Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2016/17

Her ryker Tour'en for Martin!

Falt på sin egen dårlige form.

AVGJORDE TOUREN: Sergej Ustiugov etter dagen seier i Toblach på vei mot en parademarsj i de to gjenværende etappene. Maurice Manificat og Simen Hægstad Krüger kjemper om nye pallplasser. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
AVGJORDE TOUREN: Sergej Ustiugov etter dagen seier i Toblach på vei mot en parademarsj i de to gjenværende etappene. Maurice Manificat og Simen Hægstad Krüger kjemper om nye pallplasser. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

I FJOR på denne tida diskuterte langrennsporten hvordan den skulle begrense Norges dominanse. Da vant vi dobbelt på 10km, hadde fire av de fem beste på 5 km her i Toblach og var alene på alle topplassene i Touren. Nå er ikke lenger for suverene norske løpere noe tema etter et kvinnerenn uten noen norske på pallen og Martin Johnsrud Sundby distansert blant gutta:

  • Med fem seire på rad har Sergej Ustiugov tatt et avgjørende grep på sammenlagtseieren i Tour de Ski, og det har skjedd på en måte som har tatt vekk all oppmerksomhet fra oss.

Det er absolutt til å leve med. Langrenn trenger nye vinnere og nye nasjoner i toppen for å forbli morsom også for et norsk publikum som er blitt bortskjemt på seire. Dessuten skjer det på et tidspunkt da norsk langrenn er bedre rustet enn noen gang til å konkurrere. Det står en kø av unge talenter klar for å ta førsteplassene tilbake.

Bare spør Simen Hegstad Krüger; dagens tredjemann som nesten ikke klarte å stå stille i målområdet etter sin første herlige pallplassering i et verdenscuprenn.

DESSUTEN var det ingen utlendinger som overpresterte på dagens 10km fristil i Toblach:

  • Det var den påståtte maskinen Martin Johnsrud Sundby som bråstoppet; i den grad et tapt halvminutt på en mils skigåing kan karakteriseres som noe sånt

Det kan det når det gjelder Martin. Gjennom treningsøkter og konkurranser i sesong etter sesong har konkurrentene blitt vant til at denne norske veteranen ikke er til å stoppe når det gjelder det å holde den høyeste marsjfarten.

Det var han altså.

DET skjedde til og med i det som så ut som en glimrende posisjon for en kapasitetsløper som Martin med mulighet til å redusere Ustiugovs forsprang. Skøyting med enkeltstart i et terreng med mye dobbeltdans burde gitt Sundby sjansen til å ta et par sekunder innpå:

  • I stedet tapte han 51 sekunder inkluderte all den fortjente bonusen til den russiske stjernen.

For der Sergej Ustiugov gikk akkurat som forventet og såvidt spurtet ned Maurice Manificat; slet Martin fra start meg sine egne tunge bein. Han presterte for en gang skyld langt under vanlig nivå.

MIDT i VM-sesong er det i seg selv den største bekymringen. Tour de Ski er så viktig at Martin de siste dagene har holdt VM-drømmene på avstand, men han vet at han må opp på sitt eget toppnivå seint i neste måned. Der har han ennå ikke vært denne vinteren.

For selvtilliten hadde det vært bra med et par storløp også i løpet av Touren. Der kommer den eneste sjansen egentlig i morgen i Val di Fiemme. Der blir kanskje ikke lenger bonussekundene på bakketoppene det viktigste for ham. Nå teller det vel så mye å føle at kroppen fungerer i løypa som den skal.

MEN norsk langrenn fungerer. Selv etter å ha sendt hjem et par av de raskeste fristilsløperne, var det styrke i laget til å være med i toppen. I tillegg til unge Simen Hegstad Krügers nydelige gjennombrudd, fulgte Didrik Tønseth opp med nok et bra løp.

Pluss på med de nevnte Finn-Hågen Krogh (vant her i fjor) og Emil Iversen som måtte dra fra Touren med sykdom og formtrøbbel, så stiller vi med et sterkt herrelag i år framover.

Ingen annen nasjon er så godt rustet til å ta opp kampen mot suverene Sergej Ustiugov. Da blir det spenning igjen i langrenn. Egentlig er det ikke mer hverken vi eller sporten internasjonalt ber om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling