Her skriver det norske sykkelrittet historie

- Vi ønsket å gjøre det på jentenes premisser.

PODIEMENN: Vetle Tjørswaag (t.v) og Kristoffer Henriksen er denne helgen podiemenn under rittet Ladies Tour of Norway. I går fikk de dele ut premier til regjerende verdensmester Marianne Vos. Foto: Ladies Tour of Norway
PODIEMENN: Vetle Tjørswaag (t.v) og Kristoffer Henriksen er denne helgen podiemenn under rittet Ladies Tour of Norway. I går fikk de dele ut premier til regjerende verdensmester Marianne Vos. Foto: Ladies Tour of NorwayVis mer

(Dagbladet): Mens herrene sykler Arctic Race i Nord-Norge denne helgen, sykler kvinnene Ladies Tour of Norway på Østlandet.

Og etter prologeni går, skjedde det noe smått historisk. For da vinner og regjerende verdensmester Marianne Vos entret seierspodiet, fikk hun ikke utdelt premiene og seierskyssene av podiekvinner - men podiemenn.

- På jentenes premisser Podiekvinner er et helt vanlig syn innen internasjonal sykkelsport. Podiemenn, derimot, er mer uvanlig.

- Det er fordi vi ønsker å markere at det er et kvinneritt og fordi det ikke skal være en blåkopi av et herreritt, forteller rittdirektør Roy Moberg til Dagbladet.

Han er ansvarlig for det første UCI-rittet på kvinnesiden i Norge på 25 år. Rittet går over tre etapper, og dagens etappe går fra Strømstad til Halden.

Moberg, som er pappaen til den norske syklisten Emilie Moberg, sier at det var et ønske fra rytterne selv å bytte til podiemenn.

- Dette har de ønska det selv. Flere av jentene i Norge har vært premissgivende på hvordan de ville ha det, så vi har lytta til rytterne, både de norske og de internasjonale, sier rittdirektøren.

- Vi prøver å jo å bygge opp et internasjonalt kvinneritt, og da er det jo greit å gjøre det på jentenes premisser. Og så er det en symbolverdi at vi gjør det på den måten, siden menn har hatt podiumjenter i så mange år, sier Moberg.

Podiemenn ble for første gang benyttet i kvinnesykkel under Tour de France for damer i sommer.

 Emilie Moberg fortalte i vår at hun gledet seg over likestillingen.

- De har fokus på likestilling innen sporten og er er forbilde for hvordan dameritt bør organiseres. Dessuten kjennes det unaturlig å få kyss fra podiedamer, så vi tar gjerne imot kjekke podiemenn, sa Hitec-syklist, Emilie Moberg i april.

To podiemenn Ansvaret for å stille med podiemenn, ble lagt til Halden Topphåndball. Hele helgen skal Vetle Tjørswaag og Kristoffer Henriksen opp på podiet får å gi vinnerne sine premier.

- Jeg er heller vant til å stå på pallen å få utdelt premier, men det er jo artig å få bidratt på den måten, ler podiemann Kristoffer Henriksen til Dagbladet.

Han forteller at jobben som podiemann innebar mer øving enn han hadde forventet.

- Vi hadde lite forventninger, og visste ikke helt hva vi hadde sagt ja til. Så vi måtte gå gjennom koreografi, gangmåte, hvordan vi skulle gi fra oss blomstrene, time utgangen osv, sier håndballspilleren.

Rittet avsluttes i Halden i morgen.

GLEDELIG: - Dessuten kjennes det unaturlig å få kyss fra podiumdamer, så vi tar gjerne imot kjekke podiummenn, sa syklist Emilie Moberg tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GLEDELIG: - Dessuten kjennes det unaturlig å få kyss fra podiumdamer, så vi tar gjerne imot kjekke podiummenn, sa syklist Emilie Moberg tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer