Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2016/17

Her skal Johnsrud Sundby avgjøre Tour de Ski

Les hva Martin tror om etappene i årets Tour. 

NØKKELPUNKTET: Akkurat her, over brua som går ved siden av målområdet i Toblach, ser Martin Johnsrud Sundby for seg at han skal avjgøre årets Tour de Ski til sin fordel. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
NØKKELPUNKTET: Akkurat her, over brua som går ved siden av målområdet i Toblach, ser Martin Johnsrud Sundby for seg at han skal avjgøre årets Tour de Ski til sin fordel. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Det er snart ett år siden Martin Johnsrud Sundby sto på toppen av Alpe Cermis, bedre kjent som den avsluttende monsterbakken i Tour de Ski, og jublet for tidenes største vinnermargin i den etterhvert så tradisjonelle romjuls- og nyttårsfesten.

Johnsrud Sundby var uimotståelig for tredje året på rad, og årets opplegg i touren skulle også passe nordmannen perfekt.

Det vil si, Johnsrud Sundby selv er ikke enig i akkurat den påstanden.

- Nei, det gjorde det i fjor. I år syns jeg de har lagt opp til en helt annen variant. I fjor var det ganske lett å lese ut av løpsopplegget at den første helgen kom til å avgjøre mye. I år mener jeg helt oppriktig at de i komiteen har prøvd å få til et så tett og jevnt oppgjør som mulig, sier han til Dagbladet.

Disse peker seg ut

Slik Dagbladet leste løpsopplegget var det utvilsomt fordel Sundby at det i år bare er én sprint med tilhørende seksti bonussekunder. Men i motsetning til oss, leser den regjerende mesteren det på en annen måte enn fordel seg selv.

- Det er jo noen distanser som peker seg ut som avgjørende. Sprinten kommer tidlig, og som alle vet så kan mye skje der. Der må man ha tunga rett i munnen og gjøre en god sprint. Det er avgjørende å ikke tape for mange sekunder.

- Men du har seks renn til å ta det inn på?

- Jo, du har mye å gå på, men det har vist seg at alle de gangene jeg har klart å karre meg til mye bonussekunder i disse tourene så har jeg ligget i god posisjon. Du så det i fjor, og du må regne med det i år også, at man plutselig har et løp hvor man ikke er helt på hugget. Så hvis du taper mye på sprinten og får et løp hvor du ikke er helt på hugget, så er du plutselig litt ute av det.

Oberstdorf-smellen

Sundby tenker med gru tilbake på fellesstarten i Oberstdorf i fjor, der han ikke klarte å bli med feltet helt inn. Sekundene løp av sted, men takket være gode sprinter var sammenlagtseieren aldri truet.

Det blir oppskriften i år også.

- Jeg går inn med en ambisjon om å gjøre en god sprint. Semifinale der er nesten et kriterie for å lykkes tror jeg.

Den ti kilometer lange klassiske fellesstarten i Val Müstair 1. nyttårsdag kommer heller ikke til å skape noen avstander, tror Sundby, og fellesstart med skibytte og påfølgende jaktstart i Oberstdorf på nyåret gjør at det heller ikke der kommer til å skille mye.

- Jeg tror ting kommer til å være ganske likt etter at vi er ferdige i Oberstdorf, og så er det 10 kilometer skøyting i Toblach og 15 klassisk i Val di Fiemme som blir avgjørende, sånn jeg ser det, sier Sundby til Dagbladet.

- Er det noen du helst ikke vil ha med deg inn i bakken?

- Jeg er jo ikke spesielt god i den bakken. Jeg går ok, topp tre eller fem, men det er ikke det som er min største styrke. Jeg tror at hvis jeg går inn i bakken sammen med Finn (Hågen Krogh) eller (Sergej) Ustjugov, så tror ikke jeg at jeg har en større fordel enn dem i bakken.

Kan avgjøres rett før mål

Det er ikke utenkelig at det scenarioet er det vi vil se når vi skriver 8. januar i kalenderen.

Krogh har vært i fantastisk form så langt i år, mens Utsjugov viste i Tour de Canada i fjor at han er i stand til å være med helt inn i lange tour-konsepter som dette.

Går de tre mer eller mindre likt inn i monsterbakken kan alt avgjøres på flata noen hundre meter fra mål.

- Det har ikke skjedd de siste fire, fem årene, men jeg mener FIS har prøvd å få det til å skje i år, sier Johnsrud Sundby, som ikke ser for seg så mange forskjellige muligheter før touren starter på nyttårsaften.

- Jeg legger opp til at den første sprinten skal løse seg, at den skal gå bra. Litt som i Tour de Canada i fjor, da hadde jeg ikke sett for meg at den første sprinten skulle gå på tverke. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle være halvannet minutt bak, og det ser jeg ikke for meg nå heller. Jeg ser for meg at jeg skal være med jevnt og kjempe med Finn og Emil, som er kneppet bedre enn meg på sprint. Jeg har definitivt pekt meg ut både Toblach og Val di Fiemme som de to distansene jeg skal vinne, sier han.

- Hva gjør du om du går en dårlig sprint?

- Nei det kommer jeg ikke til å gjøre, kommer det kontant.

- Jeg kommer til å være mye mye piggere i den åpningssprinten enn det jeg har vært så langt i år.

BURGER OG MUSIKK: Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe koste seg med burgere etter søndagens jaktstart i fri teknikk. - Det gjorde underverket, sier Tour de Ski-lederen til Dagbladet. Video: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!