SER AN KEEPER: Linn Jørum Sulland står klar for straffekast, og venter på en bevegelse hos keeperen som viser henne hvor hun bør skyte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SER AN KEEPER: Linn Jørum Sulland står klar for straffekast, og venter på en bevegelse hos keeperen som viser henne hvor hun bør skyte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Her ser Sulland etter svakheter hos keeperen

Dette rører seg i hodet når man skyter VM-straffer.

HÅNDBALLSTUDIO: Følg Norge - Nederland direkte fra 20.15.

SANTOS (Dagbladet): Mange av oss har i unge år stått med en håndball i hånda på sjumeteren - eller en fotball plassert på ellevemeteren - og i vårt indre sinn tenkt at vi skal ta en avgjørende straffe i et VM.

Vi har kanskje skutt uten keeper, garantert uten forventningsfulle tilskuere på tribunen, og i det hele tatt med lite å tape. Likevel har vi kjent blodet bruse litt ekstra.

Kommentar: Så iskalde hoder er det lenge siden vi har sett

Linn Jørum Sulland har stått der 18 ganger - på ordentlig - bare i løpet av de fem første kampene i håndball-VM i Brasil. Kun ett av kastene misset hun på - det traff undersiden av tverrliggeren like etter at hun hadde scoret ti mål på en drøy omgang mot Angola.

Sammen med Linn-Kristin Riegelhuth Koren (fire mål på fem straffer) og Amanada Kurtovic (tre av tre), har hun bidratt til en scoringsprosent fra sjumeteren som så langt i mesterskapet er klart bedre enn snittet i de sju siste mesterskapene.

Ser an keeperen Hva rører seg egentlig i hodet når man skal skyte VM-straffe?

- Jeg tror ikke jeg bestemmer meg for noen ting før jeg går fram. Det er eventuelt hvis hun har vært etter den flere ganger, da bestemmer jeg meg kanskje for å skyte et annet sted. Men som regel ser jeg an keeperen, sier Jørum Sulland til Dagbladet.

For et straffekast handler om duellen mellom målvakt og skytter. En psykologisk styrkeprøve.

SKRIVER NED: Katrine Lunde Haraldsen skriver av og til ned hvordan forskjellige skyttere opptrer på sjumetersmerket. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
SKRIVER NED: Katrine Lunde Haraldsen skriver av og til ned hvordan forskjellige skyttere opptrer på sjumetersmerket. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

- Psykologien har absolutt noe å si. Jeg tror ikke det er noe i veien med holdningen og innstillingen min når jeg har truffet på omtrent alt, så da ser jeg sikkert ikke så veldig redd ut, tror jeg, smiler Linn.

Etter gruppespillet er Larvik-spilleren nummer to på VMs toppscorerliste med 34 mål. Halvparten av dem har kommet fra sjumeteren.

- Hva er det verste keeperen kan gjøre?

- Det er jo når de går der jeg har tenkt å skyte, da.

- Men før du skyter?

- Noen ganger er det verst om de står langt ute, andre ganger er det verre om de står på streken. Det verste er når man ikke ser hva de skal gjøre. Når keeperne klarer å vente så lenge på meg at jeg må gjøre noe først.

- Hva gjør du da?

- Hvis de står og venter, så venter de jo gjerne for lenge. Det er jo ikke alltid de rekker ned da. Det er ikke alltid jeg rekker å tenke, heller. Jeg ser jo hvor det er ledig og skyter dit. Noen keepere er tydelige på hvilket bein de står på, noen har et fast utfall som man har sett på forhånd, sier Linn Jørum Sulland.

- Det er noen keepere som kjenner deg bedre enn andre. Da tenker du en ekstra gang før du vurderer hvor du skal legge den, og venter litt på keeperens bevegelser, sier Linn-Kristin Riegelhuth Koren.

Slik tenker keeperen For om skytterne studerer keepere og deres vaner, er målvaktene minst like opptatt av å studere og tilpasse seg til skytternes spesialiteter.

- Noen ganger skriver man det ned. Andre ganger tar man det der og da, sier Norges førstekeeper Katrine Lunde Haraldsen.

- Du må stå forskjellig i forhold om de skyter hardt, om de er teknisk gode, om de er høye eller lave. Kjenner man spilleren? Har de skutt straffe? Hvordan de har spilt så langt i kampen? Alt spiller inn, sier Katrine.

Og det psykologiske spillet er kanskje minst like viktig for den som skal forsøke å ødelegge for skytteren.

- Jeg tror det har veldig mye å si. At man utrstråler energi og at man vet hvordan den som står foran deg skyter - selv om man kanskje ikke gjør det, sier Norges andrekeeper Kari Aalvik Grimsbø.

Hun har ikke fått mye spilletid i VM, men kommer av og til inn på straffer. Da har hun bare noen sekunder til å påvirke motstanderen.

- Jeg kan stå helt framme ved merket og jeg kan stå inne på linja. For min del synes jeg bare det å variere er en del av den psykologiske biten. At de kanskje tenker «Åh, nå kommer hun fram» og så går man tilbake - da kan det stresse skytteren. For at vi skal ha sjanse til å redde, må skuddkraften eller snerten i skuddet reduseres. Så vi må få til å sette dem ut litt.

- UTRSTRÅLER ENERGI: Kari Aalvik Grimsbø mener det er viktig å opptre som om man vet hvordan straffeskytteren tenker. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
- UTRSTRÅLER ENERGI: Kari Aalvik Grimsbø mener det er viktig å opptre som om man vet hvordan straffeskytteren tenker. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer