DISKUTERTE: Marit Bjørgen og Therese Johaug gjorde en strålende jobb for Norge på stafetten, men tankene gikk nok litt til lørdagen da de så Jystyna Kowalczyks etappetid. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
DISKUTERTE: Marit Bjørgen og Therese Johaug gjorde en strålende jobb for Norge på stafetten, men tankene gikk nok litt til lørdagen da de så Jystyna Kowalczyks etappetid. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Her ser Johaug og Bjørgen Kowalczyks utklassing svart på hvitt

Fikk hakeslepp av supertida.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Therese Johaug virket nesten skremt da hun og Marit Bjørgen fikk se resultatlista på bordet foran seg etter stafettgullet.

Johaug visste at Justyna Kowalczyk gikk fort bak henne, hun ble jo passert på etappen, men hun visste ikke hvor langt bak polakken hadde startet.

Svart på hvitt så det nådeløst ut: Kowalczyk gikk 37,9 sekunder fortere enn henne, 47 sekunder raskere enn neste konkurrent, svenske Emma Wikén. På fem kilometer er det utklassing.

«Det er mye», mumlet Johaug til Bjørgen under pressekonferansen etter rennet, og det suverene stafettgullet ble glemt i et sekund eller to.

- Det er klart det er mye, men hvert løp har sin historie. Det er et nytt løp og en ny historie på tremila på lørdag, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

- Hun går kjempefort i dag, men det er ikke så veldig overraskende. Hun har gått raske stafettetapper før, og det blir noe annet å komme bakfra enn å gjøre det Therese gjør, som går foran og jager alene, forklarer Bjørgen.

En forsmak
Selv om Therese Johaug ikke ville si det etter stafetten, innrømmer landslagstrener Egil Kristiansen at hun nok hadde litt glatte ski. Det er litt av forklaringen på Kowalczyks opphenting.

Men:

SATSER ALT PÅ GULL: Justyna Kowalczyk sto over 10-kilometeren denne uka, for å vinne lørdagens tremil. Foto: SCANPIX/EPA/GRZEGORZ MOMOT
SATSER ALT PÅ GULL: Justyna Kowalczyk sto over 10-kilometeren denne uka, for å vinne lørdagens tremil. Foto: SCANPIX/EPA/GRZEGORZ MOMOT Vis mer

- Jeg tror vi fikk en forsmak på hva vi hun har tenkt å drive med på lørdag, sier Kristiansen.

De norske jentene har grunn til å frykte polakken nå.

- Det er ingen tvil om at Kowalczyk viste veldig god form i dag, hun gikk fort på ski, og vi må se opp for henne på lørdagen. Men jeg er veldig godt fornøyd med etappen min, jeg fikk økt forspranget på Sverige og Finland, og det var de vi så som de sterkeste konkurrentene. Det er jeg fornøyd med, sier Therese Johaug.

- Du måtte bruke litt mer krefter enn Marit i dag, hva betyr det med tanke på lørdagen?

- Det kan bety begge deler. Jeg fikk en veldig god gjennomkjøring på klassisk i dag, og fikk kjent på syra på slutten i litt høy fart, så det tror jeg blir bra, sier Johaug, som aldri tenkte på å spare krefter til helga.

- Jeg tar dag for dag, og i dag er stafetten hundre prosent i fokus. Når jeg våkner i morgen er det hundre prosent fokus på tremila, så jeg tenker ikke på det ennå, sier hun.

Må prøve å holde følge
Justyna Kowalczyks innsats på stafetten er som vanlig en liten parentes i resultatlista, og Polen falt raskt tilbake da lagvenninnene hennes overtok pinnen. Det ble til slutt niendeplass.

Kowalczyk er fornøyd. Det er tremila som teller for henne.

- Skiene fungerte perfekt på snøforholdene, så det var bra. Jeg er veldig sliten nå, det var et tøft løp. Men formen er den samme som de foregående ukene, jeg har vært god i klassisk denne sesongen, fastslår hun.

Den polske jenta sto over 10-kilometeren Therese Johaug vant av en grunn: Hun vil ha gullet med hjem i helga.

- Jeg hadde ingen stor sjanse i 10 kilometer fristil, så jeg hadde egentlig ikke noe valg. 30-kilometeren er viktigst for meg. Jeg må være smart, jeg må være fokusert, og så må jeg kjempe hardt, sier Kowalczyk om planen.

For Therese Johaug, Marit Bjørgen og de andre norske jentene blir det bare om å gjøre å klamre seg fast når kjøret hennes starter.

- Det er en tøff 30-kilometer, vi skal gå femkilometeren seks ganger. Det er bratte bakker, det gjelder å ha gode ski, og prøve å bruke minst mulig krefter oppover, sier Marit Bjørgen.

- Planen er å prøve å henge med så lenge som mulig. Jeg regner med at Kowalczyk vil prøve å gå, hun er nok veldig sugen på den gullmedaljen. Hun har ikke lyktes helt i mesterskapet så langt, og har en sjanse igjen. Hun går veldig fort, men hvert løp har sin historie, sier Bjørgen.