Her senker Alexander (20) EM-klare Island

Sørloth jr. kopierte faren da Norge vant.

• Norge - Island 3-2 (2-1)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I årene fra 1985 til 1994 bar Gøran Sørloth (53) den norske landslagstrøya med stolthet. RBK-spissen, som i Norge ble omtalt som en av verdens beste møtende spisser, fikk året etter sin siste kamp med flagget på brystet en sønn. 

I kveld entret den sønnen Ullevaal-matta for første gang, og 20 år gamle Alexander trengte bare et kvarter på å skrive norsk fotballhistorie. Etter et løp en målsnik verdig, lobbet trønderen inn 3-1 for Norge på utsøkt vis. 

- Det gjør at jeg kan sleppe ned skuldrene i fortsettelsen. Nå kan jeg slappe av litt. Jeg ser at keeperen kommer ut. Det er snakk om å løfte den over og heldigvis var høyrefoten såpass bra i dag at den gikk inn, sier Sørloth og smiler.

En redusering på straffe av Island-stjerna Gylfi Sigurdsson like etterpå hjalp gjestene heller ikke, for Sørloth juniors scoring ble målet som ga Norge en sårt tiltrengt opptur. 

- Det er veldig hyggelig å se. Alexander er jo en sånn type som kommer inn og tar litt plass. Han er på hugget. Det er sånn det skal være når du spiller med flagget på brystet. Det er artig å se, sier Sørloth senior til Dagbladet sekunder etter kampslutt.

Høgmos mange grep Etter 3-0-tapet mot Portugal sist søndag gjorde Høgmo som ventet mange endringer til kveldens kamp. Med hele troppen til disposisjon, byttet landslagssjefen sju mann. 

Ut gikk Rune Jarstein, Martin Linnes, Anders Trondsen, Stefan Strandberg, Ruben Yttergård Jenssen og brødrene Veton og Valon Berisha. I stedet fikk Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Vegard Forren, Haitam Aleesami, Ole Selnæs, Pål André Helland og Adama Diomande tillit.

Rokeringene innebar blant annet at Svensson debuterte for A-landslaget og ble den 68. spilleren Høgmo har brukt i løpet av sine to og et halvt år som landslagssjef - et antall Gratangen-karen fikk kritikk av Nils Arne Eggen for i forkant.

I tillegg valgte Høgmo å gå bort fra 4-4-1-1-formasjonen Norge startet oppgjøret i Braga med til fordel for et 4-3-3-system, hvor King og Diomande fikk tillit sammen på landslaget for første gang.

- Det var fantastisk moro. Selv om Island skal til EM, så er det et lag vi skal slå på hjemmebane, sier Pål André Helland til Max.

Pangstart På papiret så formasjonsendringen ut til å passe Norge nesten perfekt. Det var trenerlegenden Eggens godfot-teori i praksis: Med en treer på midtbanen fikk Henriksen og Johansen utnyttet både sine enorme løpskapasiteter og pasningsferdigheter, mens Frankrike-proff Selnæs lå dypt og kontrollerte spillet akkurat som han er vant med fra tiden i Rosenborg. 

Det samme prinsippet var gjeldende for Helland, som spilte i akkurat samme posisjon som han har herjet i for klubblaget i Trondheim. Det er en posisjon som innebar at han offensivt ble satt opp én mot én langt høyere i banen enn det som normalt sett ville vært tilfelle i en 4-4-2-formasjon.

Det gikk heller ikke mer enn 40 sekunder før høyrekanten fikk vist frem den følsomme venstrefoten sin. Med et godt slått frispark skapte Helland problemer for Island-forsvaret, før en løs ball ble fanget opp av Henriksen på bakre stolpe. Den ettertraktede AZ Alkmaar-kapteinen orienterte seg raskt og slo ballen inn igjen i feltet. Der landet den til slutt hos en umarkert Johansen på motsatt side av femmeteren. Med et resolutt touch banket kveldens Norge-kaptein til, og ballen gikk via Sverrir Ingi Ingason og i mål.

Helland-frekkis Norge var helt avhengig av et godt resultat for å skape tro i opinionen på at mannskapet kan være godt nok til å kvalifisere seg til VM i 2018, noe Høgmo var klar over. Gleden i ansiktet til den pressede Norge-sjefen da han så ballen treffe nettmaskene fortalte også en tydelig historie om det.

Utover i omgangen opptrådte de norske spillerne med varierende presshøyde - fra å være et samlet lag på egen banehalvdel ventende på islendingenes neste trekk, til at den debuterende høyrebacken Svensson var lagets førsteforsvarer langt inne på gjestenes side. 

Det ble likevel et baklengsmål på dødball etter 36 minutter da tidligere Viking-spiller Ingason knuste Even Hovland i en duell og stanget inn 1-1. De norske gutta lot seg derimot ikke affisere, for bare fem minutter seinere viste Helland igjen stor kvalitet. 

Etter at Henriksen hadde funnet rommet mellom Islands forsvar og midtbane og blitt felt like utenfor 16-meteren, banket Helland ballen direkte i mål.

Sørloth-jubel Den praktfulle 2-1-scoringen sendte de norske gutta i garderoben med en ekstra dose tilført selvtillit. Etter hvilen var det også Norge som skapte den første store sjansen, da bare en god redning av Island-keeper Ogmundur Kristinsson nektet Henriksen nettkjenning.

Åtte minutter ut i omgangen slapp Høgmo også løs to andre unggutter. Mens King og Helland takket av, entret Groningen-spiss Sørloth banen sammen med stjerneskuddet Martin Samuelsen (19).

Det viste seg å være et nytt vellykket trekk fra landslagssjefens side, for bare et kvarter seinere sto duoen bak Norges tredje scoring i samspill med Johansen. 

- Lobben brukte ganske lang tid på å gå inn, så det var en utrolig lettelse å se den gå i mål. Det var kjempedeilig, sier Sørloth junior. 

- Det er oppfattelsen som er viktigst. Han er i forkant av situasjonen. Når du er det, får du ofte en premie. Det er det som skjer. Han leser situasjonen veldig bra. Det er derfor han er på landslaget også og er spiss på Groningen. Det er sånn det skal være, mener pappa.

Mens Island så ut til å være langt unna en vinnende EM-form, og kan vente seg en lite lysbetont kampanalyse, er kveldens resultat av det kjærkomne slaget for Norge.