ÆRESVAKT FOR UNITED: Arsenal sto æresvakt for Manchester United-spillerne i ettermiddag. Robin van Persie var den siste som kom ut av tunnelen. Foto: EPA / NTB SCANPIX
ÆRESVAKT FOR UNITED: Arsenal sto æresvakt for Manchester United-spillerne i ettermiddag. Robin van Persie var den siste som kom ut av tunnelen. Foto: EPA / NTB SCANPIXVis mer

Her står Arsenal æresvakt for van Persie. Like etter mistet han ballen og eksklubben scoret

Scoret selv på straffe rett før pause.

Følg resten av kampen direkte her

(Dagbladet): Arsenal-gutta sto æresvakt da Manchester United entret banen for ettermiddagens storkamp i Premier League, etter at sir Alex Fergusons menn vant seriegullet på mandag.

Høfligheten ble lagt til side umiddelbart etter at dommeren blåste i gang oppgjøret.

For det var ikke spilt to minutter engang, da Theo Walcott sendte hjemmelaget i ledelsen. Og hvordan startet angrepet? Jo, til Arsenal-fansens glede ved at den forhatte eks-gunneren Robin van Persie mistet ballen.

Rett før pause ble det likevekt. Nederlenderen ble felt, og tok selv straffen. Bombesikkert, og han droppet feiring.

Tradisjon I store europeiske ligaer som Premier League og La Liga er det vanlig med æresvakt når et lag vinner ligaen. Hendelsen skjer i den påfølgende kampen etter at ligagullet er sikret, og motstanderlaget for dagen klapper inn serievinnerne på gressmatta.

Det var dette som ventet Robin van Persie når han gjestet sin gamle hjemmebane Emirates i kveld. Han fikk føle hvordan det var å bli hyllet av gamle lagkamerater etter at seriegullet ble sikret mot Aston Villa sist, i det som er spissens første sesong i Manchester United.

Publikum startet umiddelbart å bue da Arsenal-spillerne stilte seg opp for å gjennomføre æresvakten, og da Manchester United-spillerne kom ut på banen var det en blandet mottakelse for Robin van Persie.

Pipekonserten økte naturligvis da Robin van Persie kom ut av spillertunnelen som en av de siste spillerne, men det var også Arsenal-fans som klappet. Hovedpersonen selv så ut til å ta det hele med stoisk ro.

Da van Persie ankom stadion før kveldens kamp, latet han som han gikk inn mot Arsenals garderobe, før han klasket seg selv på panna og smilte lurt.

- Sårer meg ikke Arsène Wenger lovet at Robin van Persie ville få en god mottakelse fra tidligere lagkamerater og ham selv, men det var høyst usikkert hvordam fansen ville reagere.

Hovedpersonen selv var ikke særlig bekymret for mottakelsen han ville få fra Arsenal-fansen før kampen.

- Jeg forventer ikke noe annet enn en livlig atmosfære - men det sårer meg ikke, sa Robin van Persie til The Sun, og utdypet:

- Jeg har alltid respektert Arsenal-fansen, og det vil jeg alltid gjøre. De elsker klubben sin, så jeg forstår følelsene deres.

Du kan bare forestille seg hvordan det var for Arsenal-spillerne å stå æresvakt for van Persie og co., men tidligere Premier League-spillere har tidligere lettet på sløret når det gjelder den nokså ferske tradisjonen i England.

- Ikke hyggelig for dem I 2005 måtte Manchester United bite i det sure eplet og klappe Chelsea-spillerne inn på Old Trafford. Manchester United-back Gary Neville har sagt at det er noe av det verste han har vært med på. To år senere var rollene byttet om, og John Terry gruet seg.

- Ansiktene deres viste at det ikke var hyggelig for dem å stå der. Nå må vi gjennomgå det samme, sa John Terry til BBC den gangen.

I Spania har det skjedd at Barcelona har stått æresvakt for Real Madrid, og omvendt. Hatet mellom de to lagene stikker dypt og historien om rivaliseringen er lang. Kampene kalles som kjent bare «El Clasico» i Spania.

Ærsevakt-tradisjonen har foreløpig ikke nådd Norge.