Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her opplever Tom Hilde skrekken. - Det kom noe godt ut av det

Se video: Fallet som kunne stoppet karrieren.

FALL: Tom Hilde falt stygt i Hinterzarten i 2011. Det fikk ham til å ta grep. Nå hopper han alltid med sikkerhetsstropp. Video: Hopplandslaget Vis mer Vis mer

ZAKOPANE (Dagbladet): Tom Hilde (29) er på plass i Zakopane i Polen. Skihopperen håper å heve seg flere hakk etter 44. plass i verdenscupen sammenlagt.

Han har vært god på trening. Søndag er det individuelt renn.

Dagbladet møter en rolig og reflektert Hilde på hoppernes hotell noen steinkast fra bakken. Selv om nordmannen ikke herjer resultatlistene, er han blant de mest populære utøverne i sirkuset.

Han har en god dialog med fansen på sosiale medier. Og nylig la han ut video av et fem-seks år gammelt fall på Facebook.

På trynet

Nordmannen har ikke hatt mange av dem - altså fall - i karrieren. Men i 2011 kunne det gått skikkelig ille i tyske Hinterzarten. Den ene hoppskien løsnet i svevet. Hilde mistet kontrollen og gikk på trynet (se video øverst i saken).

- Jeg hadde rett og slett ikke sikkerhetsstropp. Det var det som reddet Daniel-André Tande i Bischofshofen under Hoppuka, forteller han.

KJEMPER VIDERE: Tom Hilde drømmer om gode resultater igjen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KJEMPER VIDERE: Tom Hilde drømmer om gode resultater igjen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg hadde akkurat byttet sko og ikke satt på sikkerhetsstroppen. Det lærte jeg av. Og det ble en smertefull lærdom. Etterpå ble det innad i laget sagt at alle skal ha sikkerhetsstropp til enhver tid. Dermed kom det noe godt ut av det.

Hostet blod

Hilde dundret i bakken med stor fart. Fallet kunne fått alvorlige konsekvenser. Takket være egen dyktighet endte det så skånsomt som mulig.

Hilde sier:

- Jeg fikk en brist i et ribbein og hostet blod. Ikke lenge etterpå ble jeg nummer fire i Sommer Grand Prix. Så jeg fikk ikke de store skavankene.

Det er valgfritt å hoppe med sikkertsstropp. I dag gjør Hilde dette konsekvent.

Ødela ryggen

Han merker ingenting til skader etter fall i karrieren. Det mest dramatiske var i Oberstdorf i Hoppuka samme år. Han fikk et brudd i ryggen. Enkelte antyder at nedturen hans som hopper startet etter dette fallet.

I en alder av 29 år biter Hilde tennene sammen. Han vil fortsatt vise at han duger på ypperste nivå. Forrige helg gjorde han et godt konkurransehopp i Wisla.

- Jeg synes ikke værgudene har vært snille mot meg. Selvfølgelig måtte jeg få bakvind. Nivået er såpass høyt at da går det ikke. De beste klarer seg, selv om de ikke har flaks. Jeg må ha flaks eller normale forhold, påpeker han.

BLODIG: Tom Hilde hadde sitt verste fall i Oberstdorf i 2011. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BLODIG: Tom Hilde hadde sitt verste fall i Oberstdorf i 2011. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Brutalt

Han erkjenner at det ikke hjelper å sitte og fortelle at han har vært god på trening.

Ingenting er så brutalt som en resultatliste. Den viser altfor ofte at Hilde ikke har klart å kvalifisere seg, enten til rennet eller andre omgang. Men fredag kveld var han god med en 10. plass i kvalifiseringen til søndagens renn.

- Til å begynne med håper jeg å stabilisere meg innenfor topp 30, påpeker han. Hvis han først får en god opplevelse, håper han dette kan forplante seg videre i sesongen.

Over 23.000 tilskuere er til stede på hvert av rennene i Zakopane. Hilde stortrives i den polske heksegryta, der mer enn én kvinne har et blikk for de norske hopperne.

- Det hender at noen skriver at de vil gifte seg med meg. Men det er vel mest ment som en spøk. Jeg har ennå ikke fått et seriøst tilbud der en dame har gått ned på kne og gitt meg ringen, sier en humørfylt Tom Hilde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling