Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her skriver Beckford seg inn Leeds-historien med gullskrift

Senket Manchester United på Old Trafford.

HISTORISK: Det har gått inflasjon i bruken av begrepet cupbombe, men Leeds' sensasjonsseier mot Manchester United, kan neppe omtales som noe annet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples
HISTORISK: Det har gått inflasjon i bruken av begrepet cupbombe, men Leeds' sensasjonsseier mot Manchester United, kan neppe omtales som noe annet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Darren Staples Vis mer

||| (Dagbladet): Manchester United - Leeds United 0-1.

Det er snart 29 år siden Leeds United beseiret erkerivalen Manchester United på Old Trafford da matchvinneren het Bryan Flynn.

I dag heter Leeds-helten Jermaine Beckford, og kanskje lot han seg inspirere av manager Simon Graysons velvalgte ord før kampstart da han skrev seg inn i Leeds-historien med gullskrift.

- Jeg fortalte spillerne før kampen at dette var deres mulighet til å bli den nye helten. Jeg er sikker på at vi kommer til å feire denne seieren i Leeds de neste dagene, sier Grayson, som innser at det kan bli vanskelig å komme seg ned på jorda igjen etter den historiske triumfen når neste motstander er Wycombe.

SMÅTT UVIRKELIG: Lagkameratene stormer mot Jermaine Beckford etter at storscoreren sendte Leeds i ledelsen på Old Trafford.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
SMÅTT UVIRKELIG: Lagkameratene stormer mot Jermaine Beckford etter at storscoreren sendte Leeds i ledelsen på Old Trafford.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Med tanke på at det er 42 plasser som skiller lagene i det engelske ligasystemet, var det nok bare de mest innbitte Leeds-supporterne som trodde på at den rekka skulle brytes da lagene møtte hverandre for første gang på nesten seks år.

Leeds er imidlertid et lag på vei oppover etter noen marerittaktige år siden nedrykket fra Premier League i 2004, og når respekten for erkerivalen ble lagt igjen i bortegarderoben på «Drømmenes Teater» skulle den gamle storheten detonere en av de største cupbombene i FA-cupens 148 år lange historie.

Ikke ufortjent
«Verst» av alt: Det var ikke i nærheten av å være noe ran at de helhvite fra Yorkshire stakk av med seieren mot en forholdsvis sterk United-oppstilling med Wayne Rooney og Dimitar Berbatov i spissen.

Leeds hadde imidlertid Jermaine Beckford, en 26-åring som har opparbeidet seg et rykte som en av de skarpeste måljegerne i lavere divisjoner i England. Søndag beviste han at han også er en mann for de store anledninger da han tok utmerket vare på det presise oppspillet fra Jonathan Howson etter 19 minutter.

Kanskje hadde Danny Welbeck fortjent et frispark på Leeds' sin halvdel i forkant av at Howson fikk med seg ballen, men dommeren kan med god samvittighet dytte ansvaret for baklengsmålet over på Wes Brown, som var det britene kaller «ball watching» og uten kontroll på Beckford som staret i bakrommet.

SIKRET EVIG HELTESTATUS: Manager Simon Grayson omfavner matchvinner Jermaine Beckford etter kampslutt. Før kampen motiverte Grayson spillerne med at de hadde muligheten til å gå Bryan Flynn i næringen - siste Leeds-matchvinner på Old Trafford inntil i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
SIKRET EVIG HELTESTATUS: Manager Simon Grayson omfavner matchvinner Jermaine Beckford etter kampslutt. Før kampen motiverte Grayson spillerne med at de hadde muligheten til å gå Bryan Flynn i næringen - siste Leeds-matchvinner på Old Trafford inntil i ettermiddag.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

Leeds-spissen hadde ingen god førsteberøring, og kom skrått på mål, men fikk en åpning da keeper Tomasz Kuszczak rykket ut fra streken , dekket samme vinkel som Wes Brown og blottla målet.

Med en nonchalant tå, trillet han ballen kontrollert forbi motspillerne og videre i nettmaskene til en smått uvirkelig borteledelse - en ledelse som skulle holde kampen ut.

- Det var en god ball fra Jonathan Howson, og Jermaine kom seg inn. De sjansene setter han ni av 10 ganger, og det var akkurat det han gjorde. Da ga han oss en mulighet til å vinne kampen, og derfra og inn - hjulpet av litt flaks - var det det vi gjorde. Spillerne skal ha stor honnør. De var fantastiske i dag, men det har de vært hele sesongen, oppsummerer Grayson.

Nær 0-2
Manchester United-presset ble selvfølgelig større og større, men samtidig mer og mer desperat jo lenger tid sin bke spist av kampuret. Leeds fikk mer og mer tro på at det «umulige» var mulig, og var faktisk nærmere 2-0 enn vertene var utligning.

SJOKKRESULTAT: Nei, resultattavla på Old Trafford lyver ikke.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
SJOKKRESULTAT: Nei, resultattavla på Old Trafford lyver ikke.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Først skjøt Beckford like utenfor lengste stolpe da United-forsvaret grunnløst ropte på offside. Deretter smalt innbytter Rob Snodgrass et frispark i metallet.

På tross av fem tillagte minutter, klarte ikke United å overliste en meget god Casper Ankergren i Leeds-buret, og det dansken ikke fikk fingrene på, gikk utenfor stengene.

Dermed røk Manchester United ut i tredje runde for første gang under sir Alex Fergusons 23 år lange ledelse, og det mot en motstander det smerter mer enn noen annen å tape for.

Senket av rørlegger i fjor
For Leeds var også kontrasten stor: I fjor røk laget hodestups ut av annen runde mot amatørklubben Histon, etter en scoring av rørleggeren Matthew Langston. I dag sto de selv for en gigantisk sensasjon mot noen av de best betalte og mest meritterte spillerne i engelsk fotball.

MASSIV STØTTE: 9000 Leeds-supportere hadde tatt turen til Old Trafford. De fikk et minne for livet.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
MASSIV STØTTE: 9000 Leeds-supportere hadde tatt turen til Old Trafford. De fikk et minne for livet.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

Kaptein Richard Naylor er født Leeds-supporter, og har bedre grunnlag enn de fleste til å kunne uttale seg om hva dette betyr for klubben, som nå definitivt vil hevde sterkere enn noen gang at det er de som er berettiget til å bruke kortformen «United», og ikke erkerivalen fra Manchester.

- Vi har måttet vente lang tid siden vi vant her sist, og jeg er virkelig stolt over gutta og supporterne. Man kan ikke annet enn forvente at de (Man. United) vil komme til sjanser på Old Trafford , men vi gravde dypt da det krevdes av oss, sier Naylor til ITV.

FLAUT: Det var atskillig flere Manchester United-spillere som hadde større grunn til å skamme seg over egen innsats mot Leeds enn Wayne Rooney. Men også stjernespissen gjemte ansiktet etter kampslutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
FLAUT: Det var atskillig flere Manchester United-spillere som hadde større grunn til å skamme seg over egen innsats mot Leeds enn Wayne Rooney. Men også stjernespissen gjemte ansiktet etter kampslutt.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer