Stjernetrener Alberto Salazar utestengt i 4 år fra idretten

Her rakner USA-svindelen

Midt i VM stopper USA selv sitt eget friidretts-juks. Utestengelsen av trener-ikonet Alberto Salazar er et nødvendig oppgjør med toppidrettens gråsone.

DØMT FOR JUKS: Stjernetrener Alberto Salazar med disiplene Galen Rupp og Mo Farah etter dobbelseier i VM 2011 på 5 000 meter. Nå har amerikanske antidopingmyndigheter sagt hva de synes om metodene bak Salazars suksess. Han er utestengt for doping i fire år. FOTO: AFP /JUNG Yeon-Je
DØMT FOR JUKS: Stjernetrener Alberto Salazar med disiplene Galen Rupp og Mo Farah etter dobbelseier i VM 2011 på 5 000 meter. Nå har amerikanske antidopingmyndigheter sagt hva de synes om metodene bak Salazars suksess. Han er utestengt for doping i fire år. FOTO: AFP /JUNG Yeon-Je Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIDT i friidretts-VM kunne ikke sporten fått noen bedre nyhet enn at USA tar et oppgjør med sin eget juks. Det Nike-finansierte treningsopplegget som har gitt landet en serie medaljer, er strippet for all ære:

For nå har det amerikanske antidopingbyrået (USADA) utestengt den ikoniske løpertreneren Alberto Salazar og hans alltid hjelpsomme lege Jeffrey Brown fra all idrett i 4 år. Salazar er i Doha for å følge opp alle stjerne sine, men fikk i dag inndratt VM-akkrediteringen.

Fire års utestengelse er en like hard straff som du får for bloddoping, men så går da altså begrunnelsen rett inn i hjertet på hva det vil si å drive med idrett:

- I forbindelse med Nike Oregon Project har Mr. Salazar og Mr. Brown vist at det å vinne var viktigere enn helsen og velferden til de utøverne de hadde sverget å beskytte, uttalte USADA-sjefen Travis Tygart i forbindelse med dommen.

Klarere kan det ikke sies.

Deler av amerikansk eliteidrett har gått fra gråsone til det beksvarte.

FOR han som ble regnet som verdens ledende langdistansetrener, er nå straffet for å ha «iscenesatt og gjennomført forbudt dopingvirksomhet». Dermed plasserer amerikanerne selv Alberto Salazar i selskap med de som gjennomførte svindelen i russisk idrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer