HISTORISK: Dommer Mark Clattenburg ga Liverpool tre straffespark på Old Trafford. Det er første gang i historien at et bortelag har fått så mange straffer på denne banen. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/NTB Scanpix
HISTORISK: Dommer Mark Clattenburg ga Liverpool tre straffespark på Old Trafford. Det er første gang i historien at et bortelag har fått så mange straffer på denne banen. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/NTB ScanpixVis mer

Her ser du resultatet av at «Ferguson-faktoren» er over

Det mener tidligere Premier League-dommer.

(Dagbladet): Premier League-dommer Mark Clattenburg ble i går den første dommeren som gir bortelaget et straffespark på Old Trafford siden 31. desember 2011. Samtidig ble han også historisk som den første dommeren som noen sinne har gitt bortelaget flere enn én mulighet fra elleve meter på Uniteds hjemmebane.

På tribunen satt Sir Alex Ferguson, mannen som ikke var redd for å fortelle dommerne i Premier League akkurat hva han mente om dømmingen deres.

Med Ferguson borte fra sjefsstolen på Old Trafford var iallfall ikke Mark Clattenburg redd for å straffe hjemmelaget mot Liverpool i går, men er det tilfeldig at det først ble utdelt så mange straffespark på Old Trafford med Ferguson borte?

Stor forskjell Det spørsmålet stiller tidligere Premier League-dommer Graham Poll seg i en artikkel han har skrevet for Daily Mail.

«Forskjellen på Old Trafford nå er at dommerne ankommer med vissheten om at Sir Alex Ferguson ikke lenger er tilstede; han venter ikke i tunnelen for å gi deg huden full hvis du gir motstanderen et straffespark, og han vil heller ikke jage deg inn i garderoben med «hårføneren» på full styrke, glødende av raseri for at du var frekk nok til å gjøre jobben din», skriver Poll.

Den tidligere toppdommeren fikk flere spørsmål etter kampen, og det ene var om han ville gitt Liverpool de tre straffesparkene klubben ble tildelt i går.

NÅ ER DET SLUTT: Tidligere Premier League-dommer Graham Poll mener «Ferguson-faktoren» er over. Foto: NTB Scanpix
NÅ ER DET SLUTT: Tidligere Premier League-dommer Graham Poll mener «Ferguson-faktoren» er over. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Sannheten er at jeg ville gjort det hvis de var opplagte, og det faktum at United faktisk skulle hatt fire straffer gitt mot dem på søndag, var ikke Mark Clattenburg «modig» for å gi dem - han gjorde bare det riktige», mener Poll.

Lot seg påvirke Poll peker på at han var veldig bevisst på «Ferguson-faktoren» da han var en aktiv dommer. Hvis han ga en «myk» avgjørelse mot Manchester United, eller ikke la til nok overtid (ifølge Ferguson), visste Poll at han ville få ettertrykkelig beskjed om at han hadde tatt feil.

Eks-dommeren innrømmer at det sannsynligvis påvirket ham da han var yngre, og nevner blant annet en episode langt tilbake i 1995 hvor han fikk føle Fergusons vrede på kroppen.