VENDEPUNKTET: 
Freddy dos Santos får rødt kort av dommer Terje Hauge i eliteserie kampen mellom Rosenborg - Vålerenga på Lerkendal stadion søndag.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VENDEPUNKTET: Freddy dos Santos får rødt kort av dommer Terje Hauge i eliteserie kampen mellom Rosenborg - Vålerenga på Lerkendal stadion søndag. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Her rakner Vålerengas håp om seriegull

Ble overkjørt av RBK etter at dos Santos ble utvist.

||| LERKENDAL (Dagbladet): Rosenborg - Vålerenga 3-1.

«Dere er rovdyret. RBK er byttet.»

Det sto det på banneret Klanen rullet ut i borteseksjonen like før avspark i kveldens seriefinale, men det telemarkbataljon-inspirerte slagordet holdt ikke for Martin Andresens menn på Lerkendal.

Etter å ha satt en støkk i alle trønderhjerter med Bojan Zajics tidlige ledermål snudde Rosenborg kampen slik de har gjort utallige ganger før i Tippeligaen, godt hjulpet av å spille med én mann mer i 55 minutter.

På stillingen 1-1 ble Freddy dos Santos utvist for Vålerenga — og etter det så det aldri ut som om RBK skulle tape, slik de nok måtte ha gjort om gullkampen i Tippeligaen skulle holdes levende framover.

I stedet fikk de et fortjent ledermål drøye 20 minutter før slutt, etter vedvarende trykk mot VIF-målet. Morten Moldskred scoret målet som med tilnærmet 100 prosent sikkerhet avgjorde serien, før Markus Henriksen trygget seieren med en ny suser like før slutt.

Nå leder trønderne med åtte poeng fire runder før slutt. Det forspranget roter ikke Rosenborg bort.

- Vi ble ekstra tent av at Vålerenga gikk rundt og sa at de var Norges beste lag. Det skal litt til at vi ikke tar gullet nå, sier Markus Henriksen etter kampslutt.

Andre er mer opptatt av det røde kortet.

- Det hadde blitt en jevn kamp med elleve mot elleve på banen, det så vi jo, men med så lenge med en mann mindre ble det for tøft, fastslår Martin Andresen overfor TV 2.

- Vi ville vunnet uansett, mener Morten Moldskred.

Drømmestart for VIF
Vålerenga hadde vært offensive i forhåndspraten før seriefinalen på Lerkendal, og de gikk også offensivt til verks fra avspark.

SATTE INN 2-1: Morten Moldskred var på rett sted da Muri slurvet med klareringen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SATTE INN 2-1: Morten Moldskred var på rett sted da Muri slurvet med klareringen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Etter noen lovende tilløp på sida til Mikael Lustig lå ballen i nettet bak RBK-keeper Daniel 18 minutter inn i kampen:

Bojan fikk ballen av Stefan Strandberg på drøye 20 meter, dro av Lustig og prøvde lykken. Skuddet var ikke veldig hardt eller velplassert, men Örlund sto på feil bein og ble passiv tilskuer til at ballen spratt inn.

Feiringen så ut til å være en slags variant av den Steven Gerrard har demonstrert på Old Trafford to ganger på tre år. Men der Liverpool-kapteinen kysset inn i kameralinsa, stormet serberen bort til nærmeste kamera og brølte en melding som var vanskelig å tyde.

Gjestene hadde fått kampen inn på det sporet de ønsket seg, der Rosenborg måtte trykke på for utlikning mens Vålerenga kunne bruke Luton Sheltons kontringsstyrke for alt den var verdt.

Men det var ikke lenge Klanen fikk synge «gøy på landet». For seks minutter seinere gjorde dommer Terje Hauge som han gjorde tre ganger i Champions League i midtuka — han pekte på straffemerket.

Iskald Ivers
Rade Prica gikk i bakken etter en duell med Strandberg, og selv om det ikke var mye kontakt, var det ingen protester fra VIF-stopperen.

Steffen Iversen er Rosenborgs faste straffeeksekutør, men det drøyde lenge fra han la ballen på merket til han faktisk fikk skyte. Spillerne fra begge lag var nemlig travelt opptatt med å skubbe på hverandre og slenge gloser: Prica dyttet på dos Santos, som dyttet på Annan — som igjen tok et grepa tak rundt den ene rumpeballen til André Muri. VIF-stopperen snudde seg og dyttet unna ghaneseren.

Terje Hauge valgte å gi gult kort til både Annan og dos Santos — et kort som skulle bli skjebnesvangert for sistnevnte like etter.

Men først skulle det altså tas en straffe, og til tross for det lange oppholdet viste Iversen nerver av stål da han sendte ballen til motsatt side av der Lars Hirschfeld kastet seg.

Kampen virket likevel fullstendig åpen, i hvert fall før dos Santos klønet det til etter 36 minutter:

VIFs høyreback kom på etterskudd mot Mikael Dorsin, men fullførte likevel taklingen. Han skjønte umiddelbart hva som var i vente, og tok Terje Hauge i hånda etter å ha fått sitt andre gule og dermed rødt.

På vei ut av banen fikk han også noen trøstende ord av både Iversen, Lustig og Nils Arne Eggen.

TAR SERIEGULLET: Rosenborg leder med åtte poeng fire runder før slutt. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
TAR SERIEGULLET: Rosenborg leder med åtte poeng fire runder før slutt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg klarer ikke helt å tilgi Terje Hauge det første kortet, men når jeg har det så er det en dum takling av meg. Jeg har nok store deler av skylda selv, sier Freddy Dos Santos.

Etter utvisningen så alt veldig lyst ut for Rosenborg, som tok over initiativet i kampen fullstendig.

Voldsomt RBK-trykk
Martin Andresen tok ut Mohammed Fellah i pausen, satte inn Fegor Ogude (som var Vålerengas beste etter pause) og flyttet Morten Berre ned på høyreback, uten at det demmet opp for et voldsomt Rosenborg-trykk

Snaue 10 minutter inn i omgangen fikk vertene en stor dobbeltsjanse da Hirschfeld først fikk en fot på Pricas avslutning fra fem meter, før Muri var reddende engel på streken da Moldskred klinket returen mot nettmaskene.  

Noen minutter seinere var Vålerenga på en sjelden visitt i Rosenborgs målgård, og det var slett ikke ufarlig: Harmet Singh ble spilt fra på 12-13 meter, men Örlund stoppet avslutningen fra småskrått hold.

Vålerenga var imidlertid under press og hadde stort sett mer enn nok med å rydde unna. Andresen tok nye grep da han plukket av Shelton og satte inn Nouri, samtidig som Berre ble flyttet opp som spiss. Men det bremset ikke trykket i mot, og Prica misbrukte en eventyrlig sjanse til å sende RBK foran da han fikk skyte upresset fra fem meter, men rett på Hirschfeld.

Full kontroll
VIF-keeperen måtte likevel kapitulere til slutt. 69 minutter var spilt da Muri sleivet med klareringen på et innlegg fra Dorsin, ballen gikk i beina til Moldskred, som nesten ikke kunne bomme fra kort hold.

Han styrte ballen inn i hjørnet og Rosenborg var på vei til å drepe all tvil om hvem som blir seriemester i 2010.

Vålerenga virket ikke å ha noe å svare med, og var aldri i nærheten av å komme med noen sluttspurt.

I stedet punkterte landslagsuttatte Markus Henriksen kampen fire minutter før full tid, med en knallhard avslutning opp i nærmeste kryss.