Her skjer det igjen

Belgia gjorde som Tyskland under Qatar-VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

«ONE LOVE»: Belgias utenriksminister viser sin protest mot forbudet mot å bruke «One love» kapteinsbindet. Video: NPO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Belgias utenriksminister Hadja Lahbib gjorde som den tyske innenriksministeren Nancy Faeser gjorde tidligere onsdag - gikk med det omstridte regnbuefargede bindet på armen.

Det gjorde Lahbib på tribunen under kampen mellom Belgia og Canada i kveld, og ble blant annet avbildet med FIFA-president Gianni Infantino - slik også Faeser ble under kampen mot Japan.

TV-bilder fra Nederland viser hvordan Lahbib gikk bort til Infantino og pekte på bindet. Det er uvisst hva som ble sagt, men partene tok hverandre i hånda og smilte etter seansen (se video over).

«Gianni Infantino forklarte meg hvorfor han valgte at de røde djevlene (Belgias kallenavn, journ.anm.) ikke fikk bruke OneLove-bindet, ifølge FIFA-regler», heter det i en uttalelse fra Lahbib, gjengitt av belgiske RTBF.

«Disse reglene gjelder ikke på tribunen, jeg tok av meg jakka og viste fram OneLove-bindet. Jeg mener det var en tung symbolsk handling, at Belgia måtte få fram budskapet. Jeg vet at Eden Hazard ville ønsket å bruke det på banen. At utenriksministeren er talsperson, på tribunen, det var en viktig beskjed å gi», heter det videre.

Egentlig skulle Lahbib reise til Qatar dersom Belgia tok seg til semifinale, men hun er på plass allerede fra lagets første gruppekamp. Til belgiske medier har hun uttalt at det er for å støtte arbeidet for menneskerettigheter.

- Jeg vil reise med et klart og tydelig budskap om arbeidsforhold og menneskerettigheter, spesielt kvinners og LHBT+-personers rettigheter, sa hun ifølge NTB.

VISTE SIN STØTTE: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser med OneLove-bindet. Foto: Matthias Schrader/AP/NTB
VISTE SIN STØTTE: Tysklands innenriksminister Nancy Faeser med OneLove-bindet. Foto: Matthias Schrader/AP/NTB Vis mer

OneLove-kampanjen har blitt et hett tema i Qatar etter at sju nasjoner ble truet med sportslig straff dersom lagkapteinene tok på seg bindet under kamp.

Det endte med at de trakk seg fra å gjøre som planlagt, samtidig som Tyskland hadde en stille markering der spillerne holdt seg for munnen på et lagbilde før kampen mot Japan.

- Det var en beskjed fra laget, fra oss alle, om at Fifa gir oss munnkurv, sa Tysklands landslagssjef Hansi Flick etter det overraskende 1-2-tapet for Japan, ifølge NTB.

- Vi vil ikke la dem forby våre ytringer. Når vi har noe å si, vil vi fortsatt gjøre det, sa Joshua Kimmich ifølge avisa Bild.

Tyskland var blant landene som ønsket å vise solidaritet med LHBT+-personer ved å støtte og sette søkelyset på OneLove-kampanjen.

«Vi ville bruke kapteinsbindet vårt til å ta et standpunkt for verdiene vi har på det tyske landslaget: Mangfold og gjensidig respekt. Sammen med andre nasjoner ønsket vi at stemmen vår skulle bli hørt», skrev Tysklands fotballforbund (DFB) på Twitter etter kampstart.

Dagbladet/NTB

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer