Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her skjønner ikke Therese Johaug hva som skjer

Øyeblikket Johaug vant verdenscupen i langrenn.

TRODDE KNAPT PÅ DET SELV: Her går Therese Johaug inn til sin største og viktigste seier i karrieren, og det endelige beviset på at hun var 2014-sesongens beste skiløper gjennom året. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix
TRODDE KNAPT PÅ DET SELV: Her går Therese Johaug inn til sin største og viktigste seier i karrieren, og det endelige beviset på at hun var 2014-sesongens beste skiløper gjennom året. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Vis mer

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): Alt lå til rette for at Marit Bjørgen skulle vinne verdenscupen sammenlagt før den avsluttende jaktstarten i Falun i mars. Femten sekunders ledelse på en fristilsmil. Øyekontakt mellom dronninga og prinsessa. Det var mer enn nok som talte for Bjørgen i bildet på Lugnet denne morgenen.

Men så sto hun fram. Johaug. Vinnerskallen. Utholdenhetsdyret. Klatreren. Vinneren.

Alt i potten
Sola skinte fra den skyfrie marshimmelen på VM-arenaen da de to suverene langrennsjentene la ut på sesongens aller siste distanse. Bjørgen sto der som OL-dronning, Johaug som tidenes første norske vinner av Tour de Ski.

Gjennom hele sesongen hadde Bjørgen jaget Johaug på toppen av den sammenlagte verdenscuplista. Nå, i sesongens siste renn, hadde Bjørgen tatt inn så mye at vinneren av denne jaktstarten også var vinneren av verdenscupen sammenlagt.

Alt lå i potten. Det meste talte mot Therese.

Avslutningen
Bjørgen begynte å spise seg innpå. Noen små sekunder den første kilometeren, et par til den neste. Elleve sekunders differanse, mer enn sju kilometer til mål.

Oppover de tøffe bakkene i Falun begynner derimot Johaug å gjøre noe hun aldri før har klart i fristilsløp. Bjørgen må gi noen sekunder og klarer ikke å kjøre dem inn igjen i de lettere partiene.

I de drøyt 24 minuttene det tar for Therese å gå denne tikilometeren går hun fra rollen som evig sammenlagt-toer til selvfølgelig ener.

Det er 24 minutter for evigheten, og det er flere enn tv-seerne som ikke tror det de ser.

- Hva skjer, hva skjer, hva skjer?, roper Johaug idet hun har passert målstreken.

Hun er verdenscupvinner for første gang. Hun er 29,2 sekunder foran tidenes mestvinnende langrennsløper. Hun er verdens beste skiløper.

- Å vinne verdenscupen sammenlagt har vært en drøm helt siden jeg var en liten jente. Men jeg har egentlig ikke trodd jeg skulle klare det, for jeg har vært for dårlig på de korte distansene, sa Johaug da det endelig gikk opp for henne at målet var nådd.

Nå trenger hun ikke tro lenger, beviset på at hun er god nok står på peishylla hjemme i Dalsbygda.