Her skriver svensken NHL-historie

Detroit sikret Stanley Cup-pokalen.

Svenske Nicklas Lidström ble den første europeiske lagkaptein til å løfte den gedigne Stanley Cup-pokalen etter at Detroit slo Pittsburgh 3-2 i den sjette NHL-finalen.

Dermed spratt Detroit Red Wings opp i 4-2 i kamper. Lidström ble NHL-mester for fjerde gang, men det er første gang svensken får æren av å løfte det prestisjefylte trofeet over hodet som kaptein. Det gjorde han foran jublende lagkamerater i Mellon Arena.

- Nå bør det en gang for alle bli slutt på alt snakket om at man ikke kan vinne i NHL med mange europeiske spillere, sa Lidström som er en av sju svensker i Detroit.

Red Wings tok sin 11. Stanley Cup-tittel. Bare Montreal (23) og Toronto (13) står med flere seier.

- Akkurat nå føles denne tittelen som den beste av de fire, mente Lidström om sine fire seirer i verdens beste hockeyliga. Det var liten tvil om at han syntes det var ekstra stas å vinne som kaptein.

Den 38 år gamle backen noterte 13 poeng i sluttspillet. Han blir omtalt som den beste lederskikkelsen i NHL av trener Mike Babcock. Det forteller mye om Lidströms enorme posisjon hos mesterlaget.

I fjor røk Red Wings ut for Anaheim i semifinalen. Nå fikk Detroit-laget revansj.

- Det føles fantastisk. Vi har jobbet hardt for å vinne i år etter det som skjedde i fjorårssesongen, der vi tapte i semifinalen, sa Lidström til NBC.

«Zäta» best i sluttspillet

Flere svensker kom i fokus. Henrik Zätterberg scoret det matchavgjørende 3-1-målet 7.36 inn i sluttperioden. Pittsburgh-keeper Marc-André Fleury trodde han reddet, men pucken danset mot mållinjen og til slutt klarte en uheldig burvokter å dytte pucken inn i eget bur. «Zäta» hadde også assist på 1-0-målet.

HISTORISK: Nicklas Lidström er den første europeiske lagkapteinen til å løfte Stanley Cup-pokalen. Detroit Red Wings slo Pittsburgh Penguins 3-2 i natt. Foto: EPA
HISTORISK: Nicklas Lidström er den første europeiske lagkapteinen til å løfte Stanley Cup-pokalen. Detroit Red Wings slo Pittsburgh Penguins 3-2 i natt. Foto: EPA Vis mer

Totalt kom han opp i 27 poeng på 22 sluttspillkamper. Etter kampen kunne svensken ta imot Conn Smythe-trofeet som NHL-sluttspillets beste spiller.

- Dette med Conn Smythe-trofeet var ikke i mine tanker da sesongen startet, men deilig at vi fikk vist at vi er et vinnerlag. Ikke minst med tanke på den bitre avslutningen vi fikk i fjor, sa Zetterberg.

Han fikk spørsmål om hvordan han kan være så god både defensivt og offensivt.

- Spiller du center når du vokser opp i Sverige så tvinges du til å være bra defensivt også. Det har jeg hatt nytte av nå, sa Zetterberg.


Skuffelse i Pittsburgh

Pittsburgh Penguins-spillerne må nøye seg med å være conferencevinner. Marian Hossa reduserte til 2-3 1.27 før slutt, men hjemmefansen måtte se at gjestene fra Detroit stakk av med Stanley Cup-pokalen.

- Vi ga alt, men det holdt ikke. Det er slik dette spillet er. Noen må tape, sukket kaptein Sidney Crosby.

- Det smerter akkurat nå, men jeg er stolt over vår sesong. Vi kom veldig langt, mente Pittsburgh-backen Ryan Whitney.

Her skriver svensken NHL-historie

- Det er alltid tungt å tape en finale, men vi skal slå tilbake og være enda sterkere neste sesong, sa Penguins-eier Mario Lemieux.

(NTB)