HER GÅR GULLET: I venstre bildekant er Dario Cologna akkurat forsvunnet, med VM-vinner Maksim Vylegsjanin og Didrik Tønseth rett bak. Lenger ned i bakken står Northug igjen og skjønner at det ikke går.
 Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HER GÅR GULLET: I venstre bildekant er Dario Cologna akkurat forsvunnet, med VM-vinner Maksim Vylegsjanin og Didrik Tønseth rett bak. Lenger ned i bakken står Northug igjen og skjønner at det ikke går. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Her skjønner Northug at han er sjanseløs på gullet

- Toppidretten er brutal.

FALUN (Dagbladet): I 23 kilometer så det ut som om Petter Northug hadde god kontroll på feltet på dagens fellesstart med skibytte over tre mil i Falun. Han så sliten ut, lå hele tida på halen av feltet, men ved passering på stadion før sisterunden gikk han seg plutselig og veldig enkelt til tetposisjon inne på flata.

Der og da var 50 000 tilskuere på Lugnet overbevist om at Northug kom til å spurte om gullet noen kilometer senere. Sånn ble det ikke.

- Jeg skjønte det i Mördarbacken da Vylegsjanin og Cologna stakk. Det blir for mange meter, og selv om du tetter litt så går de på et litt billigere gir for å spare seg til slutten også, sier Petter Northug til Dagbladet.

Dermed ga han også opp å kjempe om fjerdeplassen og valgte heller å spare kreftene til morgendagens teamsprint. For selv to dager etter sprintgullet kjente han at han fortsatt var sliten etter den fysiske og psykiske utladningen han fikk torsdag kveld.

- Det henger jo i, jeg kan jo lyve og si at det ikke gjorde det, men du trenger ikke være forsker for å skjønne det. Jeg hadde ikke en topp dag i dag, og da går det bra helt til det drar seg til, sier han til Dagbladet.

Nå lader han om til å gå teamsprint sammen med Finn Hågen Krogh. Sammen setter de to seg ned i kveld for å gå gjennom ulike scenarioer for løpet og legger det som skal bli gullplanen for søndagen.

For når Norge nok en gang står uten en mann på pallen i et distanserenn i mesterskap er det mer enn stang ut, mener Petter.

- Toppidretten er brutal, og som lag så er det for dårlig at vi ikke har en på pallen.