Her skal OL-stjernene løpe maraton

Ser knapt stadion for bare smog.

(Dagbladet.no): Med bare en måned igjen til OL-start i Beijing, skaper luftforurensingen i byen fortsatt store problemer for arrangørene.


Bilder offentliggjort i dag viser et tett teppe av smog som omslynger Olympiastadion, og det er til tider vanskelig å i det hele tatt få øye på det nybygde monumentet.

Beijing, som er en av de mest forurensede byene i verden, har brukt over 105,2 milliarder kroner til nå for å få bukt med forurensningen før OL som starter 8. august, men 30 dager før det braker løs ser det ikke ut til at tiltakene har gjort den store forskjellen.


Ifølge svevestøvmålinger BBC har gjort, er luftkvaliteten i byen fortsatt langt dårligere enn de anbefalte verdiene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Seks av syv dager strøk lufta i Beijing på BBCs tester, og på en av dagene måltes det hele syv ganger høyere konsentrasjon av svevestøv (PM10), enn det WHO anbefaler.

Kan være skadelig

Luftveisekspert Kai-Håkon Karlsen ved Olympiatoppen har ansvaret for å forberede de norske utøverne på utfordringene i Kina, og han forteller om en viss bekymring.

- De som driver med de harde utholdenhetsidretten, som puster inn mye av lufta over lengre tid, kan oppleve problemer. Utøverne kan utvikle astma-sykdom, og de som allerede sliter med luftveisinfeksjoner, eller astma, må gis forberedende behandling på dette, sier Karlsen til Dagbladet.no.

SER DU STADION? Turister forsøker etter beste evne å få øye på Olympiastadion i Beijing, en måned før lekene starter i Kina. Foto: AFP/SCANPIX
SER DU STADION? Turister forsøker etter beste evne å få øye på Olympiastadion i Beijing, en måned før lekene starter i Kina. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Derfor har Karlsen de siste dagene klarlagt behandlingen med den medisinske kommisjonen i Den internasjonale olympiske komité (IOK), slik at det ikke skal oppstå konflikter med tanke på dopingreglene.

- Vi håper vi skal kunne forhindre så mye som mulig av skade, og forutsatt riktig behandling bør man klare å beherske det, sier Karlsen.

Kina gjør målinger vanskelig

Kinesiske myndigheter gjør samtidig alt for å overbevise det internasjonale samfunnet om at de har situasjonen under kontroll.

267 fabrikker i industribyen Tangshan, nord for Beijing, har fått beskjed om å stenge produksjonen innen i dag, de mest forurensende fabrikkene i og rundt Beijing kommer til å bli midlertidig stengt, og to millioner biler kommer til å bli faset ut av det daglige trafikkbildet.

Jacques Rogge, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), har tidligere uttalt at utendørs arrangementer som varer mer enn en time, kan bli utsatt dersom forurensingen blir for kraftig. IOK vurderer også å flytte om på spesielt krevende øvelser for å redusere helserisikoen, ifølge NTB.

- Men IOK forholder seg samtidig kun til de offisielle tallene som oppgis av kinesiske myndigheter, og disse kan det ofte stilles usikkerhet ved, sier Kai-Håkon Carlsen til Dagbladet.no.

Han forteller at det amerikanske forskningsinstuttet American Thoracic Society også nylig sendte ut en rapport om bekymringsfulle tall fra Beijing.

Her skal OL-stjernene løpe maraton

Samtidig viser de offisielle rapportene på Beijings OL-sider drastisk lavere daglige verdier, mer i tråd med WHO-anbefalingene.

Et annet nettsted som inntil nylig offentliggjorde alternative målinger av luftkvaliteten, og som Carlsen selv har fulgt i månedene fram mot OL, er derimot blitt passordbeskyttet.

Også algene bekymrer

Uansett er det ingen tvil om at forurensingen bekymrer mange, også seilerne som har sett grønne alger blomstre kraftig opp i farvannet der de olympiske konkurransene i seiling skal foregå.

Quindao, kystbyen der seilingen skal avgjøres, ble nylig rammet av algeblomstring, og befolkningen i området har jobbet på spreng for å få algene unna.

Store deler av kyststripen ble dekket av et tykt lag med grønne alger, og det kan bli et minst like stort problem som svak vind.

- Vi får håpe at det er noe som går over. Vi hadde et par svenske seilere der, og de fortalte at algelageret var 10-30 centimeter dypt. Seilte man inn i det, var det tverrstopp, sier sa den svenske landslagskapteinen Magnus Grävare nylig.

UTSIKTEN BORTE: En arbeider fikser gjerdet foran det som egentlig er sentrum av Beijing.
MANNGARD: Folk i Qingdao har blitt satt til å fysisk fjerne algene.
ENORME SKILLER: Disse to bildene er tatt fra samme sted, det nederste på lørdag, det andre i dag.
STENGER FABRIKKER: En bonde nordøst for Beijing, nær Tangshan, der 267 fabrikker har fått beskjed om å stenge produksjonen
STOPPER SEILBÅTER: Algeoppblomstringen i Qingdao skaper store problemer der øvelsene i seiling skal avholdes.