Her prøver Tom Hilde utstyret som kan skape hopprevolusjon

- Har veldig stort potensial.

SPENNENDE TIDER:  Sommertreningen til Tom Hilde og de norske hopperne bød på noe attåt i Midtstubakken i dag. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
SPENNENDE TIDER: Sommertreningen til Tom Hilde og de norske hopperne bød på noe attåt i Midtstubakken i dag. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

MIDTSTUBAKKEN (Dagbladet): De ulike hoppnasjonene har til «alle tider» drevet et lurespill på utstyrsfronten. Her gjelder det å ligge i forkant, og skaffe seg ekstra meter i bakken.

I Midtstubakken i Oslo testet de norske hopperne nye hoppsko i dag. Først ute var Tom Hilde (25). Etterpå var reaksjonen:

- En positiv opplevelse. Det funket.

Ett år
Dagbladets sak får det trolig til å gå kaldt nedover ryggen på rivaliserende hoppnasjoner.

Det siste døgnet har faren til trener Alexander Stöckl fløyet inn fra Østerrike.

Paul Stöckl er ingeniør, og har brukt ett år på å utvikle en ny hoppsko.

- Vi snakker om en liten revolusjon, sier han, mens han spent følger med det første svevet til Hilde.

Du skal ha et trent hoppøye for å se forandringene. Alexander Stöckl forklarer:

- Vi vet ikke helt hvordan skoene fungerer, så vi er nysgjerrige selv. I dag er det slik at det finnes to eller tre forskjellige hoppsko du kan kjøpe i butikken. Dette er en modifisert alpine touring sko. Den er litt stivere enn vanlig.

Stødigere svev
Målet er å få til stødigere svev, spesielt under vanskelige vindforhold.  

Stöckl sier:

DETALJER:  De nye skoene og bindingene på kloss hold. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
DETALJER: De nye skoene og bindingene på kloss hold. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- En vanlig hoppsko slites fort. Gutta bruker fem eller seks sko hver sesong. Hvis vi får godkjent de nye skoene av FIS (Det internasjonale skiforbundet), håper vi at utøverne kan hoppe på samme sko i to eller tre sesonger. Dette handler om penger og sikkerhet. Hvis skoene fungerer, tror jeg det er bra for hoppsporten generelt.

Også bindingene er utviklet.

- Hoppsporten trenger nye ideer når det gjelder sko og bindinger. Forrige sesong registrerte FIS rundt 40 skader i kneet. Bindingene må kunne åpnes lettere i spesielle øyeblikk, sier Paul Stöckl.

Må godkjennes
Hopperne vil i første omgang teste ut skoene på trening. Skal de tas i bruk i konkurranse, må de godkjennes av FIS på høstmøtet.

- En positiv opplevelse. Det funket, sier Tom Hilde om det nye skotøyet.

- Naturligvis må vi teste mye mer. Men utgangspunktet føles bedre enn hva det har gjort tidligere. Da er potensialet veldig stort!

PS: Etter en periode med mye fysisk trening går hopperne snart inn i konkurransesongen. Den siste helga i juli starter Grand Prix-rennene på plast i Hinterzarten i Tyskland.

FAR OG SØNN:  Trener Alexander Stöckl (foran) og pappa Paul. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
FAR OG SØNN: Trener Alexander Stöckl (foran) og pappa Paul. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer