FANT LUKA: Da Tønsberg fikk indirekte frispark på 20 meter ble ballen trillet til Espen Næss Lund, som skrudde den rundt muren og helt inn i korthjørnet til 1-0 for FKT. Foto: Digitalsport
FANT LUKA: Da Tønsberg fikk indirekte frispark på 20 meter ble ballen trillet til Espen Næss Lund, som skrudde den rundt muren og helt inn i korthjørnet til 1-0 for FKT. Foto: DigitalsportVis mer

Her sier VIF-vrakgodset takk for sist

- Vi overkjørte dem i perioder, sier FK Tønsberg-helten.

||| (Dagbladet): Som 17-åring dro Espen Næss Lund fra FK Tønsberg til Vålerenga, med status som en av de mest spennende spillerne på alderbestemte landslag.

Etter bare ett år på Valle returnerte han til Vestfold i 2004.

Der er han blitt værende siden, og onsdag kveld spilte han en nøkkelrolle med to scoringer da gamleklubben Vålerenga måtte dra hjem i skam etter 2-3-tap i cupens 2. runde.

Men 25-åringen opplevde det ikke som noen revansj.

CUPASKELADD: Stemningen var upåklagelig i FKT-garderoben etter 3-2-seieren mot Vålerenga. Espen Næss Lund i midten. Foto: Digitalsport
CUPASKELADD: Stemningen var upåklagelig i FKT-garderoben etter 3-2-seieren mot Vålerenga. Espen Næss Lund i midten. Foto: Digitalsport Vis mer

- Tida i Vålerenga var en veldig stor opplevelse, men det ble en altfor stor overgang fra trygge omgivelser som 17-åring, til å flytte inn til store Oslo. Det ble for tøft med skole og fotball fra morgen til kveld. Så når det ikke gikk som jeg tenkte sportslig ble det riktig å komme seg på lån et annet sted. Det det åpnet seg en mulighet i Tønsberg visste jeg hva jeg kom til, og har blitt der siden.

- Men jeg har masse gode opplevelser fra Vålerenga. Jeg lærte mye om profesjonalitet og trening, så tida jeg hadde der var positiv for meg, sier han til Dagbladet.

Både Vålerenga og Næss Lund ble enige om at det var det beste for ham å dra til en annen klubb. Da han forlot VIF var det som spiss, mens han i de senere årene er blitt omskolert til midtbanespiller eller stopper med sine ruvende 195 centimeter.

Men han viste mot Vålerenga at han kan mer enn å heade:

TAKKNEMLIG OVERFOR VIF: Espen Næss Lund sier han har mye å takke Vålerenga for. Foto: Digitalsport
TAKKNEMLIG OVERFOR VIF: Espen Næss Lund sier han har mye å takke Vålerenga for. Foto: Digitalsport Vis mer

Etter drøye 20 minutter scoret han kampens første mål, da han skrudde ballen pent inn i korthjørnet etter indirekte frispark. Like før pause økte han til smått utrolige 3-0 på straffespark.

- Det var vi som kjørte mye av 1. omgangen, og vi bare bygde på selvtilliten etter å ha fått de to første målene. Det gjorde dem litt stressa å se at vi hadde et så høyt nivå inne, i perioder fikk de ikke til noe som helst. Så får de to kjappe etter pause, hvor de stiller et mer toppet lag, og legger mer trøkk på oss. Likevel skaper de ikke så mye, det var ikke det trykket man kunne forvente, mener Næss Lund.

- Hva tenkte du da de reduserte til 2-3 og det var en halvtime igjen?

- Da kjentes det tungt. Men vi ristet det av oss, og fortsatte med det vi ble enige om i pausen. Kampbildet ble ikke veldig forandret på grunn av de to målene. De hadde mye ball i 2. omgang, og vi klarte ikke å etablere noe spill for egen del. Men de var ikke noe farlige i etablert spill selv, det var mest på dødballer det ble noen farligheter.

DER SPIELFÜHRER: Og mot Vålerenga var Espen Næss Lund FK Tønsbergs svar på Franz Beckenbauer. Foto: Digitalsport
DER SPIELFÜHRER: Og mot Vålerenga var Espen Næss Lund FK Tønsbergs svar på Franz Beckenbauer. Foto: Digitalsport Vis mer

25-åringen sier de ikke akkurat ble svekket i troen da de så laget Vålerenga sendte utpå fra start, der spillere som Moa, Mohammed Fellah, André Muri, Morten Berre og Kristofer Hæstad ikke var med.

- Forholdene ble lagt til rette der, vi visste vi hadde en fair sjanse før kampen starten. Nivåforskjellen er ikke så stor fra toppen av 2. divisjon til Tippeligaen når vi har en veldig god dag, og kanskje med litt undervurdering fra deres side. I perioder overkjørte vi dem før pause.

- Du mener nivåforskjellen ikke er så stor?

- Det er selvsagt en forskjell, men den merkes ikke så mye hvis det er undervurdering inne i bildet og vi hever oss mer enn vanlig. Når vi var på vårt beste greide de ikke å henge med, så på gode dager har vi et høyt toppniv. Men på dårlige dager er bunnivået vårt ganske mye lavere enn hos dem. Over 50 kamper vinner de nok 40-45, sier Næss Lund.

DET VAR DEN GANG: Espen Næss Lund i Vålerenga-drakt. Foto:Morten Holm  / SCANPIX
DET VAR DEN GANG: Espen Næss Lund i Vålerenga-drakt. Foto:Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Trener Tor Thodesen er overbevist om at 25-åringen - som også er kaptein på FK Tønsberg - ikke kommer til å bli værende i 2. divisjon resten av sin karriere.

- Han er en seriøs og god spiller, som vi definitivt kommer til å høre mer om. Det er jeg helt overbevist om. Han lever som en proff i dag,  og jobber som trener på en fotballinje i tillegg. Han har vært vant med å trene som en toppidrettsutøver i mange år, og er en viktig spiller for oss. Han legger lista for de andre, sier Thodesen.

Selv sier Næss Lund at han fortsatt har ambisjoner.

- Jeg har lyst til å spille på et høyere nivå enn 2. divisjon. Mest lyst har jeg til å rykke opp med FK Tønsberg, det er det som gjelder nå. Jeg trives utrolig bra her jeg er nå.

- Hvem ønsker du i neste runde?

- Det hadde vært morsomt med lokaloppgjør mot Sandefjord. Men vi tar det som kommer nå. Det blir bare bonus, sier han.