Her ryker sommer-OL ...

Angelos Charisteas headet Hellas til semifinalen og landet gråter av glede. Og gråter gjør de også i IOC-hovedkvarteret i Lausanne. I ren og skjær OL-frykt.

LISBOA (Dagbladet): Er grekerne denne kvelden på Estadio Jose Alvalade i Lisboa representative for alle de millionene som er hjemme - og det er de ganske sikkert - er jeg redd sommer-OL 2004 vil starte som en byggeplass. Om det starter i det hele tatt. For det har ikke gått fort med arenabyggingen i Aten.

Og tempoet vil i hvert fall ikke bli skrudd opp til uka.

KAMPFAKTA

Fotball-EM, kvartfinale
Frankrike- Hellas 0- 1 (0- 0). Mål: 0- 1 Angelos Kharisteas (65). Tilskuere: 45 390. Dommer: Anders Frisk, Sverige. Gult kort: Georgios Karagounis (6), Theodoros Zagorakis (50), Hellas, Zinedine Zidane (44), Frankrike.

I tillegg har en gresk statsråd vært ute og sagt at det smarteste ville være og utsette sommerlekene et par uker. Det var før grekerne begynte den store fotballmarsjen her i Portugal. Og siden det skjedde har det vel knapt vært blandet mørtel på en eneste byggeplass.

Fordi grekerne har et langt mer lidenskapelig forhold til fotball enn de har til ferdigstillelse av badebasseng, leirduebaner og fektearenaer.

Nede på gresset under meg jubler grekerne som de skulle ha vunnet EM. Journalistene ved side av meg er i ferd med å avgå ved døden. Og det som oppleves kan derfor bare beskrives på følgende måte:

Det som utspiller seg er glede over alle gleder.

Eller som Hellas allerede legendariske sjef Otto Rehhagel uttrykker det:

- Dette er en enorm sensasjon. En verdensnyhet. De kommer til å snakke om dette i New York, Rio og Los Angeles.

Overdramatisk

Men det var ikke sånn hele kvelden. Før øyeblikket kom og Zagorakis fant Charisteas med en perfekt cross. Slik at Charisteas kunne finne veien forbi Fabien Barthez.

Og gjørde det som hadde vært en lidelse til et gresk drama.

Det er greit med et pust i bakken i disse overdramatiske EM-tider. Etter flere kvelder med voldsomme dramaer til siste spark på ballen har ingen vondt av en rast. Men da Frankrike og Hellas nærmest la seg ned for å hvile i første omgang ble det i overkant.

Og:

Derfor ble ordet HJELP(!) notert med aggressiv penn i pausen.

Eller HJÆLP(!) som det blir uttalt. Hvilket det også ble. Høyt og sint - da lagene gikk fra den ene hvilen til den andre.

Genial

Og så kom tanken, som i begynnelsen var et forsøk på å skape litt positiv og munter egenstemning, men som etter hvert føltes mer og mer genial:

Snakk med UEFA, få begge lagene strøket og hjemsendt og gi semifinaleplassen til Tsjekkia B som slo ut Tyskland. Og så kan vi jo håpe på at de vinner den og møter Tsjekkia A i finalen.

Hellas - som i hvert fall skjøt de gangene de var i nærheten av Fabien Barthez - prøvde ut over det å drepe tempoet i kampen. Frankrike prøvde å ta livet av seg sjøl. Og derfor tok det hele 24 minutter før de regjerende europamesterne leverte sin første avslutning.

En heading utenfor fra Thierry Henry.

Mister sjefene

Det er grunn til å forvente mye av Frankrikes stjernegalleri. Det er også lov til å bli sint og skuffet når de ikke leverer. Og for å bruke Premier Leagues desidert beste spiller som et eksempel - i går kveld var han knapt en skygge av seg selv.

Spiss-makkeren hans, David Trezeguet, var ikke en skygge en gang.

Men i rettferdighetens navn - det tok seg altså opp. Nærmere bestemt etter 57 minutter, da Frankrike plutselig fikk vilje til å vinne. Og så kom det noen angrep og et par sjanser også.

Åtte minuter senere var Hellas i front.

Spanias landslagstrener Inaki Saez og Tysklands Rudi Völler har allerede offisielt forlatt sine jobber. Italias Trappatoni skal også erstattes. Og hadde ikke Frankrikes Jacques Santini allerede skrevet under for Tottenham, så hadde også han gått den samme veien. Hvilket betyr at fire fotballstormakter har mistet landslagsjefene sine i løpet av ei uke.

Når det ikke skjer noe på banen så skjer det i hvert fall på forbundskontorene.

AVGJØRELSEN: Hellas-spissen Angelos Haristeas nikker inn et nydelig angrep forbi en sjanseløs Fabien Abrthez i Frankrikes mål. Hellas i semifinalen, Frankrike må hjem - og OL må utsettes.