Her sitter Ribery i 120 minusgrader

Kryoterapi skal hjelpe franskmennene å sove.

ISKALDT: Det ser kanskje varmt ut, men det er det så definitivt ikke. Kryoterapi-«tønna» er omgitt av flytende nitrogen og kan bli så kald som 120 minusgrader. Foto: TOPSHOTS / AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
ISKALDT: Det ser kanskje varmt ut, men det er det så definitivt ikke. Kryoterapi-«tønna» er omgitt av flytende nitrogen og kan bli så kald som 120 minusgrader. Foto: TOPSHOTS / AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB ScanpixVis mer

//
Kryoterapi-kammerat blir kjølt ned med flytende nitrogen, og temperaturen er ofte nede i 120 minusgrader(!). Vedkommende som setter seg i kammeret er beskyttet fra frostskader med spesiallagde sokker, hansker samt øre- og munn-beskyttelse. Bortsett fra det har de ikke på seg annet enn en shorts. // ]]> (Dagbladet): Frankrike-spillerne piner seg gjennom tre minutter i en omtrent 120 minusgrader kald bøtte omringet av flytende nitrogen etter trening og kamp under EM i Polen og Ukraina.

- Fra halv elleve til elleve på kvelden bruker spillerne tre minutter i «bøtta» slik at de lettere sovner, sier lege for det franske landslaget, Fabrice Bryand, ifølge Metro.

Behandlingen kalles kryoterapi, og skal doble blodsirkulasjonen og gjøre det lettere for kroppen å restituere seg.

Brukes ikke i Norge - Kryoterapi brukes til å effektivisere restitusjonen, og det har også en smertelindrende effekt. Det gjør det raskere å komme i gang igjen etter trening og/eller kamp. Jeg kjenner ikke til at det brukes i Norge, men har sett at enkelte klubber og landslag i utland bruker det, sier lege for det norske landslaget, Thor Einar Andersen, til Dagbladet.

- Spillerne har spilt veldig mange kamper denne sesongen, og er slitne. Målet med behandlingen er å øke blodsirkulasjonen og spyle vekk melkesyre, sier Fabrice Bryand.

Den norske landslagslegen sier at kyroterapi er noe alle klubber benytter seg av, men det å bruke flytende nitrogen til å kjøle ned kammeret - slik Franck Ribery gjør på bildene over - ikke er vanlig.

- Å bruke is til å kjøle ned etter småspark og betennelser gjør en jo hele tiden. Det å bruke flytende nitrogen er ikke like utbredt ennå, sier Andersen.

Landslaget sitter i isbad De norske landslagsspillerne piner seg også gjennom isbad etter kamp og trening. John Arne Riise har tidligere fortalt Dagbladet om isbadene han pleier å ta etter trening og kamp.

- Når jeg kommer hjem etter trening har min personlige trener (Amanda Andelic) et isbad klart til meg. Så er det tøying, behandling, på meg skins (restitusjonsprodukt) og styrketrening på kveldene. Ting jeg vet kan hjelpe meg å holde ut lenger, sa Riise til Dagbladet i 2010.

Landslagslege Andersen sier at de har et isbad tilgjengelig for spillere som ønsker å benytte seg av det etter trening og kamp.

- Vi har et slags kar der spillerne sitter et par minutter etter kamp. Effekten er dog ikke hundre prosent dokumentert, og jeg kan ikke si om det fungerer for alle, sier Andersen til Dagbladet. // - Fra halv elleve til elleve på kvelden bruker spillerne tre minutter i «kammeret» for å hjelpe dem å sove, sier Frankrike-lege Fabrice Bryand ifølge Metro.

- Med antallet kamper de har spilt denne sesongen, har vi med veldig slitne spillere å gjøre. Målet med kulden er å øke blodsirkulasjonen i kroppen og «spyle» vekk melkesyra, sier lege. // ]]>

MÅ BESKYTTES: De som bruker tønna må ha på seg beskyttelsesutstyr for å unngå frostskader. Ifølge Metro skal en ha på seg sokker, hansker og beskyttelse over munn og ører. Bortsett fra det har en bare på seg en badeshorts. På dette bildet har Ribery tydeligvis glemt hanskene. Og munnbeskyttelsen. Og ørebeskyttelsen. Foto: Reuters / Franck Fife / NTB Scanpix
MÅ BESKYTTES: De som bruker tønna må ha på seg beskyttelsesutstyr for å unngå frostskader. Ifølge Metro skal en ha på seg sokker, hansker og beskyttelse over munn og ører. Bortsett fra det har en bare på seg en badeshorts. På dette bildet har Ribery tydeligvis glemt hanskene. Og munnbeskyttelsen. Og ørebeskyttelsen. Foto: Reuters / Franck Fife / NTB Scanpix Vis mer