Her ryker finaledrømmen for Norge

Tross ny kamp i verdensklasse av keeper-Nyland.

MÅTTE GI TAPT: Tidenes spanske U21-toppscorer Rodrigo lurte Ørjan Håskjold Nyland like før pause. Norge klarte aldri å komme tilbake.Foto: AP / Bernat Armangue
MÅTTE GI TAPT: Tidenes spanske U21-toppscorer Rodrigo lurte Ørjan Håskjold Nyland like før pause. Norge klarte aldri å komme tilbake.Foto: AP / Bernat ArmangueVis mer

Spania - Norge 3-0 (1-0)

NETANYA (Dagbladet): Det tok knappe åtte minutter før Spanias stortalent Isco kom til sin første sjanse i semifinalen mellom Spania og Norge. Da dro han av to norske spillere og satte ballen to centimeter utenfor Ørjan Håskjold Nylands høyre stolpe.

Det tok ikke mer enn tre til før Barcelonas Tello kom alene med Nyland. Dette var et spansk lag som virket uimotståelig fra avspark, og det tok nitten minutter før Norge hadde en avslutning mot mål. Skuddet fra Marcus Pedersen var derimot ikke mål.

Det var ikke Norge i hele omgangen.

Hett rundt mål
Nyland, derimot, hadde sin fulle hyre med å holde Norge inne i kampen. I løpet av de 25 første minuttene av kampen hadde Molde-keeperen ikke mindre enn fire matchvinnerredninger. Og fortsatte med dem.

Det var 27 grader i lufta, men betydelig heitere rundt det norske målet.

- Jeg tror ikke jeg har holdt nullen så lenge når det har stormet så hardt rundt meg, sier Nyland til TV 2.

Så, sekunder før pause, sviktet konsentrasjonen. En kort spansk corner ble halvavklart, ballen headet inn i det norske bakrommet, og der dukket selvfølgelig tidenes spanske U21-toppscorer Rodrigo opp.

1-0, pause, og vi på den norske delen av pressetribunen ble nedrent av spanske journalister som ville vite hvor Nyland tjente sine kroner.

Ikke tapt på evigheter
Forrige gang et norsk U21-lag var i en EM-semifinale ble Spania for sterke. 1998-semifinalen endte med et bittert 1-0-tap på overtid etter at Victor Sanchez scoret.

Spania vant selvfølgelig hele mesterskapet.

Nå har ikke Spania vunnet dette mesterskapet ennå, men spansk fotball generelt, og ungdomslandslagsfotball spesielt, har dominert i Europa de siste årene. Alt annet enn et nytt EM-gull til spanjolene vil være en gedigen overraskelse.

På de 24 sist tellende kampene hadde ikke Spania tapt en eneste gang på dette nivået. 22 av kampene hadde endt med spansk seier. De er som kjent også tittelforsvarere i dette U21-mesterskapet.

Sjanse
I pausen gikk en fullstendig anonym Joshua King ut til fordel for Håvard Nielsen. Det tok sju minutter før det byttet betalte seg.

Jo Inge Berget åpnet det spanske forsvaret med en frekk hælklakk til Nielsen på overlapp. Nielsen fant en fullstendig fri Markus Henriksen på full fart inn i Spanias sekstenmeter, og hadde det ikke vært for noen vitale hårstrå på Inigo Martinez' hode hadde Henriksen utliknet.

Og de skal ha for det, Skullerud og resten av laget, de gikk virkelig «all in» i andreomgang. Med ett mål å ta igjen måtte de nesten det, selv om det selvfølgelig gjorde dem mer sårbare for spanske kontringer.

Presset ble satt høyere, de tok større sjanser i midtbaneleddet, og de lyktes med det. Gang på gang satte de spanjolene under press.

De var bare de nødvendige centimeterne for unøyaktige i de avgjørende situasjonene. Som da Stefan Strandberg headet en corner like utenfor krysset.

Nervøst til Isco avgjorde
Men vi merket det på tribunen, og de merket det helt sikkert på banen også. Spanjolene ble mer og mer nervøse.

Fem minutter før slutt fikk Strandberg kampens største mulighet etter en norsk dødball. Ballen landet rett foran ham på fem meter, men Strandberg tuppet den utenfor mål.

- Jeg gjorde så godt jeg kunne. Spania er ekstremt gode, men utover i andreomgang var vi fullt på høyde med verdens beste fotballag, sier Strandberg til TV 2.

To minutter senere spikret stjerneskuddet Isco igjen den norske kista. En kjapp dragning og en frekk tupp i lengste kryss var alt som skulle til for å sikre semifinaleplassen.

Og at EMs toppscorer Morata strødde litt mer salt i såret langt inni overtida endrer ikke inntrykket av en godt gjennomført kamp av de norske U21-gutta.

Det endte det med bronse.

Men de kommer hjem med mer enn bare en medalje og æren i behold.

- Det vi gjør etter pause er jeg stolt av. Vi er klart bedre enn Spania helt til de fikk 2-0, sier trener Tor Ole Skullerud til TV 2 etter kampen.

- Det var frustrerende å se at vi ikke satt sjansene, og det var marginer som ikke gikk i vårt favør i dag. På slutten gikk det opp i liminga, men det klarer vi å leve med. Dette har vært et eventyr, og framtida ser lys ut. Jeg er veldig stolt over det gutta har fått til, sier treneren.