Her står Berger på siste stående - uten å vite om hun skyter for gull

Nektet å bli sekundert før sisterunden.

DET DU IKKE VET, HAR DU IKKE VONDT AV: Tora Berger var omtrent den eneste på hele stadion som ikke visste hvordan det lå an da hun gikk ut fra siste skyting på dagens 15-kilometer. Berger ønsker nemlig ikke å bli sekundert før det er absolutt nødvendig. - . Det er fryktelig viktig for meg å holde fokus der det skal være, sier hun.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DET DU IKKE VET, HAR DU IKKE VONDT AV: Tora Berger var omtrent den eneste på hele stadion som ikke visste hvordan det lå an da hun gikk ut fra siste skyting på dagens 15-kilometer. Berger ønsker nemlig ikke å bli sekundert før det er absolutt nødvendig. - . Det er fryktelig viktig for meg å holde fokus der det skal være, sier hun. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Da Tora Berger banket ned alle fem blinkene på den siste skytingen, visste alle at hun kjempet om gullet. 

Unntatt Tora selv. 

30-åringen nektet å bli sekundert underveis, og var derfor uvitende om at Magdalena Neuner og Darya Domratsjeva hadde skutt seg bort og at hun knivet med Marie Laure Brunet om gullet. 

- Jeg visste ikke hvordan jeg lå an før den siste skytingen, ikke i det hele tatt. Jeg vil ikke ha beskjed om det, sier Berger til Dagbladet. 

Først på sisterunden fikk hun vite status, men da hadde Brunet enda ikke kommet inn til sin siste skyting.

- Jeg fikk vite at hun ledet med halvminuttet på meg ut fra tredje skyting, og at hun var den eneste som kunne slå meg.  

- Når fikk du beskjed om at hun hadde bommet? 

- Jeg fikk aldri vite det, men jeg fikk beskjed om at jeg ledet med over minuttet opp den siste bakken der Egil (Gjelland) sto, sier hun. 

Våget ikke slappe av
Grunnen til at Tora Berger ikke ønsker sekundering før på sisterunden, er at det stjeler fokus fra de berømte arbeidsoppgavene. 

- Jeg vil ha fokus på det jeg skal gjøre på rundene fram til siste skyting. Så kan jeg være langrennsløper og få høre tidene etter det. Det er fryktelig viktig for meg å holde fokus der det skal være. Men jeg har jo en følelse av hvordan det går i forhold til andre, farten i sporet merker man gjerne selv. Da jeg gikk ut fra start, fikk jeg gå sammen med Domratsjeva idet hun gikk ut på sin andrerunde. Jeg fikk henge på henne i to, tre runder, sier Berger. 

Selv etter at hun fikk vite at seieren var i boks, ettersom nærmeste utfordrer var minuttet bak, våget ikke Berger å ta foten av gasspedalen. 

TOK UT ALT: Selv etter at hun fikk beskjed om at hun ledet minutt, gikk Tora Berger alt hun hadde.Hun hadde nemlig ikke glemt arrangørtabben fra mixed-stafetten, og ville ikke ta noen sjanser.
TOK UT ALT: Selv etter at hun fikk beskjed om at hun ledet minutt, gikk Tora Berger alt hun hadde.Hun hadde nemlig ikke glemt arrangørtabben fra mixed-stafetten, og ville ikke ta noen sjanser. Vis mer

Etter det som skjedde på mixed-stafetten, da Ole Einar Bjørndalen måtte ut i strafferunde selv om han traff blinken, ville hun ikke ta noen sjanser. 

- Det er viktig å kjempe helt til man er i mål. Og jeg hadde en liten baktanke med det også, for du vet aldri. Vi har sett at det kan skje feil (med blinkene). Så for å være på den sikra sida, når jeg har gjort et så godt løp, skal jeg i hvert fall ikke miste noe på å slurve de siste meterne, sier hun. 

Hyller treneren 
Mange sto i kø for å hylle Tora Berger etter at hun hadde tatt sitt første individuelle VM-gull noensinne. Lagvenninne Synnøve Solemdal var «nesten like glad som om jeg skulle vunnet gull selv», selv om hun endte på en skuffende 39. plass. 

- I dag driter jeg i mitt eget løp og gleder meg over Tora. Jeg skal være som en klegg på henne i sommer, og lære mest mulig av henne mens hun fortsatt holder på. Hun har jobbet i så mange år for dette, og nå klaffer det. Det er sånn det skal være. Du skal jobbe for det, sier Solemdal. 

Berger selv gjengjelder hyllesten ved å returnere godordene - til lagvenninnene og dametrener Egil Gjelland. 

- Det er veldig kjekt å gi ham tilbake i medaljer og prestasjoner. Han har betydd veldig mye, og er vanvittig flink, særlig med ungjentene. Jeg har drevet på i så mange år og vet stort sett hva det dreier seg om. Men Egil sprer en veldig trygghet blant de unge jentene, sånn at de tror på det de gjør. Han er veldig flink på å få laget og støtteapparatet til å fungere optimalt, sier hun til Dagbladet. 

- De andre på gråt like mye som deg da du vant OL-gull, og nå sier Solemdal at hun er like glad som om hun hadde vunnet selv. Hva tenker du om det?

- Det sier litt om lagmoralen vår. Det å kunne glede seg over andre er viktig for at vi som lag skal lykkes. Noen av jentene fikk det ikke til i dag, men de har bevist tidligere i vinter at de har muligheten og potensialet. Kanskje de hadde litt nerver. Jeg gleder meg i hvert fall fryktelig mye til stafetten med disse jentene, sier Berger. 

PS! Herrelaget til stafetten er tatt ut. Løperne er (i alfabetisk rekkefølge): Ole Einar Bjørndalen, Rune Brattsveen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. Reserve: Lars Helge Birkeland.