Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her møter Kristoff mannen som nå blir hans viktigste hjelper

Fant det Katjusja manglet hos konkurrenten.

DEN FØRSTE PRATEN: Relativt tilfeldig fanget procycling.no opp den første gangen Alexander Kristoff og Jacopo Guarnieri satt seg ned for å prate. Nå er 27-åringen nordmannens nye våpen i håp om å vinne nok en stor klassikerseier. FOTO: Petter Tenstad, www.procycling.no
DEN FØRSTE PRATEN: Relativt tilfeldig fanget procycling.no opp den første gangen Alexander Kristoff og Jacopo Guarnieri satt seg ned for å prate. Nå er 27-åringen nordmannens nye våpen i håp om å vinne nok en stor klassikerseier. FOTO: Petter Tenstad, www.procycling.no Vis mer

(procycling.no): Med sitt første monument i beltet, fikk Alexander Kristoff et nytt mandat: Å håndplukke én mann til Katjusjas klassikerlag.

Førstevalget hadde utkrystallisert seg for en god stund tilbake: 27 år gamle Jacopo Guarnieri.

En mann som både kan benyttes i klassikerne og under massespurtene i ritt som Giro d´Italia eller Tour de France.

 - Jeg visste at han var tilgjengelig og at han ønsket en overgang til oss, sier Kristoff til procycling.no.

Første gangen Stavanger-mannen ytret ønske om å hente ham var i 2013. Da hadde ikke Kristoff «resultatene» til å få nok tyngde bak kravet og den jevngamle italieneren skrev i stedet under en ny ettårsavtale med konkurrentene i Astana.

Ble kjent under nederlandsk etapperitt Det var året i forveien, i Kristoffs debutår i Katjusja, at de to for alvor ble kjent.

- Da var vi «fiender» i klassikerne og hadde mye med hverandre å gjøre. Jeg hadde egentlig et mål om å få en kapteinsrolle i Astana, men slo meg til ro med å gjøre en jobb for Andrea Guardini. Nå har jeg innsett at jeg gjør best nytte for meg som opptrekker. Jeg har lyst til å jobbe for en av de store klassikerrytterne, sier Guarnieri til procycling.no.

procycling.no har faktisk bilde (se hovedbildet i artikkelen) av den aller første gangen de to satte seg ned for å prate.

Det var i forkant av tempoetappen under tredagersrittet i De Panne, da de to kjempet i toppen av sammendraget.

- Det kan fort ha vært den første gangen vi snakket sammen. Jeg husker ham fra BMC-laget, og Manuel Quinziato fortalte meg at han var en skikkelig bra fyr, men jeg tror ikke jeg snakket med ham den gangen.

Kunne vært sprinter selv Italieneren er ingen hvem som helst. Han er både rask og sterk, og var ønsket videre med i Astana.

Guarnieri har vunnet etappeseirer i Polen rundt, og har 23.-plass fra Roubaix og 17.-plass fra Sanremo.

Det betyr at han forhåpentligvis er en mann som sitter ved Kristoffs side helt inn til finalen av de største rittene.

Så langt i karrieren har nordmannen som oftest sittet alene på dette stadiet i rittet, eller har hatt selskap av en Luca Paolini som i større eller mindre grad — i hvert fall fram til årets Sanremo-triumf - har vært i interessert i å hjelpe ham.

Dessuten er Paolini 37 år, og takker av etter neste sesong. Noen garanti for at han finner tilbake til årets form, får man aldri.

Språkmektig rytter Signeringen av Guarnieri bør få det til å bruse i norske sykkelblodårer.

GJENNOMBRUDDET: Alexander Kristoff går til topps i Milano-Sanremo i mars i år. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
GJENNOMBRUDDET: Alexander Kristoff går til topps i Milano-Sanremo i mars i år. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Ikke bare kommer han til å bli en svært viktig mann for årets vinner av Milano-Sanremo. Han kan også være puslespillbrikken som sveiser sammen hele klassikermannskapet til det russiske laget.

