JAPANSK JUBEL: Så glade ble de japanske fotballjentene da Saori Ariyoshi scoret kampen eneste mål i nattas kvartfinale motNederland. Resultatet betyr at Norge får en ny mulighet til å kvalifisere seg til neste sommers OL i Rio de Janeiro. Foto: EPA / NTB Scanpix
JAPANSK JUBEL: Så glade ble de japanske fotballjentene da Saori Ariyoshi scoret kampen eneste mål i nattas kvartfinale motNederland. Resultatet betyr at Norge får en ny mulighet til å kvalifisere seg til neste sommers OL i Rio de Janeiro. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Her redder hun Norges OL-drøm

Får spille om Rio-billetter til vinteren.

Japan - Nederland 2-1.

OTTAWA (Dagbladet): Saori Ariyoshi (27) fikk en ekstra varm tanke fra de norske VM-jentene i natt.

Trine Rønning og resten av den norske damene fikk med seg den japanske forsvarsspilleren  - som for øvrig debuterte mot Norge i 2012 - scoret sitt første VM-mål før de satte seg på flyet hjem til Norge i natt.

Skuddet var klokkerent og ble presist satt inn på returen etter Shinomo Ohnos tverrliggerskudd allerede etter ti minutters spill i åttendeldelsfinalen mot Nederland i Vancouver i natt.

Da de norske jentene landet, fikk de beskjed om at Mizuho Sakagushi hadde doblet den japanske ledelsen i en periode da Nederland var i ferd med å spille seg inn i kampen igjen i andre omgang.

At Nederlands Kirseten van de Ven utnyttet ei stygg japansk keepertabbe på overtid og headet inn enredusering, hjalp ingen ting.
 
Resultatet betyr særdeles mye. Ikke bare for Japan, som er klar for kvartfinale og i rute til å forsvare VM-gullet de tok i Tyskland i 2011.

For Norge betyr Japans seier  at de får en mulighet til å reise kjerringa etter et  - resultatmessig - skuffende verdensmesterskap.

Omspill til vinteren At Nederland røk ut i natt betyr at bare Frankrike, Tyskland og England kom seg til kvartfinalen av de europeiske nasjonene.

Europa har tre OL-plasser, og England stiller ikke da det som alltid er Storbritannia og ikke England som representerer britene i OL.

VM er eneste uttagningsturnering for OL. UEFA bestemte allerede før VM at det skal arrangeres et omspill mellom de lagene som ble slått ut i samme runde i VM om de tre plassene ikke besetter seg selv.

Nå er situasjonen at både Sverige, Norge, Nederland og Sveits røk ut av mesterskapet i åttendedelsfinalen.

I februar eller mars skal disse lagene møtes for å gjøre opp om den siste ledige europeiske OL-plassen.

Alle fortsetter? I det sluttspillet bør Norge ha all verdens mulighet til å sikre OL-billetten som var det største mplet for mange av jentene i VM.

Ingen av jentene som herjet med England den første timen i åttendelsfinalen har signalisert at de er inne på tanken om å gi seg etter VM-skuffelsen.

Unntaket er Solveig Gulbrandsen, som er inne i sitt andre comeback, men var en av Norges beste spillere i VM.

- Det er lenge til. Jeg kan ikke si noe om det nå. I utganspunktet spiller jeg ut sesongen i år. Skal det bli noe mer må jeg ta en alvorsprat med familien, sa hun til Dagbladet tidligere i VM.

Mange skader At omspillet foregår på vinterstid npr den norske serien har pause, er nødvendigvis ingen norsk fordel. Men signalene fra fotballforbundet er klare: De satser på kvinnelandslaget og en OL-deltagelse henger høyt. De vil gjøre det som er nødvendig for at de norske jentene skal være best mulig forberedt.

Det som definitvit taler til Norges fordel, er at nøkkelspillerne som slet med skader under VM vil være tilgjengelig for Even Pellerud igjen når det skal spilles om OL-plass.

Med både Ingvild Stensland, Karoline Graham Hansen og Trine Rønning skadefrie, bør en plass i Rio-OL være et høyst realistisk og oppnåelig mål for Even Pellerud og laget hans.