Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her plasker VM-fireren

Norges nye svømmestjerne, Aleksander Hetland (21), mener fortida som såkalt «Jackass»-utøver bidro til fjerdeplassen i VM.

-  Jeg har alltid likt å sprenge grenser, sier Aleksander Hetland til Dagbladet. Natt til i går sprengte han en ny. Bærum-svømmeren fosset inn til en historisk fjerdeplass på 100 meter medley under kortbane-VM i svømming i USA. Tida 54,44 er ny norsk rekord.

-  Helt vilt å svømme for 10 000 mennesker. Det ga meg et ekstra kick. Jeg er så utrolig glad, sier mannen bak tidenes norske svømmeprestasjon på herresiden. I miljøet blir han betegnet som en tøffing.

-  Det nytter ikke bare å være god til å trene. Skal du lykkes med svømming, må du være litt gal. Han er litt gal. Du ser det på kroppsspråket, sier landslagstrener Petter Løvberg. Han forklarer mye av det sterke resultatet i VM med Hetlands unike væremåte.

-  Han er allsidig, og ingen ensporet fyr, sier Løvberg.

FAKTA

Aleksander Hetland
Født: 26. desember i 1982
Klubb: Bærum
Meritter: Nr. 4 100 m medley i kortbane-VM 2004. 8. plass EM kortbane 2003. 3. plass 100 m medley World Cup 2004 Rio, «Beste herre» og 5 gull NM kortbane 2004 Harstad, Norsk rekord (kortbane) 100 m medley 54,44 og 200 m medley 2.00,77

Hetland innrømmer at han har noen stunt på samvittigheten.

-  Jeg har alltid hatt det i meg. Jeg liker å overgå meg selv.

Galskapen i bassenget er blant annet inspirert av ville stunt, som også endte på videoteip.

-  Det er noen år tilbake, men det var utrolig gøy det vi gjorde, sier Hetland. Dagbladet har fått se videoen der Norges nye svømmekomet spiller hovedrollen.

Sammen med kamerater dannet Aleksander «The Stunt Brothers», inspirert av den amerikanske tv-serien «Jackass». Med et filmkamera på slep satte han seg på rattkjelken ned freestylehoppet i Holmenkollen i 2001.

-  Det der var virkelig ille. En skikkelig guttestrek med kameratgjengen, forteller Hetland.

-  Der og da var det ikke helt bra for svømmekarrieren min. Jeg forstuet halebeinet, og skrubbsårene ble store. Og hver gang jeg hoppet ut i bassenget, svidde det noe helt for jævlig, sier han og ler. Hetland innså at han måtte gi seg med galskapen. Men angrer ikke.

-  For meg handler det om å sprenge grenser. Det gjelder for svømming også. Av videoen lærte jeg å slippe meg løs, og i går klarte jeg virkelig det, sier Hetland.

HISTORISK: Aleksander Hetland ble firer i VM på 100 meter medley.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media