- Flesteparten av russerne på laget snakker også italiensk, i tillegg snakker jeg godt engelsk og forstår spansk. Alle rytterne på laget forstår meg. På den måten får jeg en viktig rolle på laget. Katjusja har i tillegg vist at de tror på mine ferdigheter. Dette er en god mulighet for meg, og det hadde vært galskap å takke nei.

Nevnte Paolini vil nok også sette pris på å få en ny landsmann i sine rekker.

• Ute etter å lese flere gode sykkelsaker? Følg procycling.noFacebook!

37-åringen fra Milano kan litt engelsk, men er ikke spesielt stø på området.

- Det er uansett en forskjell når man kommer til den avgjørende kilometeren. Det er alltid en krig om posisjonene, og i den fasen er det ikke så enkelt å kommunisere på fremmedspråk. Luca er lagkapteinen vår, både i klassikerne og i andre ritt. Han har god oversikt, men det er viktig at han får gitt klare beskjeder.

- Får mer oppmerksomhet neste år Kristoff vant i Sanremo, men skremte nok konkurrentene enda mer da han tok opp jakten på Fabian Cancellara og Sep Vanmarcke mot slutten av Flandern rundt.

Kvartetten holdt unna til mål, mens nordmannen kjørte inn til femteplass.

I Team Kristoff hersker en utbredt forståelse om at de vil få økt oppmerksomhet og konkurranse i neste års klassikere.

- Vi må innse at med hans prestasjoner i år, som kommer det taktiske og strategiske valg fra de andre lagene til å være mye mer rettet mot Alexander, da må lagene klare å demme opp for de taktiske mottrekkene, sier trener Stein Ørn.

Mye av dette ansvaret vil nok også ligge på Guarnieri.

- Hva tenker du om den økte oppmerksomheten Katjusja får i feltet neste år. Det er ingen som ønsker Kristoff med til en spurt, så hvordan skal dere omgå det problemet?

- I Sanremo tror jeg ikke det blir noe problem. Det er mange ryttere og lag som har det samme målet oss (å vinne spurten i en mindre gruppe, vår anm.). I klassikerne for øvrig vil fortsatt Quick Step, Lotto og Belkin ha de største presset. Rittene foregår på deres territorium, og kanskje kan vi utnytte det. Tradisjonelt sett har Quick Step det sterkeste laget, men det betyr ikke at man vinner rittet. Man er nødt til å bruke hodet, ikke sløse med kreftene og holde fullt fokus på finalen.

• Les også: Kristoff stiller tøffe krav for Tour de France-deltakelse

For å beskrive hvordan Katjusja skal gjøre det, trekker italieneren fram Robbie McEwen og Gert Steegmans.

SJEF PÅ VEIEN Luca Paolini har styrt Katjusja-laget langs landeveien i 2014. Neste år får også laget Jacopo Guarnieri å stole på mot slutten av rittene. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
SJEF PÅ VEIEN Luca Paolini har styrt Katjusja-laget langs landeveien i 2014. Neste år får også laget Jacopo Guarnieri å stole på mot slutten av rittene. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

De to var en fryktet duo i 2006, da McEwen stakk av med to etappeseirer i Tour de France.

- Det kommer til være mange lag som stiller til start med et sterkere opptrekkstog enn oss. Det som er bra er at både Alexander og meg er vant til å klare oss på egenhånd. Men vi er nødt til å bruke hodet. Forhåpentligvis sitter jeg med hele veien og hjelper ham å spare kreftene underveis.

Kjører for lite med Porsev Guarnieri har ennå ikke mottatt løpsprogrammet for 2015, men han vet han kommer til å starte enten i Qatar eller Oman.

Han har bedt om å få kjøre rittene Alexander stiller til start i, for å bli så samkjørt som mulig foran klassikerne.

- Det er en ting å kjenne en person, men det er noe helt annet å kjøre ritt sammen. Det er viktig at vi får trent på dette.

