Her ødelegger han verdensrekord-øyeblikket

Wilson Kipsang satte verdensrekord, men fikk ikke løpe først over mål.

 VERDENSREKORD:  Wilson Kipsang satte ny verdensrekord på maratondistansen i Berlin. Først over mållinjen var han riktignok ikke, det var denne ukjente mannen som reklamerte for prostitusjon. Foto: Reuters / Tobias Schwarz/ NTB Scanpix.
VERDENSREKORD: Wilson Kipsang satte ny verdensrekord på maratondistansen i Berlin. Først over mållinjen var han riktignok ikke, det var denne ukjente mannen som reklamerte for prostitusjon. Foto: Reuters / Tobias Schwarz/ NTB Scanpix.Vis mer

Kenyaneren Wilson Kipsang vant ikke bare den 40. utgaven av Berlin maraton søndag. Han satte også ny verdensrekord og løp inn til 2.03.23.

Men han løp ikke først over mål.

Det var det nemlig en ukjent mann som stjal øyeblikket fra kenyaneren. Med reklame for to prostitusjonsnettsteder er motivet gitt. Dagbladet har valgt å sladde reklamen. Kipsang så likevel ikke ut til å bry seg nevneverdig etter rekordløpet.

Kipsang slo den gamle rekorden til landsmannen Patrick Makau med 15 sekunder. Makau satte sin rekord i den samme traseen i den tyske hovedstaden for to år siden.

- Det er klart jeg er en lykkelig mann akkurat nå. Jeg har både vunnet her i Berlin, og jeg har satt verdensrekord. Det kan ikke bli så mye bedre, sa Kipsang.

31 år gamle Kipsang tjente godt på den 42.195 meter lange rekordløpet sitt. Først fikk han 40.000 euro (ca. 320.000 kroner) for seieren, og deretter kunne han innkassere 50.000 euro (ca. 400.000 kroner) for rekorden. Ikke dårlig det for vel to timers løping.

Tergat inspirerte - Da Paul Tergat satte sin verdensrekord her i Berlin for ti år siden inspirerte det meg veldig. Derfor er det helt fantastisk at jeg skulle være i en posisjon til å klare det samme nå, sa Kipsang.

Han gikk til topps i London Marathon i OL-sesongen i fjor, og han sikret seg bronsemedaljen i OL noe senere på sommeren.

Søndag var det avslutningen hans det virkelig var klasse over. Han satte inn de siste kreftene etter 37 kilometer. Han distanserte landsmannen Eliud Kipchoge med nesten minuttet på de siste fire kilometerne.

For det var Eliud Kipchoge som tok annenplassen søndag, mens Geoffrey Kipsang løp inn til tredjeplassen. Det betyr at løperne fra Kenya ikke overraskende tok de tre første plassene.

Langt bak Det så lenge ut som om den forrige verdensrekorden til Patrick Makau skulle overleve søndagens løp i Berlins gater. Etter 30 kilometer var tetfeltet 20 sekunder bak hans passeringstider, men fra 30 til 37 økte Kipsang og co. farten ganske voldsomt, og da Kipsang satte inn det avgjørende rykket vel fem kilometer før mål, var han likt med rekordskjemaet.

På de siste kilometerne ble det den reneste parademarsjen for Wilson Kipsang. Han var helt suveren og løp inn til en svært fortjent verdensrekord.

Da Paul Tergat, som inspirerte ham så voldsom i 2003, satte sin verdensrekord i den samme traseen med 2.04.55, var det den aller første offisielle verdensrekorden på maratondistansen.

(NTB)

NY VERDENSREKORD: Wilson Kipsang løp inn til tiden 2.03,23. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/NTB Scanpix
NY VERDENSREKORD: Wilson Kipsang løp inn til tiden 2.03,23. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz/NTB Scanpix Vis mer