Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge slo Kypros 2-0 i Nations League

Her ser mareritthøsten ut til å være komplett for Norges kaptein. Så snur alt

Stefan Johansen fikk en gedigen opptur i Nations League-åpningen.

DÅRLIG START: Stefan Johansen fikk seg en smell i foten etter bare 40 sekunder av kveldens match, og måtte ha behandling, men Fulham-spilleren slo grusomt tilbake senere i førsteomgangen. Foto: Bjørn Langsem
DÅRLIG START: Stefan Johansen fikk seg en smell i foten etter bare 40 sekunder av kveldens match, og måtte ha behandling, men Fulham-spilleren slo grusomt tilbake senere i førsteomgangen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norges kaptein Stefan Johansen hadde presset på seg før åpningskampen i Nations League hjemme mot Kypros i Oslo i kveld.

Fulham-spilleren har nemlig hatt alt annet enn en stor høst for London-laget. Han har mistet plassen til Jean Michaël Seri, og har måttet akseptere noen få innhopp, etter å ha vært selvskreven på laget da det ble opprykk til Premier League sist sesong.

Den manglende spilletida på klubblaget har, naturlig nok, ført til spekulasjoner om midtbanemannen bør få starte for Norge, ikke minst med tanke på at den mest naturlige erstatteren, Iver Fossum, gjør sine saker bedre og bedre i Tyskland.

Johansen startet altså uansett da det antatt svakeste laget i Norges Nations League-gruppe kom på besøk i kveld, og han benyttet sine muligheter godt.

Mildt sagt.

1-0: Stefan Johansen hamrer inn norsk ledelsen etter et strålende løp. Foto: Bjørn Langsem
1-0: Stefan Johansen hamrer inn norsk ledelsen etter et strålende løp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Men det startet alt annet enn bra for den tidligere Strømsgodset-spilleren. Etter bare 40 sekunder av oppgjøret fikk han seg en smell i foten etter en mulig stempling fra Kypros' Margaca.

Smerter først, så show

Johansen haltet rundt, før han satte seg ned og fikk behandling. Etterpå tydet alt på at han løp av seg smertene. Det var nemlig da Johansen-showet begynte.

Johansen festet et grep på den høyre siden av banen fra sin midtbaneposisjon, og scoret like gjerne to mål før pause. Først etter et herlig løp og en fin avslutning, så på et frispark som avslørte at kypriotenes keeper Urko Pardo aldri kommer til å vinne «Gullhansken».

Etter den første scoringa feiret Johansen med å ta hendene bak ørene, som et slags stikk til de som mente at han ikke burde starte.

- Jeg lar ikke sånne ting påvirke meg. Det har ikke vært så mye spilletid i Fulham i det siste, men det handler om å ta sjansen og jeg føler at jeg svarte på tiltale i dag, sa han til TV2 etter kampen.

- Hva var den feiringa?

- Det er mye mening om alt annet, så da kan man mene noe om det også, uttalte landslagskapteinen kryptisk.

Femte strake seier

Johansen fortsatte med å gjøre sine saker godt også etter pause, da Norge skrudde ned tempoet flere hakk, før han ble byttet ut til fordel for nettopp Fossum snaut 20 minutter før slutt.

- Det handler om å få en bra start. Vi har spilt fire treningskamper før dette her, og nå begynner vi å spille om poeng. Vi var soleklare på at vi skulle ha tre poeng i dag og vi gjør jobben på en middels dag. Det var ingen høydare av en kamp, var Johansens dom overfor TV2.

Lars Lagerbäcks Norge sto med fire strake seirer før dagens Nations League-åpning. Kypros på sin side, har hatt et svakt 2018 og står uten seier så langt. I lagets siste kamp, i mai, ble det 0-3-tap på bortebane for Jordan.

Lagerbæack var svært lykkelig etter kampen, og naturligvis litt ekstra glad på Johansens vegne.

- Han er bra og han er klok. Jeg hadde ikke forventet at han skulle bli tomålsscorer, men det klager vi ikke over i det hele tatt. Stefan er en solid og bra spiller, og det føltes naturlig at han var med, sier svensken.

Enorm dominans

Norge var med andre ord enorme favoritter - og det syntes. Lars Lagerbäcks gutter dominerte voldsomt før pause, men det ble «bare» med Stefan Johansens to scoringer .

Den første kom etter et norsk mønsterangrep. Det startet med at Rune Jarstein slo en høy ball til Omar Elabdellaoui på høyrebacken. Han slo til Stefan Johansen like foran seg, som la den igjen og gikk på løp framover.

Elabdellaoui slo så en perfekt vektet pasning til Johansen som fikk hele høyresiden for seg selv. Han tok med seg ballen helt inn i feltet, men istedenfor å slå til Joshua King på lengste stolpe, avsluttet han herlig selv, via keeper Urko Pardo og opp i nettaket.

Noen få minutter før pause vant Joshua King frispark fra like utenfor det ene hjørnet av den kypriotiske boksen. Johansen brukte venstrefoten, og curlet kula herlig over muren og i det lengste hjørnet.

Scoringen var av det pene slaget, men det bør stilles et enormt spørsmålstegn ved keeperspiller til Urko Pardo, som av en eller annen grunn forlot keeperhjørnet like før frisparket fløy inn der han hadde stått.

2-0: Kypros' keeper Urko Pardo blir stående fullstendig på halvdistanse når Johansen curler frisparket i lengste kryss. Foto: Bjørn Langsem
2-0: Kypros' keeper Urko Pardo blir stående fullstendig på halvdistanse når Johansen curler frisparket i lengste kryss. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Slapp Kypros til

Norges overtak fortsatte etter pause, og det er egentlig ganske utrolig at det ikke ble flere nettkjenninger enn de to Johansen bidro med før pause. Både Bjørn Maars Johnsen og Joshua King var svært nær, og Norge vartet også opp med en serie halvsjanser som kanskje burde vært tatt bedre vare på.

Kypros kom faktisk også til et par muligheter etter at Norge åpenbart mistet konsentrasjonen ved flere anledninger, men de hvitkledde maktet ikke å benytte seg av sjansen.

Stefan Johansen gikk av banen etter 72 minutter til stor applaus publikum. Det offisielle tallet på betalende tilskuere var 6572, men lite tyder på at det var så mange på Ullevaal i kveld.

Iver Fossum bidro fint etter innhoppet, det samme gjorde Ole Selnæs, som kom inn for Sander Berge etter 69 minutter. Tarik Elyounoussi fikk et par minutter på banen da han kom inn for Joshua King helt på tampen.

I den andre kampen i Norges gruppe i kveld slo Bulgaria Slovenia 2-1 borte. Norge leder dermed gruppa, og har fått en strålende start på nykonseptet Nations League.

Hele Norges coronakart