Innstillingen er dermed litt annerledes enn samarbeidet med spurtopptrekker Alexander Porsev har vært.

28-åringen satt med da Kristoff tok sin første etappeseier i Tour de France, men har også opplevd å bli kjørt av under tøffe ritt og etapper.

Før touren syklet han bare sammen med nordmannen under Gent Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Tredagers i De Panne og Eschborn-Frankfurt (som Kristoff vant).

I tillegg ble Katjusja-laget forsøkt samkjørt under Tour de Suisse.

- Laget har et ønske om at Porsev også skal vinne noen ritt selv. Derfor pleier ikke vi å kjøre så mye sammen. Jeg håper at det skjer oftere med Guarnieri, sier Kristoff.

- Hvordan føler du samarbeidet med Porsev går?

- Han gjorde en bra innsats for meg i Tour de France, det synes jeg. Så jeg har gitt tilbakemelding om at jeg var fornøyd med ham. Vi har ikke kjørt så mye sammen, så da blir det litt uvant.

Håper å bli en støtte i finalene Det er altså ikke til å komme utenom at Team Kristoff er svært spente på hvordan samarbeidet med Guarnieri vil klaffe utover.

Forut for 2012-sesongen trente det russiske laget på spurtopptrekk for Denis Galimzianov. Men etter at han ble fanget i dopinggarnet, har ikke det vært noe stort satsingsområde.

- Jeg vet at Guarnieri er en god rytter. Han har topp 20-plassering i Paris-Roubaix, og kan brukes i klassikerne så vel som i spurtopptrekket. Han har også vunnet etapper selv, blant annet i Polen rundt. Dermed er han en rask mann som vet hvordan man skal ligge i en spurt.

ETTERTRAKTET: I år ble Alexander Kristoff en stor stjerne i den internasjonale sykkelsporten. Her intervjues han av procycling.nos Torgeir Strandberg under Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ETTERTRAKTET: I år ble Alexander Kristoff en stor stjerne i den internasjonale sykkelsporten. Her intervjues han av procycling.nos Torgeir Strandberg under Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Guarnieri mener laget bør terpe opptrekk i starten av sesongen og finne ut hvilke ryttere som passer best inn i de respektive rollene.

- Det er enklere om alle rytterne faller sin plass. Det er mange gode ryttere på laget, men det hjelper ikke om du er sterk om du blir nervøs når det hele skal avgjøres.

27-åringen fra Vizzolo Predabissi er god nok til å kunne ha ligget i en beskyttet rolle i spurtopptrekket selv, men uttaler at han gleder seg til å ofre seg 100 prosent for Kristoffs vinnersjanser.

- Jeg skal gjøre en så god jobb jeg bare kan for Alexander. Hovefokuset mitt er å gjøre en jobb som opptrekker, og å være der i finalen for ham under Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix. Han har vist gang på gang at han er sterk nok til å være med der, og nå må jeg bevise det samme. I løpet av en hel sesong, vil jeg være takknemling om jeg får noen muligheter på egenhånd, men det er mye viktigere for meg å være en ressurs for laget.

- Du har sett Kristoffs utvikling de siste sesongene på nært hold. Er du overrasket over at han har blitt så sterk?

- Egentlig ikke. Det har vært en gradvis utvikling, og han har hatt sterke resultater de siste to årene. Han har hatt sine mål, og fokusert på dem. Man trenger litt tid for å bli en god klassikerrytter, men er han på nivå med de aller beste, påpeker Guarnieri.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no! Følg oss på Twitter og lik oss på Facebook!

STERK RYTTER: Jacopo Guarnieri sitter her med hele veien inn på en etappe under vueltaen. John Degenkolb vinner, mens Tom Boonen er i ferd med å resignere ute til venstre. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
STERK RYTTER: Jacopo Guarnieri sitter her med hele veien inn på en etappe under vueltaen. John Degenkolb vinner, mens Tom Boonen er i ferd med å resignere ute til venstre. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling