Her startet Anders karrieren

Her er Anders Aukland på en av sine aller første skiturer. Og selv på alle fire etter et fall er det ingen tvil om at toåringen koser seg med ski på beina.

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): - Anders har hatt ski på beina siden han fikk sitt første par som toåring. Han har alltid vært glad i å gå på ski, sier mamma Jorunn Aukland til Dagbladet.

Med ski på beina hadde han en av sine aller største dager i går.

- Jeg har drømt om å vinne Vasaloppet fra jeg så det på TV første gangen da jeg var fem-seks år. Jeg pleide alltid å følge det på TV, og husker at jeg syntes det var en enorm prestasjon av dem som vant, sier Anders Aukland til Dagbladet.

Tanken på at sønnen skulle bli en så stor idrettsmann slo aldrimamma. Å gå på ski var bare noe morsomt og sosialt de gjorde sammen, hele familien.

- Vi har alltid vært glad i friluftsliv og har hatt mye moro. Når man vokser opp med foreldre som er glad i noe, så blir ungene ofte glad i det samme, sier Jorunn.

Og foreldrene er ingen sinker i sporet. De har Birkebeinermerket, begge to.

Lange turer

I går satt mamma Aukland alene foran TV-skjermen hjemme i Heiloveien i Tønsberg for å følge sønnene Anders (31), Jørgen (29) og Fredrik (25) i Vasaloppet. Ektemannen Knut var med i det 22 mann sterke støtteapparatet.

 STØTTESPILLEREN: Pappa Knut med Anders, Jørgen og lille Fredrik på Hallingskarvet ved Geilo sommeren 1982.
STØTTESPILLEREN: Pappa Knut med Anders, Jørgen og lille Fredrik på Hallingskarvet ved Geilo sommeren 1982. Vis mer

Mamma Aukland har åpnet familiealbumet for Dagbladet. Det viser en familie med høyere aktivitetsnivå enn familier flest. Hver påske bar det til fjells med gode venner, og det var ikke langt mellom hytteturene.

Pappa Knut forteller om lange skiturer på fjellet.

- Vi gikk ofte seks-åtte timer hver dag, så gutta er vant til å gå langt. Det har de i blodet.

Men langt var ofte ikke langt nok for Anders. Flere ganger måtte han gråte seg til å få gå lenger.

Konkurrerte tidlig

Mamma forteller også om et fast ritual når han falt i bakker:

- Da tråkket han alltid opp bakken igjen for å kjøre en gang til helt til han klarte å stå. Han har et sterkt konkurranseinstinkt, og når han først bestemmer seg for noe, så gir han seg ikke før han klarer det.

Anders husker godt det første skirennet han gikk. Et poengrenn i Eik som femåring.

- Jeg vant ikke det rennet, men husker at jeg kom høyt opp på resultatlista. Å konkurrere har jeg alltid likt, og jeg husker at jeg var veldig ivrig da jeg var liten. Mamma og pappa var flinke til å ta oss med rundt, og vi var i et godt miljø.

Kjøpte hoppski

Fotball sparket han aldri aktivt. Anders var en mann for individuell idrett. I tillegg til å være olympisk mester på ski, har han NM-gull i friidrett, hundekjøring, duathlon og vintertriathlon. Og har fått Egebergs Ærespris for sin allsidighet.

En gang var drømmen å bli skihopper. Som tiåring så han en annonse for brukte hoppski, og brukte oppsparte penger til å kjøpe dem.

- Støvlene var altfor store, men Anders visste råd. Han tok på seg tøfler før han snørte på seg skoene. Det gikk bra, det også, flirer Jorunn.

Men selv om han syntes det var moro, la Anders tidlig fra seg hoppskiene.

- Jeg hadde ikke noe talent der. Hadde ikke spenst nok. Jeg var best til å løpe langt og å gå på ski, sier Anders.

Takker brødrene

Alle tre brødrene går for hjemklubben Oseberg skilag, hvor også foreldrene er sentrale i dag:

Jorunn er oppmann for seniorlaget, mens Knut er utdanningskontakt og leder av satsingsgruppa «Team Oseberg». Fredrik - som også satser for fullt på langrenn - har fått oppgaven som nettansvarlig i klubben.

Anders takker all aktiviteten i oppveksten for den imponerende idretts-CV-en han kan vise til:

- Jeg trente mye og hardt da jeg var liten. Det tror jeg er en forutsetning for å bli god. Vi brødre har pusha hverandre bra. De har mye av æren, smiler Anders Aukland.

NYTT UTSTYR: Anders hjemme i Tønsberg, fire år gammel.
SKIGLEDE: Anders var to år da han før første gang prøvde å gå på skiski
VINNERINSTINKT: - Å konkurrere har jeg alltid likt, og jeg husker at jeg var veldig ivrig da jeg var liten, sier Anders.
SOMMERLIG FORBRØDRING: Jørgen, Fredrik og Anders var like aktive, sommer som vinter.