Her står Drogba endelig på beina - og blir matchvinner

Chelsea forsvarte seg heroisk mot Barcelona.

MATCHVINNER: Lionel Messi startet Chelsea-kontringen da han rotet bort ballen på midtbanen. Lampard slo en strøken ball til Ramires på venstrekanten, og han fant en umarkert Drogba foran boksen. Det endte med kampens eneste scoring. Foto: (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
MATCHVINNER: Lionel Messi startet Chelsea-kontringen da han rotet bort ballen på midtbanen. Lampard slo en strøken ball til Ramires på venstrekanten, og han fant en umarkert Drogba foran boksen. Det endte med kampens eneste scoring. Foto: (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)Vis mer

Chelsea - Barcelona 1-0

(Dagbladet): Chelsea har noe uoppgjort mot Barcelona etter det bitre semifinaletapet i 2009, men er levnet små sjanser over to kamper mot det som av mange er tidenes beste klubblag.

Fotball er imidlertid sånn at laget som dominerer banespillet og sjansestatistikken ikke nødvendigvis vinner til slutt - og nettopp det skjedde på Stamford Bridge i kveld.

En imponerende defensiv jobb, samt en forbilledlig kontring like før pause, la grunnlaget for at Chelsea reiser til Camp Nou med 1-0 å gå på neste tirsdag.

Og selv om alle kjenner Barcelonas slagkraft på hjemmebane, har blåtrøyene skaffet seg et gunstig utgangspunkt for en finale på Allianz Arena 19. mai.

- Det ble stort sett den kampen vi forventet. Vi skapte mer sjanser enn vi hadde trodd, men greide ikke å få målet. Det blir ikke lett for oss (på Camp Nou), det er aldri lett når lag ligger så dypt, sier Barcelona-trener Pep Guardiola.

- De hadde én sjanse, og scoret på den. All ære til dem for det. Vi var det klart beste laget over 90 minutter, men sånn er fotballen, mener Cesc Fabregas.

Hyller Drogba
Kaptein John Terry rangerer seieren som en av de beste han har vært med på.

- Det må det helt åpenbart være. Vi måtte være tålmodige, og de hadde ballen fryktelig mye i starten av kampen. Alle måtte jobbe veldig hardt, og Didier kjempet godt alene på topp. Det var en stor forestilling av alle, sier han i intervjuet med Viasat.

På spørsmål om Drogbas innsats, sier han følgende:

- Han er utrolig. Han elsker disse store kampene. Du kunne se det mot Spurs også (i FA-cupsemien).

Chelsea-manager Roberto Di Matteo mener det er helt åpent før returmøtet:

DAGENS MANN: Slik feiret Drogba 1-0-målet som gir Chelsea et godt utgangspunkt foran returen på Camp Nou kommende tirsdag. Foto: (AP Photo/Matt Dunham)
DAGENS MANN: Slik feiret Drogba 1-0-målet som gir Chelsea et godt utgangspunkt foran returen på Camp Nou kommende tirsdag. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

- Nå er det 50-50, sier han.

- Nå er Chelsea favoritter. Vi har 90 minutter på å utfordre dem, sier Pep Guardiola.

Matchvinner ble mannen som var sintere enn alle andre da Andres Iniesta og Tom Henning Øvrebø i fellesskap sendte Chelsea ut i 2009: Didier Drogba.

I kveld markerte han seg lenge mest ved å vri seg rundt på gresset etter nesten hver duell, selv om berøringen fra motspilleren sjelden så veldig smertefull ut.

Men i sine gode øyeblikk er han fortsatt blant verdens beste spisser. Og han grep sjansen begjærlig da Ramires fant ham i boksen et drøyt minutt på overtid av 1. omgang.

Med venstrebeinet satte han ballen forbi Victor Valdes fra rundt ti meter - og feiret med å skli mot cornerflagget mens han gjorde honnør mot publikum.

«Drogba. Du er en god spiller, men vær så snill å stå på beina,», tvitret Wayne Rooney - med fare for å møte seg selv i døra.

Sanchez traff tverrligger
Barcelona dominerte stort fra avspark og hadde hatt ballen i 83 prosent av tida da det var spilt i fem minutter. De var også centimeter unna en tidlig ledelse:

Andres Iniesta fant Alexi Sanchez på et bakromsløp, og alene med Petr Cech vippet chileneren ballen i tverrliggeren.

Like etter yppet Chelsea seg etter et langt innkast. Det oppsto mølje i feltet før ballen ble liggende død på femmeteren, og John Terry var nær å pirke ballen i mål.

Det var like fullt Barcelona som skapte flest sjanser mot et forsiktig og dyptliggende Chelsea-lag: Cesc Fabregas hadde to feite før pause, først da han sleivet utenfor fra nesten åpent mål, så da han ble frispilt av Lionel Messi og chippet ballen over Cech. Ashley Cole hindret baklengsmål og feide ballen vekk en meter fra streken.

Messi mistet ballen før 0-1
Da alle ventet på en Barcelona-scoring, slo Chelsea til med en strøken overgang. Messi rotet bort ballen på midtbanen, og Frank Lampard oppdaget Ramires i fullt firsprang nedover venstresida. Pasningen var perfekt, det samme var innlegget fra brasilianeren, og inne i feltet dunket Didier Drogba ballen i mål med venstrebeinet.

Spydige tunger fleipet med at ivorianeren scoret til tross for diverse skader i knær, rygg og føtter, for det var ikke få ganger Drogba ble liggende på gressmatta og vri seg med tilsynelatende store smerter før pause.

REDDET AV COLE: Ashley Cole hadde to avgjørende inngripener på store Barca-sjanser: Her forstyrrer han Sanchez til å sette ballen utenfor alene med Cech. Foto:  (AP Photo/Matt Dunham)
REDDET AV COLE: Ashley Cole hadde to avgjørende inngripener på store Barca-sjanser: Her forstyrrer han Sanchez til å sette ballen utenfor alene med Cech. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

Men kvalitetene hans når han står på beina har det aldri vært tvil om - og han viste det med den kliniske avslutningen på sin første sjanse i kampen.

- Det er ikke fortjent, Chelsea har nesten ikke vært foran målet til Barcelona. Men sånn er fotballen, det skjer med jevne mellomrom, mente ekspertkommentator Rune Bratseth.

Forsvarte seg heroisk
Kampbildet endret seg ikke etter pause - Chelsea lå dypt mens Barcelona beleiret banehalvdelen deres.

Petr Cech reddet greit det tidlige skremmeskuddet fra Adriano, men trengte hjelp da gjestene broderte seg gjennom etter 56 minutter. Fabregas vippet ballen over forsvarsmuren til Chelsea, og Sanchez var alene med Cech igjen. Men nok en gang kom Ashley Cole til unnsetning, og forstyrret Barca-angriperen nok til at skuddet gikk utenfor.

Chelsea var stort sett opptatt av å forsvare seg, og det gjorde de til gjengjeld ypperlig.

Carles Puyol var nær å utlikne like før slutt da han stusset et Messi-frispark mot det lengste hjørnet, men Petr Cech bokset ballen unna.

På overtid så «alle» ballen i mål bak Petr Cech, da Pedro skjøt med innsida av foten fra 14-15 meter. Skuddet traff stolpen og rullet ut til Sergio Busquets, men han satte ballen høyt over fra god posisjon.

Da hjalp det lite for Barcelona at de hadde 24 avslutninger mot Chelseas fire, eller at de hadde ballen i 79 prosent av tida.

GREIN PÅ NESA: Messi, Xavi og Alves med ballen etter Chelseas ledermål. Foto: EPA/ANDY RAIN
GREIN PÅ NESA: Messi, Xavi og Alves med ballen etter Chelseas ledermål. Foto: EPA/ANDY RAIN Vis mer