Her sikrer hun seg 5,5 millioner

Pamela Jelimo fikk hele Golden League-potten.

Pamela Jelimo fikk Golden Leagues gullpott for seg selv etter at hun vant 800-meteren i Brussel fredag. Høydehopperen Blanka Vlasic skuffet som i OL.

Sammen med OL-gull er det gullpotten i Golden League som står høyest i friidrettsverdenen. Få klarer å vinne alle seks Golden League-stevnene i et år. I år var det bare en 18-åring som klarte det.

Pamela Jelimo sikret seg gullpotten på 1 million dollar (5,5 millioner kroner) da hun vant 800-meteren i Golden League-finalen i Brussel med tiden 1.55,16. Spent fulgte hun med på Blanka Vlasic som hoppet høyde.Hadde Vlasic vunnet høydekonkurransen ville gullpotten ha blitt delt. Men Vlasic klarte ikke å komme over 2,02 og tapte på for mange riv. Tyske Ariane Friedrich vant etter å ha hoppet 2,00 meter.

Jelimo kom som et stjerneskudd

Pamela Jelimo har kommet som et stjerneskudd i år. 18-åringen utklasset konkurrentene i OL-finalen i Beijing. Da vant hun med tiden 1.54,87, som var juniorverdensrekord. Den forbedret hun med 1.54,01 i Zürich forrige fredag.

I Brussel løp hun ikke like sterk, men konkurrentene var ikke i nærheten av å slå kenyaneren likevel.2008 er blitt et gullår for Pamela Jelimo. Med OL-gull, seier i alle Golden League-stevnene og flere knallsterke tider har hun markert seg som en av de sterkeste friidrettsutøverne i verden.

Sesongen i «grus»

Blanka Vlasic har også opplevd en gylden sesong, som likevel blir stående med fotnoten «skuffende».

GULLJENTE: Her skjønner Pamela Jelimo at hun har vunnet minst en halv million dollar. Senere ble det klart at hun faktisk vant det dobbelte. Foto: MIRO KUZMANOVIC/REUTERS/SCANPIX
GULLJENTE: Her skjønner Pamela Jelimo at hun har vunnet minst en halv million dollar. Senere ble det klart at hun faktisk vant det dobbelte. Foto: MIRO KUZMANOVIC/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Årets to store mål var nemlig OL og gullpotten. I OL i Beijing havnet superstjernen på annenplass, bak belgieren Tia Hellebaut. I Brussel ville Hellebaut bevise at det ikke var tilfeldig, foran hjemmepublikummet.

Men verken Hellebaut eller Vlasic klarte å gjøre noe med tyske Ariane Friedrich. De hoppet 2,00 meter alle tre, men tyskeren var den med færrest riv.

Dermed må Blanka Vlasic avslutte en storartet sesong med skuffelse. Flere mener hun rett og slett har konkurrert for mye.

(NTB)

Her sikrer hun seg 5,5 millioner