Her scorer Godset et «meningsløst» mål

- Tar gjerne flere mål på lange innlegg, sier Deila.

(Dagbladet.no): Strømsgodset-trener Ronny Deila har forsket på innlegg i sin D-treneroppgave.

Innlegg fra lenger ute enn 20 meter fra dødlinja er meningsløse, mener Deila.

I Strømsgodset kaller de det ansvarsfraskrivelse å slå innlegg fra langt ute på banen.

- Ikke blir det mål av det. Og i tillegg øker muligheten veldig for at det i stedet blir kontring imot, uttalte Deila i forrige uke.

Men i gårsdagens kamp mot Brann i Bergen scoret Strømsgodset nettopp på et innlegg fra nærmere 30 meter.

Stian Ohrs frispark traff hodet til Glenn Andersen, og landslagskeeper Opdal sto igjen med en favn full av luft. Kampen endte 1-1.

Dødball er annerledes

- Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med målet og resultatet i går, sier Ronny Deila til Dagbladet.no.

ET HAKK FORAN: Strømsgodset kjempet seg til et sterkt bortepoeng mot Brann i går kveld. Trener Ronny Deila forteller at laget traff bra med taktikken om å holde ballen i laget og la Brann løpe seg slitne. Midtstopper Glenn Andersen stusset inn et frispark slått fra over 30 meter. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX
ET HAKK FORAN: Strømsgodset kjempet seg til et sterkt bortepoeng mot Brann i går kveld. Trener Ronny Deila forteller at laget traff bra med taktikken om å holde ballen i laget og la Brann løpe seg slitne. Midtstopper Glenn Andersen stusset inn et frispark slått fra over 30 meter. Foto: MARIT HOMMEDAL/SCANPIX Vis mer

- Innlegget kommer fra langt ute, men det blir litt annerledes siden det er en dødball. Når vi har frispark har vi en annen oppstilling med flere spillere i feltet, og det slås med innoverskru. Dermed blir det vanskeligere å forsvare seg mot, forklarer SIF-treneren.

- Jeg ser gjerne at vi scorer flere mål på innlegg fra langt ute på banen, jeg, smiler Deila.

Det er innlegg i spillsituasjoner Deila har sett på i treneroppgaven sin.

Etter å ha analysert 20 Strømsgodset-kamper i fjorårets sesong kom treneren fram til at 399 innlegg fra 16-meteren og inn mot dødlinja ga 19 scoringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 20 meter og bakover på banen ble det bare tre mål på 186 innlegg.

Holdt bevisst ballen i laget

Godset løp nærmest Brann i senk i går, særlig Stian Ohr imponerte med lange løp langs sidelinja både offensivt og defensivt i andre omgang.

Og når Drammens-laget fikk tak i ballen, holdt de den sikkert i laget og lot bergenserne løpe seg slitne.

Her scorer Godset et «meningsløst» mål

- Det var en helt bevisst taktikk, bekrefter Deila.

- Vi har hatt en skadefri tropp i så og si hele år, og en slik kontinuitet har gjort at vi er godt trent.

Strømsgodset kjørte andreomgangen da de tapte første serierunde 0-1 mot Viking, men i 3-2-seieren hjemme mot Rosenborg falt de bakpå.

- Det har mye å gjøre med hva vi klarer å produsere selv, forklarer SIF-treneren.

- Om vi klarer å ha ballen selv og la motstanderne løpe, legger vi press på dem. I første omgang mot Brann i går sto vi bare og tok imot, men etter pause tok vi mer over.

- Har tatt et steg fram

Deila er særlig imponert over veteranen André Bergdølmo, som i sitt trettisjette år styrer Godsets midtbane med stor arbeidskapasitet.

- Det er imponerende at en spiller som har slitt så mye med skader er tilbake i den formen han er. André er 36 år, og har klart å ta et steg fram utholdenhetsmessig i stedet for et steg tilbake, forteller en fornøyd Ronny Deila.

Når Godset fikk frispark på midten i gårsdagens oppgjør, ble ballen ofte spilt kort og kjapt til nærmeste mann. Også dette et resultat av Deilas analyser:

- På 20 kamper i fjor slo vi mellom 70 og 100 frispark langt opp fra midten. Vi scoret bare ett mål. Da er det ikke så farlig å sette i gang ballen og holde den i laget, spør du meg.

- For å løpe motstanderne i senk?

- Det er mer snakk om å sette i gang sitt eget spill, og få satt i gang ballen. Skape noe selv. De dødballene du må slå inn foran mål, må du ta ordentlig, med en skikkelig oppstilling i boksen. Det gjorde vi på målet, sier Deila fornøyd.

- Er du en bedre trener enn forsker?

- Hehe, jeg håper det. Men det er alltid viktig å se på ting man kan bli bedre på. Fotball har litt vitenskap i seg også, ingen tvil om det. Vi kan aldri få nok kunnskap, konkluderer SIF-treneren.

- GREIT Å SLÅ LANGE INNLEGG: Men bare på dødball. Deila har forsket seg fram til at innlegg fra lenger ute enn 20 meter - i spillsituasjoner - nesten aldri gir mål. Frispark er annerledes, på grunn av innoverskru og oppstilling i feltet, mener han.
FORNØYD TRENER: SIF-sjef Deila har kommet seg gjennom tre tøffe serierunder med fire poeng - Viking borte, RBK hjemme og Brann borte.
- IMPONERENDE: Deila hyller midtbanesjef André Bergdølmo, som til tross for sine 36 år klarer å styre Godset-spillet med stor utholdenhet og raskt pasningsspill.