG: Langrennslegenden Oddvar Brå og tidligere Dagbladet-journalist Jon Haaland. Foto: Jørn H. Moen/DagbladetVis mer

Mannen bak «Hvor var du da Brå brakk staven?»

Her møter Brå mannen som skapte det legendariske begrepet

Dagbladets redaksjon fikk flere telefoner fra folk som ønsket å fortelle hvor de var da Oddvar Brå brakk staven, forklarer mannen bak begrepet, Jon Haaland.

Den nye boka om langrennslegenden Oddvar Brå (67) - «Oddvar Brå. Et skiløperliv» - er i butikkhyllene. Boka er skrevet av folklorist og skihistoriker Thor Gotaas. Onsdag var det boklansering hos Gyldendal Forlag.

Det vil være rimelig å påstå at de aller, aller fleste nordmenn har hørt spørsmålet, eller begrepet om du vil: «Hvor var du da Brå brakk staven?»

Spørsmålet ble første gang faktisk stilt i Dagbladets spalter hele åtte år etter at Brå faktisk brakk staven under herrestafetten i Oslo-VM i 1982. Det var sportens vaktsjef Jon Haaland som satte ordene på trykk - resten er historie.

Møttes for første gang

Onsdag møttes de to for aller første gang, 28 år etter at det ble et begrep. Haaland benyttet muligheten til å beklage, men Brå avfeier det hele som en artig greie.

- Det var kjempeartig å møte han. Jeg har kjent navnet, men jeg var ikke klar over hvem han var. Det var spesielt, sier Brå til Dagbladet.

- Du har ikke noe sting i sida til ham for at han har skapt dette begrepet?

- Ikke i det hele tatt, det er bare positivt, ler Brå.

Rundt 150 hadde møtt opp på boklanseringen onsdag.

- Det er stas, selvfølgelig. Jeg trodde nok det skulle komme noen, men ikke mange, sier Brå.

Overrasket

Haaland har også jobbet som journalist i Dagbladet, og var faktisk til stede under VM-stafetten da stavbrekket skjedde. Åtte år seinere skulle han lage ei side med nostalgiske øyeblikk i avisa, og fikk plass til overs.

- Jeg tenkte at jeg skulle få inn noe helt spesielt. Jeg ville ha inn et øyeblikk norske avislesere og idrettsinteresserte hadde et forhold til. Etter litt fram og tilbake endte jeg på stavbrekket til Brå. «Hvor var du da Brå brakk staven?»

Haaland forteller at han er overrasket over at det ble et begrep.

- Utgangspunktet var at øyeblikket kunne byttes ut, og at det var en ny hendelse hver gang, at vi kunne være fleksible. Men det ble gående, sier han.

På et tidspunkt fikk Dagbladet et flertall telefoner til redaksjonen fra folk som ønsket å fortelle hvor de var da Brå brakk staven.