Lahti2017 : VM på ski.    Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
Lahti2017 : VM på ski. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Her slår den russiske gullplanen helt feil: - Jeg snakket med ham før løpet

Alexej Chervotkin tok på seg skylda.

LAHTI (Dagbladet): Det ble nesten helt som Martin Johnsrud Sundby spådde før stafetten i Lahti i dag:

Avgjørelsen ville komme på skøyte-etappene.

Ikke bare var fristilsetappene halvannen kilometer lengre enn de klassiske, løypene de skøytet i var tøffere enn de klassiske også.

Så da Sundby og den russiske unggutten og ferske U23-verdensmesteren Alexej Chervotkin la ut på den tredje etappen, visste alle at mye ville skje da.

Derfor var overraskelsen stor da Chervotkin la seg foran Sundby og dro til fra start.

- Jeg kan ikke si at jeg bestemte meg for å presse hardt. Jeg gikk i en komfortabel fart i starten, så jeg prøvde bare å ligge foran ham. Når han gikk fortere og fortere klarte jeg ikke å henge på, forklarer Chervotkin overfor Dagbladet etter løpet.

- Hva var planen?

- Planen var å bruke minst mulig krefter og å ligge i ryggen hans.

FORFERDELIG: Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth la ikke skjult på hva de synes om superkonkurrent Sergej Ustjugov. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Snakket om planen før løpet

Den planen bekreftes av russernes trener, Markus Cramer. Overfor Dagbladet innrømmer at de la en helt annen plan for Chervotkins etappe. For det var overhodet ikke meningen at unggutten skulle dra på Sundby de fem første kilometerne.

- Nei, det var ikke planen. Det ble litt for mye. Før løpet snakket jeg med ham om at han skulle gå sammen med Sundby, men ikke i front, sier Cramer til Dagbladet.

- Så han gjorde ikke som planlagt?

- Nei. Jeg tror han var for nervøs. Han trodde kanskje det kom flere lag bakfra, og for en ung fyr som ham er det ikke så lett. Han gikk et bra løp, så vi kan ikke si at det var Chervotkin eller noen annen sin feil.

- Kunne det vært annerledes om han hadde gjort som planlagt og lagt seg i ryggen på Sundby?

- Kanskje. Planen var å ligge i ryggen hans, men du vet, det var ikke den planen han fulgte. Han gjorde sitt beste, men jeg tror han var veldig, veldig nervøs i dag.

KLARER NESTEN IKKE SE PÅ: Rett før innspurten sto Dyrhaug og Sundby og fulgte dramaet ute i sporet via en TV-skjerm. De legger ikke skjul på nervøsiteten. Video: Lise Rafaelsen / Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Tapte gullet

Chervotkin selv hevder han ikke var for nervøs før løpet. Han har ikke en god forklaring på hvorfor han ikke gjorde som planlagt.

- Det var hardt. Alle så hva som skjedde, og jeg kan ikke forklare det med ord. Jeg gjorde alt jeg kunne og gikk så fort jeg kunne. Jeg beklager, sier Chervotkin.

- Er du skuffa?

- Ikke skuffa, men lei meg.

- Du tror du tapte gullet for Russland i dag?

- Ja.

Beholdt håpet hele veien

Cramer vil derimot ikke gi unggutten skylda for at gullet glapp. Chervotkin har ikke gått så mange løp mot de aller beste i verden, og oppgaven med å temme Sundby på en VM-etappe er mer enn voksen.

- Han er så ung, men du går et godt løp når du bare taper 17 sekunder til en av de beste skiløperne i verden, sier Cramer til Dagbladet, og forteller at han beholdt troen på gull da Chervotkin sendte ankermannen Sergej Ustjugov ut på siste etappe.

- Jeg tenkte at det kanskje var noen sekunder før mye da det ble 17 sekunder. Jeg så løypa, den var så myk. Hadde den vært hardere og fastere tror jeg det hadde vært mulig, sier Cramer.

- På det nærmeste var Ustjugov fem sekunder bak, når mistet du håpet om seier?

- Jeg tenkte til og med i den siste oppoverbakken at det kanskje var mulig, men da de kom inn på stadion skjønte jeg at avstanden var for stor. Krogh er også rask i spurten.